Парите над всичко!

Още от автора

Парите са велико нещо. Те са най-важната цел за повечето от вживяващите се като големи родолюбци, националисти,  радетели за правда, свобода и народно спасение съвременни българи. Не родината. Не родовата чест. Не либето. А парите. 

В 21-ви век не армията, а многото пари правят държавните преврати.

Парите могат за по-малко от 30 минути да превърнат славната операция в позорна, да не кажа разрушителна; да те склонят да замениш образеца си за свобода с рахатлък; да те накарат да пренебрегнеш българските добродетели и дух, които си изтъквал преди; да те превърнат в чужд патриот, било то на друга държава, на мафията или на олигархията.

Парите могат да те заставят да „страхуваш“ с оръжие свои сънародници, въпреки че си народен представител от националистическа политическа формация; да станеш приятел с тези, за които до вчера си твърдял, че са основният враг на народа; да кълнеш журналисти, също твои сънародници...

Парите карат някои родолюбци да организират протести срещу други свои съотечественици. Или просто да плюят по тях, само защото те изповядват друга религия, принадлежат към друг етнос или имат различна политическа ориентация, потъпквайки толерантността, с която българският народ се славел векове наред.

Парите карат някои българи, претедниращи, че са големи християни, да се отнасят отвратително към изпаднали в беда чужденци. Което никак не е християнско.

Парите могат да те накарат да изпратиш цяла армия от полиция срещу мирно протестиращи български студенти. Срещу млади хора, които са почти деца, за да запазиш властта за мафията още дълги години.

***

Така е, парите са велико изкушение и човек може да направи много грешни неща, за да се сдобие с тях. Да се греши е човешко. Но има и неща, които се надопустими, ако държиш да си Човек, а не влечуго.

Никога и при никакви обстоятелства не можеш да сключиш сделка с Дявола и той да ти прости. Бог прощава, но Дяволa не. Не е нужно да си религиозен. Достатъчно е просто да имаш дори и краткия житейски опит на 10-годишно дете, за да знаеш това.

Много от Вас, които бихте припознали себе си в този текст, сте на такава възраст, че хипотетично бихте могли да ми бъдете и бащи (и слава Богу, че само хипотетично). Не знам какво ви кара да постъпвате неразумно. Може би комплексите ви са в повече, може би сте слабохарактерни, може би просто обичате луксозния живот. Или пък толкова си можете.

Но аз, за разлика от вас, никога не бих продал своя род и народ. Нито за 30 лева и парче пица, нито за много пари. Пиша това без да имам абсолютно никакви претенции да бъда патриот, тъй като се съмнявам, че бих дал доброволно живота си за своята родина, ако се наложи. Аз не се стремя да бъда родолюбец, а хуманист. Не искам да бъдат патриот, а Човек. 

Не бих ексхумирал паметта на предците си, за да я използвам като средство да се докопам до власт и още пари.
Не бих продал душата си на Дявола, защото, гледайки странично вашето падение, аз се опитвам да погледна на света през вашите очи. И не бих понесъл да бъда на ваше място.

Животът може да бъде хубав и с пари, и без пари, стига да бъдеш Човек и да си заобиколен от хора, а не от прасета. Уви, вие избрахте компанията на прасетата.

Не ви мразя, наистина. Ако все пак имате съвест, не трябва да се мразите за постъпките си. Трябва да знаете, че с патриотите от вашето поколение със сигурност направихте поне едно добро нещо. Всяко зло е за добро, както се казва. Дадохте пример на много млади как никога не трябва да постъпват със собствения си народ. Особено тогава, когато се имат за големи българи. Показахте им, че никога не трябва да започват своята мечтана кариера като подлоги на мутри, защото позорът е безвъзвратен.

Бъдете щастливи.