Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Не" на прекомерната агресия!

06 Thursday 2014, 07:08 часа • 7829 прочитания

Ровейки се в социалната мрежа Фейсбук, попаднах на страницата „Способи и специфика при борба с улични вредители“. Няма да описвам отвратителното й съдържание. То трябва да се види.

Не искам да поставям хората под общ знаменател. Не искам да съм краен в думите си. Ако е така – съжалявам. Но за мен психологията на прекомерно агресивните хора е ясна.

Те са хората, които не само избиват нехуманно бездомните кучета (понякога и домашни), разхвърляйки салами с отрова из градовете ни вместо да информират компетентните органи и да изискат от тях да си свършат работата.

Не си мислете, че те са някакви героични персонажи, коригиращи пропуските на мудните институции.

Не си мислете, че те посягат на безстопанствените животни, само защото искат децата им да живеят в чиста и стерилна градска среда, каквато на практика е невъзможна.

Не си мислете, че те са просто едни будни граждани, които по случайност не са се сетили, че тази отрова може да попадне в устата на някое дете. Те не са будни граждани ни най-малко.

Не!

Тези хора са болни, без значение какво казва медицината по въпроса.

Тези хора биха убили и човек, изпитвайки същото удовлетворение и чувство за надмощие, каквото изпитват при вида на животно в агония.

Това са хората, които ви пукат гумите, когато сте паркирали на мястото, което те са си прeпишкали и са решили, че си е тяхно. Без да им дреме, че това, ако не го забележите, може да бъде фатално за вас и другите участници в движението.

Това са хората, които ви режат спирачките без да им мигне окото, защото са решили, че точно вие сте този, който е направил новата драскотина на колата им.

Тези хора често бият жените и децата си, превръщайки първите в тяхна лична собственост, в роби до гроб, а вторите в потенциални безмозъчни и агресивни индивиди. Също като тях.

Това са хората, които мразят сирийците, защото са сирийци; турците, защото са турци; гърците, защото са гърци; селяните, защото са селяни; и гражданите, защото са граждани. Те мразят и себе си дори.

Те възпитават децата си да бъдат гадни и нетолерантни.

Те учат наследниците си непрекъснато да се опитват да превърнат и вашите деца в същите агресивни биологични единици, каквито са и техните собствени. А ако не успеят с тази мисия, тогава целта им е друга - да ги унизат, да ги унищожат, макар и само психически.

Тези хора не са само бедни. Не бедността ги прави прекомерно агресивни. Сред тях има и много богати, сред тях има и уважавани в обществото бизнесмени, политици, популярни личности...

Тези хора са и кукловодите на политическата власт на много места по света.

За тях няма значение дали ще ви жегнат от завист (защото сте по-умен, по-богат, по-успешен или по-красив от тях), или защото сте ром, хомосексуалист, мюсюлманин, християнин, комунист или просто не сте им симпатичен. Решат ли, те винаги ще си намерят причина да ви причинят зло.

Всяко зло, което се случва някъде на нашата планета, е резултат от дейността на прекомерно агресивните хора. Да, те не са никак малко.

Сигнализирайте. Протестирайте. Настоявайте институциите да се мобилизират.

Всяка съпротива срещу злото, било то ефективна или симптоматична, никога не е излишна.

Никога не оставайте безучастни спрямо злините на прекомерно агресивните хора!

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес