Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Много българи, малко човеци

22 Tuesday 2014, 02:33 часа • 2036 прочитания

Преди поредната вълна от едновременно задоволство и злорадство по адрес на ромите напълно да е заляла и малкото останал разум в нашето общество, реших да се опитам да внеса малко нормалност, пък макар и да знам, че ще бъда обявен за родоотстъпник от клетите български патриоти.

Гледайки как на хората в Стара Загора им разрушават незаконните домове, които са градили цял живот, не ми е никак приятно. Защото тези бедни хора дълго време са били лъгани от политиците, че домовете им ще бъдат узаконени, ако гласуват за когото им се каже. Именно политиците са тези, които в продължение на 25 години умишлено държат в невежество ромите, а и някои други етнически и религиозни малцинства, за да бъдат използвани като евтини електорални единици.

Законът си е закон и трябва да се спазва от всички. Но преди да демонстрираме пред обществото колко нехуманни можем да бъдем, хвърляйки огън и жупел по наши сънародници, от които много обичаме да се разграничаваме, добре би било да обърнем внимание и на нашето поведение. 

Замисляли ли сте се, например, дали вашият кокошарник, обор или гараж е законен? Дали преустройството, което сте направили в панелното си жилище, също е изпълнено така, както трябва? Дали пък не сте поставили оградата на вилата си така, че уж случайно да заграбите още 1 метър от улицата, която е общинска собственост?

Ромите ли фалираха банките, довеждайки хиперинфлация, за да не си платят кредитите? Те ли експлоатират работниците и служителите си? Те ли създадоха монополите? Те ли източват фондовете от ЕС? Те ли изгониха инвеститорите от чужбина, с присъствието на които можеше икономиката ни да дръпне силно нагоре и значително да се повиши стандартът ни на живот? Ромите от разрушеното гето ли си построиха палати и купиха автомобили, които струват толкова много, колкото един средностатистически българин няма да изкара за цял живот? Те ли унищожиха здравеопазването, образованието и културата ни? Те ли изгониха мозъците ни в чужбина?

Без значение какъв е етносът ни, хората можем да правим зулуми. И пак въпреки него, можем да бъдем възпрени, ако има политическа и гражданска воля за това.

Дали хората, чиито незаконни домове бяха разрушени, ще станат по-добри сега? Не мисля. Дали пък ние, гледайки ги как страдат по новините и как са иронизирани в някои иначе претендиращи да са радетели за демокрация и хуманност телевизионни предавания, няма да станем по-добри? Едва ли. Дали сега бихме заживели по-сигурно и по-спокойно? А дано, ама надали.

Ужасяващо е колко много млади хора у нас държат да запазят неравноправието. А половината деца, които се раждат в страната ни днес, са от ромски произход. Без значение дали на някой му харесва това, в бъдеще България ще бъде цветна страна, а за ромите няма да се говори като за малцинство. Добре би било да свикнем с това.


Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес