Google тръгва по пътя на Yahoo

Още от автора

Забелязали ли сте как, когато някой ви бръкне в джоба, винаги започва да ви омайва че го прави единствено и само за ваше добро? Помните ли, например, какво беше първото, което стори Бойко Борисов, когато взе властта? Вдигна акциза на цигарите с около левче на кутия. И после какво? Показа ли се Бойко по телевизията да каже „А бе, people, положението си е таковало таковънката. Така че, sorry, ама...” Напротив – обясниха ни, че се прави само заради нашето здраве... пък и от Европата настоявали...”.

Пей, сърце!

Та колкото и да уважам Google с тъга трябва да ви съобщя, че те в момента започват да правят точно същото. Или казано по друг начин гледат сгромолясването на Yahoo (който отстъпи вече и на Bing) и се чудят как да ги изкопират. Действително засега още са далече от запълването на целите търсения само със сайтове срещу заплащане, но както казва баба Гицка от Петърч „И най-дългото пътуване винаги започва само с една стъпка”

Тази първа стъпка на Google нагоре по стълбата, която води надолу засега засяга само продуктите, които ще се появяват в Google Shopping. И както можете да се досетите, отзивите от големите търговски вериги са много възторжени. А и как няма да са възторжени, когато те нямат проблем да изсипят на масата торби с зелени хартийки за топ позиции и за хиляди изделия. За разлика от „магазинчето на мама и тати” (буквално преведен американски израз за дребен семеен бизнес).

Досега търговците добавяха продуктите си в листингите безплатно и те бяха класирани по популярност и цена. Но на първо място вече ще се появява този, който плати най-много. Наистина, за известно време, се предвижда да съществуват и старите безплатни включвания, но от Google почертават, че това е вероятно е само временно.
Вярно е, че едва ли са много българите, които купуват или продават чрез Google Shopping… поне засега. Но това, което дразни най-много е заявлението на Google, че всичко се прави за доброто на потребителите. Или ако цитирам точния израз, за „better shopping experience”. И аз лично много се опасявам, че това ще бъде само първата стъпка, особено ако експериментът излезе успешен.

След което кръгът ще се затвори – платените включвания ще доведат до намаляване на посетителите, намаляването на посетителите ще доведе до намаляване на приходите, а намаляването на приходите ще принуди Google да увеличава все повече и повече платените включвания.

Докато някога, някъде, по някое време, двама-трима приятели не създадат нова безплатна търсачка. И всичко да започне отначало.