КОЙ обра банката, ние пък му помогнахме

Още от автора

Защо протестирате, бе, ей, ситите?! Какво толкова страшно има в това, че Пееф са го избрали за шеф на ДАНС?! К‘ви са тия пърформанси?! На интересни ли се пра‘ите?! Някой ви плаща, нали?! Какво ще се промени, ако Орешарски си подаде оставката?! С какво право ми отнемате възможността да уча като окупирате университета, нали тук си плащам?! За какво ги веете и тия европейски знамена заедно с българските?! Нали баба Ванга е казАла, че само руса жЕна ке ни оправи, а Русия ке ни спАси?! За какво да им гласувам на тия и да ги правя евродепутати, нали всичките са маскари, вместо да си обера черешата на село, а и тамън ягодите са узрели?! Нали знаете, че жълтите павета не са цяла България и нищо няма да промените?! Защо да не ма‘нем валутния борд и да си ‘дигнем минималната заплата на 5 милиона лева?! Защо не давате на правителството да ни върне социализЪма?!

Е, който си е задавал по-горните въпроси през последните 13 месеца, вече има отговорите на всеки един от тях. Ако някой не ги вижда, по-добре да не си прави труда да чете нататък и нека да му е честита повторната прожекция на филма, който вече го е гледал преди 18 години.

Докато контранародът се пулеше, цупеше и задаваше тези въпроси с пренебрежение и ехиден присмех в моментите, в които не се случваше нищо интересно в „Катерицата“, активните протестиращи разкриваха пред обществото какви опасности предстоят, подаваха сигнали до Прокуратурата и упорито се опитваха да предотвратят това, което се случи.

А това, което се случи е, че едни прасета няма да си върнат кредитите на обща стойност от 3 милиарда и половина лева към една вече умишлено фалирана банка, а сметката за този им пладнешки обир, а може би и за обществения комфорт на настоящата власт, ще я платим всички ние, данъкоплатците, без значение дали сме умни или глупави, сити или гладни, добри или лоши.

Понеже никой не е длъжен да знае с колко нули се пише „три и половина милиарда“, аз си направих труда да проверя това и да сметна колко ще струва на всеки един живеещ в България човек да напълни гушите на няколко „успели“ wannabe аристократи. Ако приемем, че са верни данните от последното преброяване, според което живеещите в България сме 7 476 000 души, то на глава от населението се падат по 468.16 лева.

Предвид ниските заплати, които получават повечето българи, това означава, че има хора, които ще работят цяла година (предвид условията на плоския данък), а някои и цели две, за да си заплатят удоволствието да живеят в държава, в която политическият и икономическият живот са по-интересни дори и от смайващ сюжет на турски сериал.

Това угояване на КОЙ и приближените му се случва, когато в страната ни има стотици хиляди онкоболни и десетки хиляди хора, на които им се налага да разчитат на благотворителност и на хора с големи сърца, за да оцелеят самите те или пък да спасят животите на свои близки.

Това нагло престъпление се случва тъкмо сега, когато
лекарите протестират, защото не достигат едни 250 милиона лева за здравеопазване; когато пациенти издъхват от лечими болести, защото нямат средства, с които да си купят лекарства; когато градът, в който живее ¼ от населението на страната, разполага с толкова на брой линейки, колкото всеки би могъл да преброи на пръстите си.

Тази безсрамна алчност се повтаря сега, когато стотици хиляди пенсионери живеят в неотговарящи на очакванията за живот в Европа в 21-ви век условия, почти на фотосинтеза.

Тази сатанинска оргия се случва сега, когато в страната ни почти всяка седмица бушуват бури, които убиват хора и нанасят сериозни материални щети, а някои хора губят всичко, което са градили през целия си живот, защото нямат средства да застраховат имуществото си. 

Няма да ви питам докога смирено ще търпите да изнасилват морално Вас, децата Ви и родителите Ви. Това си е Ваша работа. Но само ще напомня, че ако този банков фалит, осъществен с цел да забогатее още повече една групичка от отвратителни хора, се беше случил в някоя от другите европейски страни, например във Франция или в южните ни съседки Гърция и Турция, вероятно щеше да се лее много алчна кръв (поне в преносен смисъл).

Ще дойде ден, в който българският народ толкова много ще огладнее, че ничия лъжа и никоя медийна манипулация няма да може за го заблуди и разубедни да вземе нещата в свои ръце. Вярвам, че истинската революция, в която всички ще бъдем едно цяло, без да се делим по класов, етнически или по политически признак, е неизбежна, а след нея вече всичко ще ни е наред – и здравеопазването, и образованието, и културата. Но докато помъдреем всички, както изглежда, ще трябва да си изстрадаме теглото.

КОЙ обра банката, а ние му станахме съучастници с масовото нехайство, което цари сред значителна част от обществото ни. И ние сме тези, които ще се наложи да върнем откраднатото. Туйто.

Никого не обвинявам за случващото се. Нека всеки сам открие вината у себе си, задето живеем в най-корумпираната, най-нагло ограбваната и най-бедната държава в Европейския съюз.
Но се съмнявам, че като народ щяхме да допуснем да ни ограбят така нагло и открито за втори път, ако през последните 25 години една значителна част от нас четеше повече (но не пропагандата за 30 стотинки) и мислеше доброто не само на себе си и на най-близките си, а на цялото общество.

Знаете ли как се размножават охлювите?
Знаете ли как се размножават охлювите?

Повечето сухоземни охлюви са хермафродити. След ухажване в началото на лятото чифт охлюви се оплождат взаимно през репродуктивен отвор, разположен...