Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британски флирт в Бахрейн

26 Sunday 2014, 10:11 часа • 5222 прочитания

От 15 до 22 януари в столица на на Бахрейн, Манама, се състоя „Британска седмица“ – събитие, предназначено да отпразнува приятелството между Бахрейн и Великобритания, а също и да се осъществят някои изгодни сделки.

Далеч от протестите и районите, миришещи на сълзотворен газ, червен лондонски автобус обикаля улиците на бахрейнската столица, докато принц Андрю – вторият син на кралица Елизабет II – размахва британския флаг и се усмихва доброжелателно.

За щастие на производителите на оръжие във Великобритания, събитието съвпадна и с Air Show Bahrain – място, осигуряващо идеално възможност да бъдат показани някои от последните изделия на военната промишленост на Острова. Великобритания изглежда нетърпелива да продаде на Бахрейн някои от изтребителите си Typhoon, особено сега, когато подобна сделка с Обединените арабски емирства се провали миналия месец. Въпреки продължителните преговори, визитите на Дейвид Камерън и споразумението да бъдат премахнати визи за граждани на ОАЕ, договорка не беше постигната, което нанесе удар за някои магнати, опитващи се да възвърнат някои от старите връзки на Великобритания със страните от Персийския залив, повето били под британска власт до 1971 година. Само за последните три години британските официални визити в Персийския залив са над 230!

Принц Андрю е свикнал да общува с неприятни режими под прикритието на насърчаване на британските мероприятия. През 2010 година той бе силно критикуван за отношенията си с Тимур Кулибаев, казахастански милиардер с много близки лични връзки с президента на Казахстан. След революцията в Тунис британски медии го запитаха защо обядва в Бъкингамския дворец с Мухаммад Сахер ал Матери – тунизийски бизнесмен, известен с корупционните схеми, в които участва и в близки отношения със семейството на сваления тогава президент Бен Али.

В бележки от посещението му в Киргизстан (публикувани от WikiLeaks) принц Андрю денонсира работата на британската Служба за борба с измамите – специален отдел, занимаващ се със случаи на корупция и измами напо високите етажи – и обвини разследващи журналисти, че са провалили подготвяна оръжейна сделка със Саудитска Арабия.

Освен всичко друго, една от целите на „Британската седмица в Бахрейн“ е популяризиране на британската мода – т.е. търсене на нови пазари за английски корпорации. На събитието са участвали, по данни на британското посолство в Манама, редица познати марки като Debenhams, Mothercare, River Island, Topshop, Dorothy Perkins, Miss Selfridge, Evans, Wallis, Coast, Oasis, Warehouse и The Body.

Според обявената програма, една от най-важните дейности по време на британската седмица е „конференция на знанието“, подкрепена от Университета Брунел в Лондон. Собствените усилия на Бахрейн в сферата на знанието е привличането на PR компании за подобряване на накърнения от протестите образ. Има се предвид участието на големи британски фирми, опериращи в сферата на връзките с обществеността, в „замазването“ на събитията в Бахрейн през 2012-2013 година – масови протести, използване на сила и репресии срещу служители, подкрепящи желанието за реформи. Един от скандалните случаи в този ред на мисли, беше депортирането на известния изследовател д-р Кристиян Улриксен от ОАЕ, малко преди да изнесе лекцията си на тема „Въстанието в Бахрейн – последици и регионални и международни перспективи“.

Междувременно, на 16 януари правозащитната организация Human Rights Watch обвини британското правителство в двойни стандарти в подхода си към правата на човека в Бахрейн. Организацията посочна, че Великобритания призова за освобождаването на нашумели активисти в Бирма, но отказва за призове публично за освобождаването на видния активист и адвокат за човешки права, Набил Раджаб и други политически затворници, осъдени заради неудобни текстове и участия в мирни демонстрации.

 

Руслан Трад
Руслан Трад Колумнист
Новините днес