Мирни преговори с мисли за война

Още от автора

Ако искаш да продължиш една война, свикай мирна конференция. В Швейцария през следващите дни можем да станем свидетели на мирни преговори между играчи, които под масата складират оръжие.

Мирната конференция в Женева, която ще се проведе на 22 януари, е организирана на фона на ужасяващи данни – бруталната гражданска война в Сирия остави досега 130 000 убити, 2 300 000 бежанци, както и около 5 000 000 разселени. Залогът на конференцията е висок, както за Сирия, така и за нейните съседи, които се чувствам дестабилизирани заради бежанската криза. Ливан вече подслони повече от 800 000 бежанци, Йордания и Турция приеха над 500 000, в Ирак спасение намериха над 200 000, в Египет още 150 000. В същото време от дипломатическа гледна точка, възелът си остава все така неразплетен.

Под силен международен натиск и изправена пред бойкот от една трета от членовете си, в събота Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили гласува да бъде изпратена делегация на международната мирна конференция в Женева – известна под името „Женева 2“- която ще търси възможности за прекратяване на огъня в Сирия.

От 75 членове на коалицията, които участваха в гласуването, 58 гласуваха в подкрепа на участие на Коалицията на конференцията, а 14 – против. Двама се въздържаха и оставиха празни бюлетини.

САЩ, Русия и други страни се спогодиха трудно относно провеждането на конференцията, която ще започне в сряда, 22 януари, близо до Женева. В тази конференцията големите сили виждат единствения начин да се разреши политически почти тригодишната борба между силите на президента Башар Асад и бунтовниците, търсещи свалянето му. Но способността на конференцията да придвижи събитията към постигане на целта за разрешаване на конфликта, по никакъв начин не е гарантирана.

Гласуването в събота, 18 януари, което премина с гласовете на по-малко от половината от членовете на опозиционната коалиция, изложи на показ разделението сред противниците на Асад, кактои дълбоките резерви на мнозина опозиционери спрямо мирните преговори.

Отдавна има разрив между членовете на коалицията – предимно сирийски изгнаници – и активисти, и бунтовници в самата Сирия, мнозина от които считат, че коалицията не представлява техните интереси в Женева. Много от членовете, които бойкотираха гласуването, оправдават действията си с това, че нямат достатъчно подкрепа от бунтовническите сили и може да влязат в конфликт с активистите в Сирия. От своя страна сирийското правителство обеща да присъства на преговорите, но опитва да насочи вниманието към „борбата с тероризма“, както определя действията си кабинетът в Дамаск спрямо бунтовниците. Сирийски официални лица, както и самият президент Асад, дадоха да се разбере също така, че няма да има промяна на правителството.

САЩ и други страни, опитаха бързо да успокоят опозицията, че конференцията ще остане фокусирана върху главната цел – създаване на преходно правителство с пълни изпълнителни правомощия.

Самата конференция се свиква в момента, когато фронтовете в Сирия се променят с всеки ден, усложнявайки перспективите за разрешаване на конфликта. През последните седмици бунтовниците в северната част на страната са заети в битки с вдъхновени от Ал Кайда групировки, опитващи се да се възползват от вакуума, създал се в подчинените на Свободната сирийска армия области. Над 700 души вече загубиха живота си в тази своеобразна война във войната.

В същото време, един от основните играчи в сирийската гражданска война – Иран – получи изненадваща покана да участва на преговорите. ООН потвърди поканата, която предизвика остра реакция сред сирийската опозиция, която заплаши да бойкотира Женева-2. Ден по-късно, под силен американски натиск, ООН оттегли поканата към Техеран. Вашингтон се опасява от опцията преговорите да не се състоят, но от друга страна за американската дипломация темата за ядрената програма на Иран е приоритетна, докато войната в Сирия остава на заден план. Няма съмнение също, че и правителство и опозиция отиват на преговори с мисълта да заявята още веднъж позицията си в лицето на опонента, но не и да се търси реален диалог.

Към момента от преговорите в Женева не се очаква много. Може би онова, което ще се постигне със сигурност е предоставянето на хуманитарни коридори към бедстващите в обсадените селища и райони на страната.