Жълта треска

Още от автора

През нощта на 22 май България беше разтърсена от най-силното земетресение в страната през последните 20 години.

Сякаш обаче шокът и ужасът не бяха достатъчни на хората и всички медии дружно и в един глас започнаха да всяват допълнително напрежение и паника със своите „достоверни” материали от мястото на събитието.

Гвоздеят на медийното преекспониране обаче беше поставен от най-тиражния жълт вестник у нас.

Само два дни след земетресението, когато хората все още се чудеха как да се върнат към нормалния си начин на живот, въпросният седмичник излезе с гръмкото заглавие: „Вулканът Витоша изригва след труса?”. И това ако не е добра причина панически да изтичаш до аптеката за успокоителни, здраве му кажи. Жалко само за хората от Перник. Защото по последни данни там даже и успокоителните са се изчерпали.

По необясними причини в България жълтата преса винаги се е радвала на огромна популярност. Това обаче в никакъв случай не помогна за нейното морализиране и насърчаване на достоверността при изготвяне на материалите.

„Булевардната преса” у нас може съвсем лесно да се характеризира с две думи – пошлост и вулгарност. Повече от 90% от материалите, които се публикуват в жълтите вестници у нас са плод на богато въобръжение, подли лъжи и манипулации.

Представителите на „булевардната преса” в България не са нищо повече от един мръсен парцал пропит с лъжи, безскрупулност, интриги и всякаква липса на морал. Затова винаги съм се чудила как е възможно в страна, в която по-голямата част от населението живее на прага на бедността, хората всяка седмица да отделят пари за един „булеварден вестник”?

И то до такава степен, че същият този вестник се е превърнал в най-тиражната печатна медия в България. Нима хората не осъзнават, че по този начин сами допринасят за развитието на един омагьосан порочен кръг? Наистина ли българинът не осъзнава, че е разтърсван от жълта треска?

В България жълтите вестници са пошли, вулгарни, аморални, нечестни и безпринципни. Към „булевардната преса” у нас могат да бъдат отправени безброй критики и всички те ще са верни. Но не е ли виновна самата аудитория у нас, която сякаш е забравила своите морални принципи, човечност и солидарност, като продължава да купува тези вестници?

Сякаш читателите на тези издания получават някакво фалшиво успокоение, когато прочетат, че светът на богатите не е толкова идеален, колкото изглежда. В илюзорния свят, създаден от жълтите вестници, богатите и известните са хора също като нас, със своите проблеми и мрачни тайни.

Те са болни и затънали в дългове, за да поддържат високия си стандарт, идват от село и се срамуват да си го признаят. В повечето случаи мъжете от така наречения „хайлайф” са представени с хомосексуални наклонности, а красивите им съпруги като елитни компаньонки и мутреси на по-възрастни чичковци. В жълтите вестници у нас чуждото нещастие е представено като най-мощния антидепресант срещу нашето собствено нещастие.

И така средностатистическият български читател, верен на своята жажда за сеир и интриги, усвоил до съвършенство поговорката „Най ми е добре, когато на Вуте му е зле”, дава последните си стотинки, за да прочете за новата гей половинка на Юксел Кадриев. Примерно казано. Лошото обаче е, че понякога играта загрубява. Оставяме настрана бзсмислиците и лъжите, които пишат за известните. Има си законодателни органи, има си регулатори. Нека те се оправят в цялата тази бъркотия с контрола над печата. Положението става страшно, когато в изданията от булевардната преса се появят заглавия като това от 24-ти май. Когато вече тези вестници не съчиняват само измислени истории за богаташите, а започнат съвсем сериозно да си играят с положението и страхът на хората.

Тогава вече съвсем ясно си личи, че нещата са излезли извън контрол. А това е много лесно да се случи, тъй като реално погледнато в България жълтите вестници никога не са били наказвани или ограничавани по някакъв начин.

Дори и слабият опит на шоумена Слави Трифонов да съди всички жълти издания, които са писали измислици по негов адрес, завърши с пълен провал. Нима обаче няма избавление от жълтата треска, която масово разтърсва почти всички българи? Избавление има. И то е много просто.

Единственото нещо, което българинът трябва да направи в подобна ситуация е просто да не купува въпросния жълт вестник с гръмкото и нескопосано съчинено заглавие.

Но не знам защо имам чувството, че това няма да се случи. Не знам защо, но имам чувството, че едва ли читателите на най-тиражния жълт вестник у нас са намалели след като си видяли заглавието: „Вулканът Витоша изригва след труса?”. Дори няма да се изненадам, ако са се увеличили. И така нека българинът продължава да се тресе от жълта треска. В крайна сметка май това е едно от малкото неща, които му доставят удоволствие.