Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интелектуалци, къде сте?!

16 Wednesday 2014, 02:33 часа • 4888 прочитания

От няколко дни в един интернет сайт се разпространява на порции подробно интервю с рапъра Ицо Хазарта, в което той споделя някои свои размисли относно политическата криза, актуалните обществени проблеми и манталитета на съвременния българин.

На разбираем за всекиго език и с думи прости бяха изречени размишления с верни изводи, някои от които и болезнени истини. В резултат от това социалните мрежи се изпълниха с отзиви, повечето от които положителни.

Разбира се, както се случва винаги щом някой е откровен и казва истини, българската контра мисъл също се прояви и изрази своето възмущение - как така някакъв рапър си позволявал да обсъжда публично политиката и да дава акъл, защо хвалил бившия премиер Костов, няма ли интелектуалци, които да кажат тези неща вместо него... и така нататък.

Първо, уважаеми контри, думата „рапър“ не означава прост. А и „прост“ не означава непременно злонамерен. В случая е абсурдно да лепнем на Ицо Хазарта етикета "прост рапър", най-малкото защото е завършил Класическата гимназия, което означава, че от него може да се очаква най-малкото едно средно IQ, въпреки че по всичко личи, че той е много над средно интелигентен.

У нас е пълно с хора, които, за да осъзнаят нещо, за да впрегнат в размисли мозъчните си гънки, трябва да им го каже Ицо Хазарта. Тъжно, весело – това е! Затова той трябва да бъде подкрепен и толериран за смелото решение от негова страна – а именно да бъде откровен със стотиците си хиляди (ако не и милиони) фенове и да им отвори очите за някои иначе очевидни неща, макар и с риск да загуби най-простичките от тях, които биха го заподозрели в съучастничество в някоя световна конспирация, например в атентатите от 11 септември.

Да, той ще дава акъл, а не вие, защото е смел, за разлика от вас. И защото, пак за разлика от вас, хората го харесват, защото е талантлив в това, което прави.

Относно това, че е казал в интервюто няколко пъти, че харесва Костов като политик - защо да не го прави?! Пълно е с поп, рок и естрадни изпълнители, които неведнъж са се изказвали ласкаво за същия политик. Пълно е и с такива, дето хвалят него, други политици и обвързани със статуквото бизнесмени. Защо те да могат да говорят пропагандни врели-некипели, а Ицо да не може да изрази позицията си, защитавайки я с ясни и разбираеми за всички аргументи?!

Къде са интелектуалците, питам аз, та се налага Ицо да отваря очите на заблудените и обременени от пропагандата хора?! Тях или ги няма, или са мишки. Изяжте ме, но аз залагам на второто.

Представителите на българската „интелигенция“, с няколко прекрасни изключения, подмолничат пред силните на деня, колкото и долни човечета да са те, а са изпълнени с предразсъдъци към хора, които са хиляди пъти по-стойностни от тях. Това ли е висше общество?! Ха-ха!

Давещата ни се в комплекси, интриги и зависимости „интелигенция“ се е заразила с типичната балканска черта всеки да се грижи само за себе си и най-близките си, загърбвайки дълга към обществото. Ето затова Ицо Хазарта ще говори истините, с които можеше и други хора да изпъкнат. Но жалко за тях.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес