Прогледнахме след края на тютюна

Още от автора

Както вече всички знаем от първи юни влезе в сила тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места. Впечатленията ми сериозно надминаха очакванията. Не подозирах, че още в нощта срещу първи юни пред нощните клубове ще се струпат хората, които искат да изпушат някоя цигара без недоволство.

Трудно беше да помисля, че веднага ще изпълним новото правило и в заведенията ще стане изведнъж лесно за дишане. Тъй като имах честта да наблюдавам трансформацията още в нощта на въвеждане на забраната, мога да споделя впечатления.

На първо място, беше изумително, че точно в 00.00 часа барманът помоли цигарите да се загасят. Заради силната и пригодена за дим вентилация след много кратко време настана всеобщо проглеждане. Оказа се че в клубовете било много по-ясно и светло, отколкото си го представях. Мислите станаха по-бистри и очите не щипеха от лютене. Хората си бяха все така весели и се социализираха пред заведенията, търсейки компания за тютюн.

Идилията се засили след като осъзнах, че усещам парфюма си и парфюмите на останалите гости в заведението. Усещането се подсили от чистотата на косата и  свежестта на дрехите след като излязох . Зазвучах като от реклама на прах за пране..но основната ми идея е, че ни се получи!

Ясно е, че непушачите ще са на върха на щастието от тази мярка, но това което остана като спомен у мен, все пак не претендирам за всеобща изчерпателност, е че на пушачите ефектът също им хареса. Кой не би искал да вижда все пак с кого танцува в заведението, в противен случай могат да станат неприятни изненади…
Накрая искам да кажа, че още в проходилката на нашето общество без дим, ние изглеждахме достатъчно културни, достатъчно адаптивни и най-важното – забавленията не спряха.