Какви са причините за бойкота на Сочи 2014?

Още от автора

Държавните глави на някои западни страни няма да уважат Зимните олимпийски игри в Сочи. Основната причина, която се изтъква в световното медийно пространство, е приетият през лятото на 2013г. закон в Русия, който забранява „гей пропагандата“. Но всъщност това далеч не е единственият мотив. Потъпкването на човешките права в Русия е нещо напълно обичайно за режима на Владимир Путин.  


Сенаторът на Южна Каролина е заявила, че САЩ трябва напълно да бойкотира Зимните олимпийски игри в Сочи, защото Москва е дала убежище на Едуард Сноудън. Лично на мен това ми звучи малко несериозно, но има къде-къде по-основателни от тази причини за бойкота на предстоящото събитие.

Например непрекъснатите репресии срещу опозиционни политици и журналисти, както и скандалът с присъдата на пънк групата “Pussy Riot”.

Подписаният от президента Владимир Путин закон, който определя като „чужди агенти“ и ограничава много от дейностите на всички неправителствени организации, които получават спонсориране от чужбина, също е сред коментираните основателни поводи за бойкота. Като основен мотив на властта да приеме този закон се посочва случаят с наблюдаващата група „Глас“, която разпространи доказателства за измама по време на изборите през 2011г., което доведе до протести.

Сред най-големите проблеми в Руската федерация е потъпкването на човешките права в Северен Кавказ, съвсем близо до мястото, на което ще се проведат игрите. В някои кавказки републики като Ингушетия, Дагестан и Чечня продължават ислямските бунтове за независимост, от които страдат както невинните местни мюсюлмани, които са дискриминирани и репресирани на територията на абсолютно всички области, републики и краища на страната, така и граждани на Руската федерация, най-вече поради честите терористични актове.  

Игрите ще се проведат на територия, която някога е била родно място на черкези, прогонени през 19 век. Ислямистките лидери казват, че това е равносилно на “сатанински танц” върху гробовете на мюсюлманите, убити в битките с руската войска.

В действителност изборът на мястото е подозрителен. Друг интересен факт, свързан с местоположението на избрания за провеждане на Зимните олимпийски игри, е това, че Сочи, предвид субтропичния климат в района на черноморското крайбрежие, е възможно най-неподходящият град за зимни спортове в Русия, тъй като дневните температури по това време на годината там рядко падат под 10 градуса по Целзий, а нощните почти винаги са над 5. Реално погледнато климатът в почти всеки друг град в Русия би бил много по-благоприятен за провеждането на Зимните олимпийски игри, отколкото този в Сочи.

Руската подкрепа на режима на сирийския диктатор Башар Асад също е основателна причина за бойкота на игрите в Сочи. Около 10 процента от продажбата на руско оръжие отива именно за властта в Сирия. Въпреки гражданската война там, руските власти продължават да поддържат Асад.

Забраната на осиновяването на руски деца от чуждестранни семейства също би могла да бъде изтъкната като сериозно основание за бойкот. Има над 300 000 сираци в Русия, които живеят в 3000 сиропиталища в цялата страна. В световните медии нашумя смъртният случай на болно от синдрома на Даун момиче, което е било на път да бъде осиновено, но забраната не е позволила това. То е починало в сиропиталище в Нижний Новгород. Този случай разгневи много противопоставящи се на забраната за осиновяване на деца от чужденци.

Занимаващите се със защитата на правата на животните организации призоваха за бойкот на игрите, тъй като в навечерието на тяхното провеждане масово се избиват бездомните кучета и котки.

Оставяйки настрана потъпкването на човешките права в Русия, важно е да се отбележи, че за организирането на „Сочи 2014“ са похарчени над 50 милиарда щатски долара, което е една наистина огромна сума. Това превръща предстоящите Зимни олимпийски игри в най-скъпите в историята. Но най-вероятно причината не е в това, че олимпийското градче е впечатляващо, а корупцията.

Международните медии ще получат шанса да разследват корупцията в подготовката на игрите, което със сигурност няма да се отрази положително на имиджа на президента Путин. Според някои Путин вече е направил много от своите приближени по-богати, сърдечно осигурявайки договори на техни фирми, за да изпълнят подготовката на игрите. Според някои опозиционни лидери над 30 милиарда щатски долара са били откраднати само до май 2013г.

Но на практика бойкотът е само символичен, което донякъде го превръща и в безсмислен. Нито един саботаж на олимпийски игри от страна на държавните глави до този момент не е довел до някаква реална промяна в политиката на саботираната страна. Единственият смисъл от бойкота на „Сочи 2014“ би бил да се вдигне шум за нарушаването на човешките права и корупцията в Русия на международната сцена.