Защо призивът на „Реформаторския блок“ за активно участие в евроизборите понесе толкова много нападки?

Още от автора

Покрай свързаните с клипа на „Реформаторския блок“ вълнения, в който известни български културни дейци обясняват защо трябва да се гласува на изборите, някои хора сякаш забравиха къде се намират. То беше едно диаболизиране на режисьорите, то бяха обвинения в кражба, то беше едно преиграване... Kaкто в социалните мрежи в интернет, така и в обслужващите статуквото медии, които са част от диктуващата дневния ред на безкритичната маса пропагандна машина, това частично измести реалните политически безобразия.

Много жалко би било, ако това, че клипът е римейк, използван не само в САЩ, откъдето е оригиналът, а и в страни като Германия, Канада и Турция, за някои е по-важно от посланието му. А то е, че абсолютно всеки един глас има значение.

Преди да бъда обвинен в „реформаторство“, държа да отбележа, че не изпитвам доверие към първия в листата на РБ. Все още не съм решил кандидатите за евродепутати на коя партия да подкрепя на предстоящия вот. Но със сигурност ще гласувам.

Във време, в което правителството и парламентът бият всякакви рекорди за обществено недоверие в историята на българския парламентаризъм;

в което раждаемостта в страната е най-ниската поне от Втората световна война, ако не и от Освобождението, и с всяка изминала година става все по-ниска;

в което същото лице, което обобщава най-ярко деформацията на българското общество, вече се готви да дерибейства и в Брюксел;

в което светът вероятно е на прага на война, която, предвид нашето стратегическо местоположение, мъчно би ни подминала просто ей така...

В тези времена, питам възмутените, наистина ли клипът на „Реформаторския блок“ ни е
“the проблемът?!

Ако не харесвате „Реформаторския блок“, това е едно. Но да критикувате реализиралите клипа и участниците в него, само защото идеята не е българска, а чужда, за мен е крайно неуместно на фона на всичко останало.  

Впрочем, защо някоя от партиите в управляващата коалиция не направи такъв клип? Или пък защо не направиха такъв клип от „опозицията“? Може би пиарите им са глупави и не са се сетили?! Не. Тези партии никога няма да направят такъв клип. Защото всички знаем как те си уреждат да бъдат в „топ 3“ на всички избори.

Те не искат да гласуваме. Те искат на изборния ден да събираме тен по плажовете в Аспровалта, Кавала или в Катерини, далеч от изборните секции и от възможността да упражним гражданския си дълг. Или да се почувстваме „над нещата“ и да проявим типичната за нас балканска гордост без устои, отивайки да берем ягодки на вилата. Или просто да си лежим на дивана вкъщи, да гледаме Кеворкян или Карбовски, да си чоплим в носовете и кротко да си псуваме, пиейки ракия и замезвайки я с безвкусни домати на промоция.

Ако искате нещо в обществото ни да се промени поне малко от малко, просто гласувайте. И за миг не си помисляйте да си спестите това ваше задължение, оправдавайки се, че от вас нищо не зависи, предвид броя на купуваните стотици хиляди гласове и количеството на бюлетините, пускани за дадена партия не от доверие, а от страх. И така да е наистина, ние все пак живеем и сме убедени, че животът ни има смисъл, въпреки че знаем, че все някога ще умрем, нали? Така е и с вота на изборите – винаги има смисъл да дадеш своя глас.

Гласувайте. Защото капка по капка става вир. Животът в България все още не е твърде късно да се промени към по-добро, да стане наистина европейски, какъвто съм убеден, че почти всички българи искаме да бъде. Ако не за моето поколение, то поне за нашите деца средата на живот може да бъде много по-нормална, ако поне веднъж-дваж проявим колективен разум.

Нека поразим трите най-големи партии, техните сателити и кандидат-сателитите им. Партии, съставени предимно от тумби от прости интересчии, чиито озлобени, мародерски и ощетени откъм морал ръководители и задкулисни кукловоди четвърт век обслужват едни и същи чуждестранни изгоди и престъпно забогателите родни „бизнесмени“.

Нека не само им покажем категорично, че нямаме абсолютно никакво доверие у тях, но и това, че никога повече няма да позволим да бъде така, както е било досега. Защото вече сме будни и не си правим глупави илюзии, а те отдавна преминаха границата на търпението ни.

Нека, с нашето активно участие на изборите на 25-ти май, направим процентите им нищожни! Нека ги унижим така, както те ни унижават, правейки се, че не ни чуват повече от 300 дни.

Нека гласуваме масово на 25-ти май! Това е начинът да им стъжним наглите погледи и да засенчим ехидните им усмивчици.

Нека излезем да гласуваме със самочувствието на хилядолетен европейски народ, какъвто без съмнение сме.

Нека им покажем, че ще живеем именно като европейци, а не като евразийци, независимо какви пъклени планове си кроят те.

Нека изберем да бъдем достойна европейска страна, а не мафиотска губерния от латиноамерикански тип.

Нека гласуваме, за да погребем агонизиращото зло и да възкресим заложеното в човешкото начало добро!