Да работим по два часа дневно за 2000 евро?

Още от автора

Аз съм човек с установени навици. И един от тези навици е да започвам работния си ден с изпиване на водна чаша силно кафе и преглеждане на елетронната поща. Не ползвам спам филтри, защото те имат неприятния навик да пропускат спама и да спират нужните мейли и приложения. И тъй като работата ми е свързана с мрежата от много години, съм виждал какво ли не.

Личният ми рекорд е 3000 майла за един ден, повечето от които бяха с вируси. Обикновено дневното количество на безполезната (или вредната) поща, която получавам, е между 100 и 150 бройки.  Бил съм свидетел на най-различни кампании. Получете 30 милиона долара от Нигерия, уголемете си (цензурирано) с 20 см, купете си акции, чиято цена утре ще скочи десеторно, запознайте се със самотна 18 годишна студентка...

И съвсем разбираемо, в тези дни на криза и безработица, основната част от спама е свързан с предлагане на работа. По два часа на ден за 5000 евро! Cool! Златни пръстени по 5 лв килото!!!

Че предложенията са измама, е ясно на всеки, отпразнувал поне 3 рожденни дни. Ако прочетете обаче някои от предложенията, може да ви се стори, че те са съвсем „железни” и е невъзможно да ви прецакат по какъвто и да е начин. Къде е шашмата? Прочетете следващите редове и ще разберете.

Врътка # 1:  Станете сам мошеник. Това е вариант на вечната пирамида. Изпращате дребна сума на тези, който ви предлагат работа, за ръководство и указания; и познайте какво пише е тях? Да започнете сам да набирате клиенти „за работа”. Всъщност, ако сте такъв тип човек, това може и да проработи. Но защо, по дяволите, трябва да плащате на някой за да ви го каже?

Врътка # 2: Надомна работа – опаковане или сглобяване на дребни стоки. Единственото, каквото е нужно, е да внесете сравнително неголяма сума за материалите, които получавате. Трикът е, че след като свършите работата, се оказва че никой няма нужда от вашите изделия. Всъщност мошениците печелят като ви продават именно материалите.
В България има и фирми, които наистина предлагат легитимна надомна работа. В никакъв случай не заплащайте обаче пари предварително и много внимавайте какви точно документи подписвате и с какво тези документи ви задължават!!!

Врътка # 3: Въвеждане на данни (Data Entry). От вас се иска да изпратите дребна сума за специализирана клавиатура и ръководство. И може дори и да ги получите. Но нищо повече. И вие оставате да се чудите кой ви накара да пратите 36,70 долара за нещо, което можете да си го купите само за десет лева от кой да е компютърен магазин.

Врътка #4: Финансови услуги. Вариантите тук са много, но ето една съвсем примерна схема. Поради някакви причини вие трябва да получавате чековете, предназначени за вашия работодател. След което си удържате от тях добра комисионна и превеждате остатъка. Звучи добре, но само докато се окаже, че чекът, който сте получили, не е изплатен поради някаква причина, а вие вече сте изпратили вашите пари на мошениците.
Всички варианти на тази врътка са 100% гарантирана измама.

Врътка #5: Това са измами, свързани със събиране на персонална и банкова информация. Вариантите са много, но правилата, което трябва да следвате, са само две.

НИКОГА, НИКОГА, АБСОЛЮТНО НИКОГА, не кликайте на линкове на емайли, когато се касае за банки, банкови сметки, кредитни карти, пароли или каквато и да е била лична информация. И НИКОГА, АБСОЛЮТНО НИКОГА не пращайте подобна информация в отговор на запитване по пощата. Имайте предвид, че е много лесно за измамниците да направят фалшив сайт, който да бъде съвсем същия като истинския сайт на вашата банка. Ще им дадете всичките си данни и дори няма и да го разберете, преди да се окажете с изпразнена банкова сметка.
Въобще вариантите за измама чрез нета са десетки и непрекъснато се допълват с нови трикове. Така че преди да скочите напред с главата си поемете дълбоко въздух и си повторете десет пъти „Златни пръстени за 5 лв. няма”.