Тежкият живот на един милиардер

Още от автора

Започвам с един стар виц – лесно ли е за една жена да направи от мъжа милионер? Съвсем лесно е – като му изхарчи милиардите!
Не знам дали в случая са виновни жените, но напоследък животът в Европа и Щатите започна да става труден както за бедните милиардери, така и за още по-бедните милионери.

Поне според последната статистика в проучването Global Wealth, извършвано периодично от компанията The Boston Consulting Group. Оказва се, че милионерите в Щатите през миналата година са намаляли с цели 129 000 бройки. И преди да кажете или си помислите каквото и да е било прочетете следващите редове – милионерите може и да са намаляли, но по нашите разбирания броят им все пак е астрономически! Съгласно справочника в началото на 2011 броят на домакинствата в САЩ, разполагащи поне с един милион долара е бил 5 263 000, а в края на годината са останали „само” 5 134 000.

И забележете – това не е по показател „net worth”, т.е. всичко, което едно домакинство притежава (включително къщата, колата, кучето, котката и тъщата) минус задълженията – ипотеки, неплатените сметки от фризьорския салон и подобни. Преброяването е направено на база „investible assets” – т.е. средствата, което едно домакинство притежава за инвестиране. Тук влизат само активите, което може да се използват или се използват, за да носят доход. Като налични пари (включително тия от дюшеците), акции и облигации, пенсионни фондове, недвижими имоти (без тези, в които домакинството живее). В сумата не се включват и интелектуалните активи като патенти и авторски права.

Като цяло общата стойност на частното имущество в Щатите е намаляла до 38 трилиона долара. Което не е чак толкова много, ако го сравним с 16-те трилиона долара държавен дълг. Или казано по друг начин – благодарение на последните двама президенти Буш и Обама щатското правителство е профукало почти половината от собствеността на всеки американец!

Основната причина за намаляването на богатството е силното падане на борсовите индекси - т.е. на цените на акциите. И забележете – това е през 2011 година, преди Facebook да забърше паричките на доверчивите инвеститори.

Но докато богатството на Стария Свят и на Америка намалява, то страните от Азия и Тихоокеанския регион процъфтяват. Без Северна Корея, предполагам.
Там количеството на милионерите се е увеличило, и то значително. Достатъчно значително, за да компенсира спада в Америка и да увеличи общата им бройка в световен мащаб с 175,000 домакинства до цели 12,6 милиона милионери!

И сега черешката на тортата – Сингапур!!! В този, разположен върху 63 острова град-държава, цели 17% от домакинствата спадат към богаташите! И си припомнете – не става въпрос за къща, коли и подобни, а за инвестиции – т.е .само за средствата, които са вложени и носят доход.
Или в тази държавица с население от 5 милиона души всяко шесто семейство притежава повече от 1 милион долара състояние!
Едно време Тошко Колев пееше „Как ще ги стигнем американците”. Май е дошло времето вече да бягаме не след тях, ами да хукнем подир сингапурците...

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024
Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Вижте коя Таро карта е изтеглена за вашата зодия за днес, 1 май 2024 година. Овен Днес е повече от необходимо да проявите дипломация в спор, защото...