Полет над вицепрезидентско гнездо

Още от автора

Тази седмица Росен Плевнелиев доказа, че България има нужда от смел и решителен Президент. От отдавна, от много отдавна Президентът като институция не е предизвиквал толкова голям дебат в обществото. В последните 15 и повече години президентската дума не е имала толкова силно въздействие върху цялата политическа класа!

В същото време Маргарита Попова показа, че в България няма място за вицепрезидент. Този пост е атавизъм и е като израстък, на и без това разделеното ни общество. Израстък който от време на време напомня за своята излишност. У нас вицепрезидентът винаги е като другата гледна точка на президентството! Обаче в конституцията ясно е казано, че институцията е Президент, а не президентство. Това не е колективен орган, както са парламента и правителството, че да има много мнения и решенията да се взимат с гласуване или консенсус. Тук става дума за Президент! Той може да се съветва, да провежда консултации, но накрая позицията е негова! Позицията е на Президента! Позицията е на институцията Президент! И когато вицепрезидентът има позиция, различна от тази на Президента, или му я споделя лично, или ако иска да се изяви медийно напуска поста. (както навремето достойно постъпи Блага Димитрова). Но това като вицепрезидент да оспорваш позиция на Президента, която той е обявил в специално обръщение към нацията - това е повече от смущаващо и нередно.  

Добре е да се отбележи, че България е единствената страна в ЕС с вицепрезидент. Може би много гордо звучи ако сравняваме нашата президентска администрация с тази на САЩ, но мисля, че сме много далеч от нея! Откъде всъщност идва у нас идеята за този пост? От комунистите, разбира се. По-точно от новоизлюпените социалисти през 1990 г. бащи на  новата българска конституция! Те заложиха този модел, за да могат винаги да имат свой човек на Дондуков 1. Може да ви звучи твърде конспиративно, но в крайна сметка се оказва точно така.

От всичко казано до тук вероятно сте наясно, че подкрепям предложението на Президента Росен Плевнелиев за референдум за промяна в избирателната система! Защо? Защото това е път за промяна на политическото статукво и задкулисие, окопало се в политическата ни система вече 25 години. Ще дoбавя, че май вече е назрял моментът и за референдум за премахване на позицията вицепрезидент!