По-евтин ток !... с левче

Още от автора

Официално е вече. Токът поевтинява от 1 август. След като, именно, той беше причината за българските протести през зимата, сега има напредък.

Дневната му тарифа пада с интервал между 4,12% и 4.90% според електро-разпределителното дружество, в което попадате. А изразходваната нощна енергия поевтинява с интервал 3,43% до 6,82%.

Всичко това има следната левова равностойност: клиентите на дружество ЧЕЗ ще плащат по 0,15 лв. за киловатчас дневна енергия, а нощната ще бъде по 0,09 лв. за киловатчас. Цените за ток на клиентите на EVN са 0,15 лв. за киловатчас дневна и 0,10 лв. - нощна енергия. При „Енерго-про\" цената е 0,16 лв. за киловатчас през деня и 0,10 лв. за киловатчас нощем.

Оказва се, че цените са малко по-високи от очакваните и първоначално заложените в плана на ДКЕВР.

За крайния потребител, българския гражданин, намалението е с около един лев. Един лев, който всеки от нас дава за транспорт, за един хляб, за две кафета от машина. В никакъв случай не искам да звуча неблагодарно, вижда се, че се прави опит да се работи... но доколко е възможно да се поправят допуснатите, в миналото, грешки. И докога в България ще се живее така? Ще има ли процес на положителна промяна?

Не е редно политиката да определя как да живее българина и заради чужди грешки да плащаме всички, а може би и поколения след нас. Едва ли някой от всички онези, които са сключили неизгодни сделки за България, ще понесе последствията от делата си. Последствията винаги и единствено са за нас, за никой друг.

Ако всеки от вас внимателно е разглеждал своя касов бон за платена електроенергия ще открие, че изхабения, от него, ток е с по-малка стойност от таксите, който плащаме за него.

Мрежовите услуги – Достъп високо напрежение, Достъп ниско напрежение, Зелена енергия, Когенерация, Невъзстановяеми разходи, Пренос високо напрежение, Пренос ниско напрежение, 20% ДДС,  ни излизат доста солено. И ако имаме например една сума от 2.17 лв. – нощна и 18,12 лв. – дневна енергия, което е – 20,29 лв., в крайна сметка ние плащаме 49,93 лв. Ето това се казва добра сделка, но не и за крайния потребител, който живее на ръба. Защото с минимална заплата и такива цени не се живее лесно, особено през по-студените месеци на годината. Няма нищо тревожно, сметките спадат с около левче. Ще плащаме по-малко. А когато дойде зимата и ножът опре до кокала всички, които сега си почиват и се радват на лятото и жегите, ще се вдигнат на протести, защото няма да са способни да плащат.

През цялото време си мисля как така никой не съобщи гласно за всички тези допълнителни такси добавяни през годините. Как нечия съвест не се обади? И как се спи спокойно след такъв вид действия, насочени към целия народ?

Раздаването на България на монополите ще има трайни негативни последици за всички нас, дори и за онези горе, които сега живеят богато и охолно. Ще дойде момент, в който безработицата, ниските заплати, емиграцията, застаряването на населението, ще доведат държавата до не особено светло бъдеще.

Навсякъде в Европа има криза, но нашата е малко по-особена и доста страшна, когато става дума за бъдещето на страната ни, за бъдещето на децата ни.

Е, надежда винаги има, дано промяната да се случи и тя да бъде по-радикална от намалението на тока с левче.