Неосъзнат фашизъм

Още от автора

Ако преди 100 години е имало осезаема разлика между комунизма и фашизма, то в 21-ви век такава просто няма. Днес политическият спектър е отживелица - вече е традиция формално леви политици да изповядват крайно десни идеи, както и формално крайно десни политически елементи да събират точки с ляв популизъм.

Обожавам да споря с имащи себе си я за социалисти, я пък за комунисти (които на практика са неосъзнати битови фашисти), защото в тези спорове винаги се оказва, че аз съм по-ляв от тях. България се пръска по границите си от такива последователи на „лявата“ идея, които хем мечтаят за равенство между всички, хем пък те да са по-равни от другите.

Някои етнически българи имат напълно неоправдани предразсъдъци по отношение на турския етнос и българомохамеданите. Манипулацията на исторически факти и демонизирането на турския народ заради османското владичество, извършвани в продължение 45 години, буквално са заразили с омраза достатъчно голяма част от българите, така че дори и днес бледи непълнолетни патриотчета да имат абсурдни страхове, които да ги подтикват към примитивните националистически идеи. Въпреки тази пропаганда, в смесените райони хората винаги са съжителствали в мир и любов, а вувузелите се надуват от политически ангажирани зложелатели, които обикновено живеят далеч от тях, или пък от ординарни прекомерно агресивни личности.

Но не така стоят нещата с друг етнос, който присъства на територията на цялата страна. Ромите не могат да живеят с българите, твърдят неосъзнатите фашисти, претендиращи, че се причисляват към левия спектър. Но как в детските градини си играят заедно деца от всички етноси? Как се случва така, че ромче и българче (особено в малките населени места, в които почти няма млади етнически българи) могат спокойно да делят един чин в училище? Как тийнейджъри и от двата етноса играят футбол на кварталните игрища без да се делят по етнически признак? Как така един от най-изтъкнатите хирурзи в страната е от ромски произход и никой пациент не му е казал: „Ти няма да ме оперираш, защото си циганин?“

Ако ромите не могат да живеят с българите, как така това се случва в продължение на 10 века (тъй като те живеят по българските земи още от 11-ти век)?!

Впрочем, колко ли от неосъзнатите или осъзнати фашисти биха се подложили на генетичен тест, за да докажат 100-процентовия си славянски, прабългарски и тракийски произход? А и как те могат да са сигурно с кого си е имала работа баба им навремето?

Далеч не само слабо образованите и обоременени от национализъм хора проявяват фашизъм. За да се избият нечии комплекси, често се подценяват позитивните качества на хора заради това какво работят, какво образование имат, какви грешки са допускали в миналото и т.н.

Ето едно доказателство, че е глупаво да се разсъждава така. Съвсем наскоро попфолк певицата Ивана събра над 27 000 лева от свои колеги и приятели бизнесмени, за да ги дари лично на пострадалите от наводненията. Тя може да е пяла в кръчмите песни на хора със съмнителен бизнес. Песни, които вероятно с право се възприемат като пошли от голяма част от обществото. Но в случая тя се прояви като човек и зашлеви шамар на „интелигенцията“. Това може да е добър PR подход, но е и вълшебен пример! Особено за онези надути БГ естрадни звезди, за политиците и за олигарсите, на които все не им достигат парите и уважението на другите към тях.

България може да бъде една прекрасна цветна страна, ако има политическа воля за това. Най-вече, ако се случи така, че политическите партии престанат да купуват ромски гласове и спрат да държат в страх значителна част от помаците и българските турци, които живеят в смесените райони. Именно заради това политическият „елит“ държи ромите в невежество и бедност – за да бъдат използвани като верни и евтини електорални единици.

За да се случи това, от нас зависят само две неща:

- винаги да гласуваме на избори, за да се провалят плановете на наглите политици;
- да загърбим предразсъдъците си и поне в личния си живот да не делим хората на българи и роми, на невежи и начетени, а само на добри и лоши. Защото само това са истинските разлики между хората.