24 май, който не се проведе

Още от автора

Преди малко повече от месец всички бяха възхитени от познанията по география на едно ромче от Кричим, след като в интернет се появи видеоклип, на който то изрежда столиците на десетина държави. Почти няма медия, която да не го показа на зрителите, които пък се чудеха и маеха как може ромче да има такива „грандиозни“ познания. Вероятно защото те самите не знаят имената на столиците на Естония, Виетнам и Корея. А е пълно с деца като него, в това число и сред малцинствата.

Едва ли щеше да му се обърне внимание, ако Митко от ромското гето в Кричим беше Митко от столичния квартал Бъкстон. Но това не е важно. 43% от учениците в България днес са от малцинствата. Независимо дали това се харесва или не, тези деца са бъдещето на България.

Петокласникът Митко, оказа се, не е придобил познанията си по география в своето училище. Митко знае столиците на държавите, защото ги е научил благодарение на компютъра, който е подарен на майка му от жена, при която тя е работила. Не е случайно това, че нашите политици се страхуват от новите технологии. Защото те дават познания, стига човек да се интересува. Митковото училище, в което той не е научил столиците на държавите, най-вероятно е затворено днес, защото в него се вкарват бюлетини за изборите вместо да се отбелязва светлият празник на българската книжнина и култура. Как пък никой държавен „ум“ не се сети, че това е доста грозно?

Същите безочливи политици ще пратят някой местен подмолник в махалата в Кричим на 25 май, когато са изборите за Европарламент и шанс на настоящата власт да легитимира наглостта си. Но не за да поздрави малкия Митко за познанията му, а за да купи гласовете на родителите му.

Митко е от тази част от българския народ, които биват отглеждани от политическия ни елит, за да бъдат използвани като евтини електорални единици. На политиците не им пука изобщо за Митко. Нито дали той може да чете и пише. За тях е важно да познава числата до 30, за да може да гласува.

Само след по-малко от 15-20 години, когато Митко и децата от гетата с неговата съдба пораснат, твърде вероятно е те да станат престъпници, ако моралът в политиката не се промени. Тогава нашите политиции и техните деца няма да могат да се разхождат спокойно по улиците. Питайте как живеят вашите познати, приятели или роднини в ЮАР, каквито има почти всеки един българин. Няма да могат да шетат от мол в мол и да обикалят от кафе в кафе спокойно. Защото тогава митковците, които са могли да станат хора, но вместо това им е отредено от кукловодите да бъдат просто биологични единици с право на глас, ще бъдат много. Било то от български, ромски или турски етнос.

Представете си колко много гениални умове не са се проявили заради наглостта и алчността на политическата върхушка. Митко от гетото в Кричим е не по-малко важен от Митко от Бъкстон. И ако някой не е съгласен с начина на живот, който води той, с това, че попитан кой е Васил Левски, той радостно и по детски отговори, че е от футболния отбор „Левски“, но без да подозира, че този тим е кръстен на апостола на свободата, без да знае изобщо за съществуването на тази историческа личност, то виновни за това са тези, които ще имат най-много купено доверие. Също и онези обикновени, но не по-малко лицемерни българи, които забравят, че преди по-малко от 100 години предците на повечето от тях са живели по абсолютно същия начин, по който и живеят ромите от гетата. А етнически манталитет няма – това са глупости. Всичко в развитието на един човек зависи от образованието и въпитанието му.

Без значение дали ви харесва или не, бъдещето на България е Митко. Българите от следващите поколения няма да са нито прабългари, нито славяни, нито траки. Те ще имат съвсем друг цвят на кожата. Но това няма никакво значение. Важно е дали България ще бъде европейска или латиноамериканска страна. Само това има значение!

Митко може да бъде достоен българин и европеец. Но вие сте тези, които трябва да му дадете този шанс, за което просто трябва да излезете и да гласувате разумно. Дайте шанс на Митко да бъде европеец, а не просто евтина  електорална единица. Неговото бъдеще е във вашите ръце!