Защо???

Още от автора

Още в сряда, ден преди трагедията във Варна, синоптиците предупредиха, че ще има наводнения в Източна България – ФАКТ! Излишно е да се питат властимащите и отговорните институции какви са взетите мерки, за да бъде предотвратена покъртителната развръзка. Просто вече няма смисъл. Непоправимото се случи.

Това, разбира се, не е единственият подобен случай през последните 25 години. Още е пресен споменът от една друга подобна трагедия – тази в село Бисер, разиграла се през 2012г. Очевидно е, че поуката оттогава не е взета.

Докато синоптиците предупреждават за опасността, докато пороите в страната ни взимат жертви, какво правят народните ни представители? Наричат се „цървули“, късат листчета по коридорите на НС и си говорят кой има нужда от дрегер за алкохол и кой какъв кашон трябва да изнесе от пленарната зала. Това го правят, разбира се, когато не обслужват корпоративни интереси. Защото тогава, когато трябва, например, да гласуват продажбата на държавна земя на брега на морето на цени, които са в пъти по-ниски от пазарните, винаги са стриктни, организирани и възпитани.

А пък броени часове след трагедията, членове на все още управляващия кабинет спорят чрез медиите с един кмет за това коя власт, държавната или общинската, е по-непригодна към подобни бедствия. И това се случва не кога да е, а докато все още се очакват нови валежи, докато квартал Аспарухово е откъснат от света, а цяла България е на тръни и се страхува от очакваните нови валежи.

Има думи, с които бих могъл да опиша това позорно поведение, но няма да ги напиша, защото не желая да слизам на тяхното ниво.

Тук, когато обсъждам поведението на някои хора с държавна власт, не мога да се въздържа да спомена, че човекът, чието назначаване за шеф на ДАНС взриви държавата преди малко повече от година, е бил заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии по времето на кабинета на Станишев и на първата Тройна коалиция.

Докато по високите етажи се водят тези безсмислени спорове, във Фейсбук беше сформирана група за помощ на пострадалите с провизии, която за отрицателно време събра над хиляди участници. Сформираха се и доброволчески отряди в друга група – ”Народна гражданска защита“.

Нивото на превенция и реакциите на отговорните лица и институциите след такива тежки ситуации говорят най-много за грижата на държавата към гражданите. Наглата, алчна и потънала във вътрешни интриги власт на мафията, олигархията и чуждестранните икономически интереси обезцени напълно стойността на човешкия живот със своето безхаберие. Тя (поради нежеланието на някои хора да поемат лична отговорност за политическите проблеми в страната) дискредитира всяка институция, която би трябвало да бди над гражданите.

Дано Бог да ни пази!

П.П. Този текст е написан рано сутринта на 20.06.2014 г. Дано до настъпването на утрото властимащите и институциите да са се осъзнали и да са извършили необходимото, така че да няма повече жертви на природната стихия в страната.