Страхът води до гняв, омраза и страдание

Още от автора

“Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.” - Master Yoda

“Страхът е пътят към Тъмната страна. Страхът води до гняв. Гневът води до омраза. Омразата води до страдание.”

Тази реплика на учителят на джедайте Йода по най-точен начин описва ситуацията в България. И за да не останем на нивото на извадена от филм реплика ще я преведа към днешния контекст. 

Страхът – чий страх?

Страхът на задкулисието, че може да изпусне властта.

Тъмната страна – какво е това?

Тъмната страна е ограничаване свободите на гражданите, липсата на свобода на словото, полицейщината, саморазправата с граждански патрули.

Гняв – що е то гняв?

Гневът е онази непримиримост срещу свободомислието, толерантността и естествения ход на нещата.

Омраза – към кого?

Омразата е онова тъмно чувството на нетърпимост към другия, към различния.

Страдание – WTF?

Страданието е състоянието на разядена душата и разум, мъка, болка и смърт.

И така, ползвайки този виртуален речник, може да преведем репликата на Йода към българския контекст по следния начин. Страхът на задкулисието, че може да изпусне властта е пътят към ограничаване свободите на гражданите, липсата на свобода на словото, полицейщината, саморазправата с граждански патрули.

Страхът на задкулисието, че може да изпусне властта, води до непримиримост със свободомислието, толеранстността и естествения ход на нещата.

Непримиримоста със свободомислието, толерантността и естественият ход на нещата води до нетърпимост към другия, към различния.

Нетърпимостта към другия, към различния, води до състояние на разядена душата и разум, мъка, болка и смърт.

С други думи:

Статуквото изважда фашистката карта, за да сее страх и омраза сред непримиримите. Някак видимо е вече как се стигна дотук. Държавата отказа да се справя с бежанския поток към България. Това създаде прдпоставка за избуяването на крайна фашистка и националистическа реторика и действия в центъра на София. Като резултат националистическата партия в парламента ще започне да бъде възприемана като по-приемлива и като по-малкото зло. А накрая, всички ще се наредят зад “лъскав” бивш телевизионен водещ, който ще бъде още по-приемливото лице на страха, гнева, омразата и страданието. Нима Тъмната страна може да има приемливо лице?