Как да управляваме финансовите затруднения след празници и почивки

Още от автора

Много често хората изпитват депресия, съчетана с финансови затруднения след празници. Управлението на такива ситуации е въпрос на познания, за това как да следвате няколко лесни стъпки. В тази кратка статия ще ви изложа трите златни правила за справяне с финансови затруднения след празници, които са: 1) превенция, 2) поведение по време на празници и 3) след ваканционни действия.

Първо се уверете, че вземате необходимите превантивни мерки преди празници и почивки. Да вземем за пример Коледа, тъй като това е част от един цял празничен сезон. През това време на годината хората са психологически подготвени да харчат повече пари. Това е добре, но тънката линия, която хората пресичат е, когато те посягат към бюджета за следващата година. Например, много хора получават бонуси в края на годината и плануват да ги изхарчат по време на ваканционния период. Защо? Вие сте работили през цялата година за този бонус и следователно, за да избегнете преразходи, е логично да го изхарчите поне за същия период, за който сте го спечелили, което е дванадесет месеца. Правилото е валидно и за допълнително задлъжняване.

Втората стъпка е да имате правилен поведенчески подход по време на почивката. В човешката природа е заложено да поставяме красиви декори на празничната сцена, като се концентрираме само върху положителното. Следователно, отлагаме плащания на сметки и решаване на важни въпроси за след празниците. В допълнение, поради добрите настроения по време на празници хората са склонни да харчат дори повече от това, което са планували. Не живейте все едно няма утре, защото има утре и това е вашето утре. Ако игнорирате това, вие хвърляте торби с боклук пред вашата врата, които ще ви поздравяват, когато се върна у дома.

Третата стъпка, която е най-важна, е всъщност какви действия предприемате след празници. Както казват философите миналото умира в пепел и ние трябва да гледаме в бъдещето. Опитайте се да бъдете активни през този период, но не претоварвайте вашия списък от задачи със стари нерешени проблеми. Уверете се, че новите инициативи са най-малко 50 % от целия ви набор от цели и задачи. Не забравяйте, че има причина за това нерешените проблеми да бъдат нерешени, не е нужно да се унищожавате с всички тях наведнъж. Също така, може би, най-вероятно сте си създали нови проблеми по време на празниците, като допълнителни дългове и отложени сметки. Корабът, който ще ви отведе далеч от тези след ваканционни трудности е точно този набор от  нови инициативи, които са над 50% от вашите задачи.

В заключение,  финансовите затруднения след ваканции и почивки могат да бъдат избегнати  стига да предприемете необходимите действия преди празника, по време на празниците и след празника. Ключът е да осъзнавате причините, поради които имате финансови затруднения след празниците.