За кримския референдум и пропагандата на Кремъл у нас

Още от автора

Референдумът в Крим, според който 95.5% от гласувалите искат да станат част от Руската федерация, премина в измами и страх, както се и очакваше. По време на провеждането му тайната на вота изобщо не я е имало, предават много чуждестранни репортери.

Българският журналист Димитър Кенаров, който е кореспондент на американска медия в Крим, съобщи в Twitter, че пусканите от хората бюлетини дори не са били сгъвани. Не е имало и осигурени пликове, в които да се вкарват бюлетините преди да бъдат пуснати в прозрачните урни. Кенаров цитира и една от членките на изборната комисия, която е казала, че дори не знае как е била избрана за член в комисията. „Шефът ми се обади и ме покани“, казала тя.

Моята родина вече веднъж е била подложена на референдум под съветска окупация през 1946 г., при каквито подобни условия се проведе и вчерашното допитване в Крим. След превръщането ни в народна република, днес още не можем да възстановим страната си. Нямам нищо против жителите на която и да е било територия да я присъединят към друга държава чрез провеждане на демократичен референдум. Но няма как да аплодирам вот, проведен под военна инвазия.

Убеден съм, че на Путин изобщо не му дреме за руснаците в Крим. Руският народ никога в своята история не е бил свободен. Неговите достойнства никога не са били уважавани от властимащите. Затова се противопоставям за пореден път на проруската пропаганда у нас.

Наблюдавайки какво се случва в Украйна, мога ясно да заявя, че присъединяванията ни към НАТО и ЕС са най-хубавите неща, които народът ни е постигнал по времето на т.нар. преход. И май си остават единствените хубави. Не искам и да си представям дори какво щеше да бъде по време на днешната политическа криза, ако тези две членства не бяха факт.

От известно време се води активна антиевропейска пропаганда в медиите ни, особено усилено в една конкретна медийна групировка.

Опорните точки изразяват манипулации и откровени лъжи, които се предават от уста на уста сред по-безкритичните хора. А това е страшно.
Непрекъснато се внушава, че Европейският съюз взима повече средства от нас, отколкото ни дава. Но никой не напомня, че вината еврофондовете да не достигат до България си е изцяло наша, тъй като у нас много, ама много се краде. Това е единствената причина, поради която ни се спират тези средства. Затова и напоследък някои политици буквално пропищяха света, оплаквайки се пред чужди медии колко лоши са тия от Европейския съюз, защото не дават да се краде.

Причините за многото проблеми, които България има от десетилетия, безпочвено се прехвърлят на членството ни в ЕС.  А това са проблеми, които сме ги имали много преди да станем част от това семейство.
На някои тези твърдения могат да им звучат абсурдно, но наистина има и много хора, които вярват, че ЕС е най-лошото, което ни се е случило в новата ни история.

Давам за пример проблемите в земеделието. Години наред бяха буквално източвани огромни средства по най-различни европейски програми за възстановяване на икономиките на бившите социалистически страни в Централна и Източна Европа. Например „ФАР“, „САПАРД“ и др. Много средства бяха отпускани, за да стимулират и развитието на българското селско стопанство. Ако се чудите и маете къде са великите български домати, това е странно, защото отговорът е пред очите ви. Български домати няма, но има големи черни джипове, с които едрите „земеделци“ идват на шопинг в софийските молове. А когато не получат субсидии, стоварват робите и тракторите си на жълтите павета. Вие бихте ли дарили пари за храна на някой беден алкохолик, ако знаете, че ще похарчи всичко за ракия? Предполагам, че отговорът ви е отрицателен. Ето поради тази причина и ЕС на практика отпуска по-малко средства на България, отколкото на други държави, които успяват да усвоят фондовете. Успяват, защото политиците, които си избират хората там, имат друга ценностна система.

А за най-ярките представители на простата маса, които трудно правят разлика между президент и министър-председател, авторите на пропагандата пускат други, по-пикантни опорни точки. А именно, че в Европа няма ценности, че там всички са гейове, педофили и алчни капиталисти, които искат да легализират инцеста, да ни чипират и да ни заразят с трети пол, разпръсквайки кемтрейлз над главите ни и ваксинирайки и малкото раждащи се у нас бебенца. Както и да забранят на клетия български патриот да бие жена си след вечеря. Докато от друга страна Русия се управлява от здрава ръка. Там има казарма, ред, дисциплина, забрана на „гей пропагандата“... Но никой не споменава, че насилието и другарските почерпки (разбирайте огромната корупция) са в основите на руската държава, че начело на това управление е бивш агент на Федералната служба за сигурност, за която има съмнения, че дори е осъществявала терористични атаки срещу собствения си народ, а православният капитализъм е с „човешкото“ лице на мафията и олигарсите.   

Тази антиевропейска и проруска пропаганда изобщо не е за подценяване, особено като се вземе предвид това, че от няколко години начинът на живот на хората у нас става все по-лош, без значение какво сочат официалните данни. Причината за това, разбира се, не е в ЕС. А именно в това, че много хора у нас имат личен интерес и работят за това да бъдем колкото е възможно по-далеч от проспериращия Запад.

Както чрез задкулисни дела и странни политически проекти беше раздробено и на практика унищожено дясното политическо пространство (като финалът беше появата на ГЕРБ), така и след някоя друга година можем да се окажем аут от Европейския съюз и част от един друг проект, но евразийски, който всъщност съчетава всичко най-лошо, от което се страхуват евроскептиците.

Внимавайте какво си пожелавате. Защото може и да ви се сбъдне.