За “гражданските” структури на службите

Още от автора

ДАНС ще може вече да създава свои “граждански” структури. Тази инициатива на управляващите, е колкото внезапна, толкова и последователна. През последните 24 години политическата класа по един или друг начин удържаше гражданското общество в България в приспано състояние.

Задкулисието още помни как лекото пробуждане на българските граждани, довеждаше я до оставката на Петър Младенов от поста президент /председател/, я до падането на едно или друго правителство на БСП. Истината е, че след Виденовата зима гражданската енергия се обедини зад историческата кауза на демократите в България – присъединяването ни към НАТО и Европа. И това до някъде обяснява повече от 10 годишното спокойствие по улиците на страната ни.

Но паралелно със сбъдването на тази кауза започнаха да се трупат политически безобразия. Първото избухване срещу тези безобразия беше на 14-ти февруари 2009 г. Тогава задкулисието прибегна да изпитания прийом – внедряване на провокатори, които да компрометират гражданския протест. Следващият знак за непримиримост със олигархичните договорки на тъмно се появи на рождения ден на тогавашния министър-председател и най-силен политик по онова време – 13.6.2012 г. Кукловодите на задкулисието разбраха, че гражданската енергия все повече ще се оказва определяща и важна в по-нататъшното развитие на страната. Така се стигна и до инсценираното, но и оправдано недоволство в началото на 2013 г., което доведе до оставка на правителството – факт прекъснал последователната традиция на три правителства успешно да завършват мандатите си (на Иван Костов, на Симеон Сакскобурготски и на Сергей Станишев).

Суетата и самонадеяността на Бойко Борисов за първи път притъпиха политическия му инстинкт и го тласнаха към най-грешното политическо решение, което някога той е взимал. Още тогава започнаха опитите за дублиране на граждански структури, така беше създадена и фалшивата представа, че управляващите са в непрекъснат диалог с гражданите (Петното, Шамара и др. например). Факт е, че по време управлението на съвременния Крали Марко чашата с политически безобразия беше препълнена и беше въпрос на само едно погрешно действие, за да се стигне до денят #ДАНСwithme. Кукловодите на прехода поведоха новите управляващи към най-голямата грешка спрямо търпението на гражданите.

Върхът на политическото безобразие за последните 24 години се оказа волята на задкулисието да овладее тайните служби. Претенция, която никой не подозираше, че ще отпуши гражданска енергия, невиждана до сега в най-новата история на България. И тук съвсем закономерно се появява желанието на управляващи и кукловоди да се създадат отровни двойници на гражданската енергия и гражданските организации. Съвсем в стила на всички абсурди е и фактът, че правителствената структура ДАНС ще има право да създава неправителствени организации и свои фондации. Това с други думи означава, че  до тези организации съвсем нескрито ще бъдат правителствени организации. Балонът на тази лъжа няма да издържи и ще се спука. Защото когато си във война с истината, няма как да спечелиш! Морално кукловодите все повече се проявяват като последователи на Евразийския модел на правене на политика, а не на Европейския. Дали целта не е именно преосмисляне на геополитическата ни принадлежност. Дали случващото се в Украйна не е сигнална лампа и за нас, накъде всъщност ни води задкулисието.