Заслужава ли си да учим в чужбина?

Още от автора

Ако скоро ви предстои да завършите училище и сте решили да продължите образованието си във ВУЗ, или пък вече имате висше образование, но искате да завършите магистратура и да придобиете нови знаяния и умения, може би сте се замисляли или вече имате планове да го направите в чужбина.

Образованието в Западна Европа има много плюсове. Набляга се значително повече на практиката, отколкото на изучаването на суха и скучна теория. Много се работата в екип, а понякога и самите изпити се полагат върху групови задачи, а не индивидуално. Материалната база често е по-добра от тази в българските държавни висши учебни заведения, но в интерес на истината в много български университети тя вече също е много прилична. Студентите обикновено имат повече свобода при съставянето на програмата си и намирането на източниците, които да използват по време на подготовката си.

Обучението извън България дава възможност да обогатиш мирогледа си, общувайки с хора от различни националности. Адмнинистрациите на университетите често организират срещи между студенти и работодатели, на които те да обсъдят възможностите за стаж и започването на работа. За разлика от България, в европейските държави студентският труд много се уважава, а почти всички страни (освен Дания) имат закон, който не позволява на студентите да работят повече от позволения часови лимит за седмица, който обикновено е между 5 и 20 часа, в зависимост от местното законодателство. Заплащането на студентския труд е достатъчно голямо, за да покриете част от основните си разходи и евентуално да облекчите родителите си в България, които се предполага, че ще ви издържат, както е в повечето случаи.

Европейските държави и oсобеностите на техните образователни системи

Първото, което ми прави впечатление още преди да отворя справочниците, които съм събрал от изложенията, е това, че за разлика от тези на българските университети, които обикновено са просто едно сиво и скучно книжле, на което логото на университета е единственият евентуален графичен елемент, тези на чуждестранните университети са много цветни и свежи. Това е ясен знак, че те искат да привлекат голям брой чужедстранни студенти.

Австрия

Австрия е най-близко разположената до България западна страна. Или иначе казано - най-близката нормална до нас държава. От София до Виена се стига за 10 часа с автомобил и за час - час и половина със самолет. Разстоянието от София дотам е около 1000 км. Площта на Австрия е с 17 000 кв.км по-малка от тази на България, а нaселението й е малко над 8 милиона души. Валутата е евро и няма строго определено минимално заплащане на труда. Австрия е на 16-то място по продължителност на живота в света, като средната е 80 години. Климатът е умереноконтинентален в равнините (същият като в Дунавската равнина и Софийското поле), но преобладава планинският.

Австрийците са много учтиви, спокойни, позитивни, сърдечни и интелигентни хора. Релефът е предимно планински, а природата е наистина изумителна. Единственото, което липсва на на австрийската природа е излаз на море, което донякъде се компенсира от разположеното на границата с Унгария езеро Нойзийдлерзее. В страната има много природни паркове и изобилие от културни институции –  музеи, театри, дворци и др.

Всички висши учебни заведения в Австрия събират административна такса от 17,50 евро на семестър. Само в някои университети по приложни науки се заплаща семестриална такса в размер на 363,36 евро. Стипендии за чуждестранни студенти се отпускат само от частни организации и фондации.

Месечните разходи зависят от конкретното мястото, но 800 евро е една допустима ориентировачна сума. Учещите в бакалавърска програма имат право да работят до 10 часа седмично, а магистрите и докторантите - до 20. В Австрия няма минимална работна заплата.

Задължителни изисквания за кандидатстване в Австрия: диплома поне за средно образование, международно признат сертификат за владеене на немски език (ÖSD, Zertifikat des Goethe-Instituts, DSH, Test DaF, Deutsches Sprachdiplom) и формуляр за кандидатстване във ВУЗ. Някои специалности изискват явяване на предварителен кандидат-студентски изпит, който се провежда на място в избрания университет. Възможно е и администрацията на избраното от Вас ВУЗ да изиска и допълнителни документи.

Германия

Германия също се намира сравнително близo до България, разположена e в сърцето на Стария континент. Обикновено от България дотам се стига за 2-3 часа по въздух, в зависимост от конкретното място. До Бавария, най-близката до България немска провинция, с автомобил се стига за 12-13 часа от София.

Населението на Германия е най-многобройното в ЕС – над 82 милиона души. Средната продължителност на живота е 80.19 години. Германия има красива природа, а климатичните зони са умореноконтинентална, морска и планинска. Характерни са ветрове от запад, които целогодишно носят въздушни маси от Атлантическия океан. Вследствие на това в страната има валежи през всички сезони. Обикновено зимите са по-меки от тези в България, а летата – по-прохладни.  Противно на общото мнение, немците не са никак студени хора, а тъкмо обратното – повечето са много сърдечни и отзивчиви.

В Германия няма минимална работна заплата, но най-нископлатеният труд възлиза на около 8-9 евро на час.

Eдин от позитивите на следването в Германия е това, че страната предлага голяма свобода на избора по отношение на специалностите и образователните програми. В повечето университети студентите могат сами да съставят програмата си. Има възможност и за прехвърляне от една специалност в друга, което е с цел да се намери най-подходящата за всеки студент област на развитие.

Семестриални такси в Германия няма. Заплащат се само административни такси в размер от 50 до 300 евро, в зависимост от провинцията, като те включват и семестриален билет, който дава право за безплатно използване на обществения транспорт. Стипендии за чуждестранни студенти се отпускат само от частни организации и фондации.

Ориентировачно, за да живеете в Германия месечно ще Ви бъдат нужни между 600 и 800 евро. Разходите в западните провинции са по-високи, а наемите в големите градове са по-скъпи. В зависимост от местоположението и типа настаняване (на квартира, в общежитие или в апартамент с други студенти), месечният наем е от 160 евро нагоре.

Задължителни изисквания за кандидатстване: диплома поне за средно образование, международно признат сертификат за владеене на немски език (ÖSD, Goethe-Zertifikat C2, DSH-2, Test DaF TDN4, Deutsches Sprachdiplom der KMK Stufe II) и формуляр за кандидатстване във ВУЗ. Възможно е и администрацията на избраното от Вас ВУЗ да поиска и допълнителни документи.

Франция

Франция е страна с много добра социална политика. В държавните висши учебни заведения държавата поема огромна част от разходите за обучение на всеки студент, които възлизат от над 10 000 евро годишно. Студентите в бакалавърски програми плащат не повече от 200 евро на година, а магистрите с около 50-100 евро повече. При това няма никакво значение дали студентите са французи, или са от друга страна, за да се възползват от евтиното и качествено образование там.

Французите са известни със своя национализъм. Те често, дори и прекрасно да разбират, отказват да разговарят на английски или друг език с чужденците на територията на Франция, което оставя много лошо впечатление у гостите и туристите от родината на Краля Слънце. Като се вземе предвид това, няма нищо учудващо, че във френските университети почти няма специалности, които да се изучават на английски, а за друг език – да не говорим. За да учите или живеете във Франция, доброто владеене на френски език е просто задължително.

Част от учебни заведения във Франция изискват провеждането на кандидат-студентски изпит. В зависимост от мястото, добре е да предвидите поне 800 евро месечен бюджет.

Дания

Кралство Дания е скандинавска страна с много висок жизнен стандарт. Намира се в Северна Европа и граничи с Германия, Балтийско и Северно море. Състои се от полуостров Ютланд и много малки по площ острови. Датски отвъдморски територии са Гренландия и Фарьорските острови. Площта й е 42 409 кв.км., а населението е повече от 5 500 000 души. Официалният език е датски. Климатът е умерен морски. Характеризира се с мека зима и прохладно лято. В своя класация, ООН определя датчаните за най-щастливите хора на света.

Образованието в Дания е безплатно. Държавата отпуска стипендии на всички студенти от ЕС, които работят поне 10 часа на седмица. Обучението в Дания се провежда в неформална среда, в групи, което развива работата в екип. Много се набляга на практиката. Повечето висши учебни заведения предлагат обучение на английски език. Затова Ви е необходим сертификат, удостоверяващ владеенето на езика – TOEFL, IELTS или Cambridge. Чуждестранните студенти могат да изучават датския език напълно безплатно или срещу символично заплащане към езиковите общински центрове в кралството.

В университетите продължителността на обучението за получаване на бакалавърска степен е най-малко 3 години, а ако искате да получите магистърска степен – 2 години.

Обучението в професионална академия в Дания започва с т.нар. “AP degree“ програма, която продължава 2 години. След завършването й, вече можете или да приключите с обучението си и да започнете работа, или да продължите образованието си с „Тоp-up“ програмата, която продължава още година и половина или две, за да получите бакалавърска степен.

За да се издържате в Дания, ще Ви бъдат нужни около 800 евро на месец. Няма ограничение за броят на часовете, в които един студент би могъл да работи. В страната няма минимална работна заплата. Средното заплащане е 15-16 евро на час.

Швеция

Кралство Швeция е скандинавска държава, конституционна монархия, намираща се в Северна Европа. Швеция е с относително ниска гъстота на населението. На 450 000 кв. км. живеят едва малко над 9 милиона души. Официалният език е шведски. Климатът е от умерен, но със студени зими и прохладни лета, до субарктичен в северните части. Валежите са чести. В Швеция можете да наблюдавате т.нар. бели нощи.

Страната се отличава с висок жизнен стандарт, с модерно и либерално общество и с нейерархична организационна и обществена структура и колективизъм. ООН поставя Швеция в топ 5 на най-щастливите нации. Опазването на околната среда, съхранението на животинските и растителните видове, както и ефективното използване на електроенергията са задачи в политиката й и са с широка обществена подкрепа.

Образованието в Швеция е безплатно. Характеризира се с работа в екип и стимулирането на инициативността и оригиналните идеи. Много от университетите предлагат бакалавърски и магистърски програми на английски език. Сертификати – iBTOEFL, IELTS, CPE, CAE, GMAT.

За месечната издръжка в Швеция ще Ви будат нужди към 850 евро. На студентите от ЕС е разрешено да работят до 20 часа седмично и на пълен работен ден през ваканциите.

Нидерландия

Кралство Нидерландия, у нас по-често наричано просто Холандия, е държава в Северозападна Европа, която включва още Аруба, Кюрасао и Саба.

Нидерландия е една от най-гъсто населените и с най-ниска надморска височина страни в света. Известна е с дигите си, вятърните мелници, дървените обувки, лалетата, осезаемата толерантност в обществото и либералната й политика. Страната е домакин на Международния съд. Амстердам е официалната столица (така, както е записано в конституцията). Хага е административната столица (седалище на правителството) и местонахождение на Кралския дом, Международния съд и на повечето посолства. Преобладаващата посока на вятъра в Нидерландия е югозападна, което води до умерено-морски климат с хладни лета и меки зими.

Висшите учебни заведения в Нидерландия са два вида – класически университети с теоритична или изследователска насоченост и университети за приложни науки, които са с подчертана насоченост към практиката. Вторият тип подготвят студентите направо за конкретни професии, като се изисква задължителен стаж през третата учебна година.

Таксите в държавните университети започват от 1835 евро на семестър. За издръжката Ви в Холандия ще бъдат нужни около 800 евро месечно. Към университетите там няма общежития, но има организации, които предлагат временно студентско настаняване. Очаква се от 1 януари 2014г. да отпаднат ограниченията за работа за българи. Минималната работна заплата в Кралство Нидерландия е 1,469.40 евро, което се равнява на приблизително 8.50 евро на час.

Обединеното кралство

Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия е островна държава в Западна Европа. Състои се от четири историко-географски области: Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Обединеното кралство е типична морска страна. Нито една точка в тази държава не е отдалечена на повече от 120 км от морето или океана. През Лондон преминава Гринуичкият меридиан. Движението на автомобилите е ляво, т. е. обратно на повечето страни в Европа. Населението й е 62 000 000 души, а площта й – 244 820 кв.км.

Климатът на Обединеното кралство е океански - влажен и мек, с малки температурни изменения. На тази географска ширина той би трябвало да е студен и суров, но морското обкръжение и особено влиянието на топлото течение Гълфстрийм правят зимата мека, влажна, мъглива и почти безснежна. Снегът се задържа главно в Шотландия. През лятото, както и през преходните сезони, падат много дъждове. Характерното за времето през цялата година е това, че е много непостоянно.

Всяка година над 150 000 чуждестранни студенти започват обучението си в британски университети и колежи, привлечени както от високите академични стандарти, така и от отличните условия на обучение.

Кандидатстването в бакалавърските програми в държавните британски университети става чрез централизираната онлайн система UCAS. В рамките на 1 учебна година можете да кандидатствате в не повече от 5 университета за една и съща или сходни специалности. В Англия бакалавърските програми са с продължение от 3 години, а в Шотландия - 4. Таксата за една година варира от 7500 до 9000 паунда, като кандидатите от ЕС могат да разчитат на студентски заем. Изплащането на заема започва едва когато студентът получи своята диплома, започне работа и годишният му доход надхвърли 21 000 паунда. Срокът за изплащане е 30 години и се отпуска при преференциални условия. Ако след изтичане на този период заемът не е погасен напълно, остатъкът се опрощава. При определени условия се отпускат и стипендии. Обучението в бакалавърски програми е напълно безплатно в Шотландия.

Документите за кандидатстване в магистърски програми се подават директно към всеки отделен университет или чрез онлайн системата UKPASS. Програмите са с продължение от 9 до 18 месеца. Таксите за обучение в магистърски програми в Англия варират от 3500 до 12 000 паунда, но не магистрите не могат да теглят студентски заем. Биха могли единствено да кандидатстват за стипендия при определени условия.

Студентите могат да работят на пълен работен ден през ваканциите и до 20 часа седмично през учебната година. Месечната издръжка на студент в Англия възлиза на 650 паунда, като в Лондон сумата е по-висока и може да надмине 1000 паунда. Минималната работа заплата в Обединеното кралство е 990.40 паунда, което възлиза на 1,169.47 евро. Минималното заплащане на час е 6.19 паунда, което е 7.31 евро.

Нужно ли е да „бягате“ в чужбина?

Предвид безнадеждната на този етап ситуация в България, много младежи и девойки решават да замината да учат в чужбина, надявайки се, че ще успеят и да се реализират там. Колкото и да е тъжно, излитащите от летището в София самолети са пълни с млади хора. В обучението извън родината си те намират възможност да „избягат“ оттук (израз, останал в езика ни още от времето на тоталитаризма, когато никой не е имал право да емигрира), без значение дали го правят заради по-ниския стандарт на живот у нас, заради често непоносимия балкански или комунистически манталитет у много хора, с които ни се налага да общуваме почти ежедневно, или и заради двете.

Ако и Вашата причина да пожелаете да заминете в чужбина е същата, знайте, че това не е най-добрият избор, защото може да останете и много разочаровани. Не всички западни народи имат кой знае колко по-различен манталитет от нашия, а и трябва да се вземе предвид това, че доходите там са по-високи, но и почти всичко е поне два пъти по-скъпо оттук, особено хранителните продукти. Животът там е много по-спокоен, но не е точно толкова безгрижен, колкото си го представяме ние.

По-добри ли е чуждестранното образование от българското?

Трябва да знаете и това, че в България също има много добри университети, които са не само на европейско, но и на световно ниво, като най-добрият безспорно е СУ „Св. Климент Охридски“. Така че не бива да изпитвате огорчение, ако нямате възможност да учите в чужбина. Ако сте останали с лоши впечатления от българското образование заради понякога неприятното отношение на учителите към учениците в началното, основното или средното образование, то трябва да знаете, че академичната среда е много по-различна от училищната. Повечето преподаватели в добрите университети в България са много интелигентни, любезни и отзивчиви.

Следването извън родината е много важна стъпка, решението за която трябва да бъде взето с разум. Без значение дали сте избрали да учите в България или в чужбина, трябва да знаете, че най-важното не е къде ще завършите висшето си образование, а какво, както и дали ще го учиш с желание. А за намирането на добра и сигурна работа по специалността, винаги са много по-важни качествата, отколкото дипломата. Много хора разчитат на връзки, но все по-често само те не са никак достатъчни, особено в частния сектор.

Изберете специалност, която да ви е присърце. Лично аз вярвам, че именно това е рецептата за успех!