Плажът и книгата. Модерно ли е четенето?

Още от автора

Август е. Месецът, в който почти всички почиват, в това число и политиците. Затова, въпреки трудната обществена, политическа и икономическа ситуация, в която е България, днес ще си позволя да говоря за малко по-приятни и летни неща.

80% от българите избират нашето черноморие, за да прекарат своята отпуска и да разпуснат и поне половината от тези хора си избират приятно четиво за плажа. Естествено, част от хората предпочитат периодичния печат и избират вестниците и списанията, но има и такива, които избират книгата за своето свободно време.

А и след като тази  година бе открита първата плажна библиотека на Европейския континент, не къде да е, а в България, на Албена, то изниква въпросът: Ще бъде ли модерно да се чете отново?

Ясно е, че функцията на една такава библиотека е, именно, да се възроди интереса към четенето или да се подхрани поне у тези, които вече го имат. И ако през цялата година човек си търси оправдания от рода на липса на време, много ангажименти и други, то лятната морска почивка е мястото, на което човек може да отдели малко от своето време в четене и да направи деня си по-хубав.

Голям е процентът на хората между 15 и 20 годишна възраст, които смятат за „престижно” и повод за гордост това, че не са прочели една цяла книга в живота си. Този факт изобщо не е положителен, но е показателен. Каквото станало, станало, важно е какво следва и какво може да се направи.

 Кой може да каже на тези младежи, че не е страшно да се чете? И най-важното на кого биха повярвали те? Със сигурност не и на управляващите, това е неоспорим факт. Но има ли авторитети в българското общество, които могат да бъдат пример. Както има мода в музиката, облеклото, храненето, защо да не бъде модерно да се чете. Какво по-хубаво от това?

Онези, които все пак четат избират леки и увлекателни четива за плажа. Малко са хората, които вземат със себе си класиците. За сметка на това книгите по приложна психология, съветите за по-щастлив живот и по-успешно бъдеще са предпочитани. Други често купувани книги са тези, които са посветени на диетите и здравословния начин на живот. А също така и романите на Сандра Браун и нашумелият, напоследък, „Петедесет нюанса сиво”. Изводът е, че хората търсят увлекателни четива, които да ги разтоварят. 

Все още има време за ваканция. До края на лятото има още доста топли дни и с това съществува и възможността, освен да се играят карти с приятели, да се кара сърф, да се пие бира и да се яде цаца и да се прочете някоя интересна книга на плажа. За хората, които не са ходили в библиотека, едва ли, преди да тръгнат на море, ще я посетят, но ако решат да четат, винаги могат да поискат съвет, за хубава книга, от приятел. 

Може би, днес не е така модерно да се чете и има още хиляди възможности за добро прекарване на свободното време. Може би четенето изисква известно усилие и все пак, истината е, че си заслужава.

Плажът е едно добро място за споделяне на деня с интересна книга. Остава само да го направим – да прочетем нещо, което си заслужава, а кой знае, може то да промени живота ни към по-добро.