Кончита Вурст – човекът, който стана по-важен от Украйна

Още от автора

Облеченият в рокля брадат мъж, който спечели конкурса „Евровизия“, се превърна в тема номер едно в държавата ни и по-обсъждана дори от кризата в Украйна.

Също както футболните първенства и олимпиадите са зрелища за обезвреждане на националистически хормони, така и песенният конкурс „Евровизия“ е просто едно зрелище за масите, в което нации, които само преди малко повече от половин век са се ненавиждали, днес си разменят точки, гласувайки една за друга, и се забавляват.

Ако „Евровизия“ не беше просто поредната порция сензация за масите, тогава конкурът щеше да се провежда в миланския театър „Ла скала“ или в операта във Виена, а не в спортните зали. Ежегодният конкурс е престижен и е интересен за гледане. Но той е преди всичко шоу, което ни забавлява.

Днес победител е мъж с брада и рокля, утре ще е скинар с коса. И какво от това?! Никое зрелище не заслужава да бъде приемано чак толкова сериозно, че наистина важните за обществен дебат теми да останат на заден план.

След като така и така зрелището е породило толкова много дискусии, хубавото в случая е, че то поне разрушава закостенелите стереотипи.

Да, напълно е нормално през 2014 г. Кончита Вурст да може да пее на европейската сцена, облечен както се чувства добре или както смята, че би бил интересен на публиката. Транссексуалността, според психолозите и лекарите, е човешко състояние. Транссексуалните са хора. А хората трябва да се оценяват по качествата и добродетелите им, а не по това как изглеждат.

Но не е нормално да си свиреп или да имаш страхове, породени  от предразсъдъци и от вярата в бабини дивитини.
Например да се опасяваш, че ако детето ти види травестит по телевизията, то също ще стане травестит; да вярвяш, че ако някой е мюсюлманин, то той трябва да е терорист; да не позволяваш на малкия си наследник да си играе с дете „Даун“, „за да не ’земе да му стане нещо“...

Невежеството поражда предразсъдъци, които не представляват нищо повече от чужди мнения, които безрезервно приемаме за верни, но са достатъчно вредни, за да забавят прогреса на човешката цивилизация. Понякога водят и до войни.  Когато човек демонстрира предразсъдъците си, той издава само три неща – невежество, снобизъм и мързел да се информира.

Други са страшните неща, които би трябвало да ни тревожат като общество - че много българкси деца растат в сиропиталища; че много български деца и възрастни умират от лечими болести; че е твърде вероятно детето ви да не получи реализацията, която вероятно заслужава, ако политическият морал в страната не се промени час по-скоро...  Всичките тези неща са много по-страшни от това, че Кончита Вурст е спечелил „Евровизия.“