1 милион имена в "терористичния списък" на Щатите

Още от автора

Неслучайно, сякаш да потвърди опасенията, че “враговете на САЩ стават все повече”, миналата година се появи една своеобразна Менделеева таблица на терористичните групи. Когато Държавният департамент определи над 50 групи като международни терористични организации (http://www.state.gov/j/ct/rls/other/des/123085.htm), фирмата Navanti, занимаваща се в сферата на стратегическите комуникации, подреди в периодична таблица тези организации, за да е по-ясни кои са враговете. Подобно на таблицата с химични елементи, са подредени в кутийки различните групи.

Има някои подробности около таблицата.

Джабхат ал Нусра, радикална група, биеща се срещу Башар Асад в Сирия, не е включена първоначално в списъка, макар по-късно да беше определена като опасност, но пък Ал Кайда в Ирак е включена е вътре. Също така, бяха включени и бойците от групата на Мулла Назир в Афганистан.

През септември 2012 година опозиционната иранска група Народни муджахедини на Иран (М.Е.К.) успешно лобира да бъде премахната от списъка с международни терористични организации. През април 2012 Сеймър Херш пише в The New Yorker, че американските специални части са обучавали в Невада членове на МЕК в областта на комуникациите, криптографията и операциите с малки групи. Обучението се е провеждало от 2005 година до 2007 година.

Преди всичко, таблицата показва на едно място организациите, които САЩ смята да преследва в несвършващата война срещу тероризма.

Когато в края на декември 2012 Джех Джонсън изнася реч в Оксфордския съюз, заявява, че войната срещу тероризма трябва да бъде прекратена в някакъв момент. “Сега, когато усилията на американските военни срещу Ал Кайда са в 12-та си години, ние трябва да се запитаме: кога ще се сложи края на този конфликт”, казва Джонсън, размишлявайки, че човечеството трябва да се стреми към мир и войната не трябва да бъде приемана за нещо нормално.

В един момент “войната срещу тероризма” ще навлезе в своята повратна точка, в която много от лидерите и бойците на Ал Кайда и нейните разклонения ще бъдат заловени или убити, а групата няма да е в състояние за ответен удар. Но идва ли този момент, според американската политика?

Когато интервюира Джонсън, водещата от MSNBC, Рейчъл Мадоу, се чуди – морално простима ли е безкрайната война срещу тероризма, особено като се има предвид, че масово затворниците, обвинени в тероризъм, са измъчвани и тормозени по безобразен начин, дори и да няма ясни доказателства за участие.

През октомври 2012 година, материал на Грег Милър в Washington Post съобщава, че администрацията е образувала “матрица за разпореждане”, която определя терористите, а ударите с безпилотни самолети само показват, че списъците се увеличават с нови имена на заподозрени. Според Милър, администрацията на Обама вижда войната с тероризма за поне още десетилетие напред.

Политиката, приета от държавната администрация на САЩ през последните няколко години, не оставя съмнение, че “черните списъци” се увеличават, вместо да намаляват, като военния апарат безмилостно ескалира през последното десетилетие. В името на войната срещу тероризма се предприемат сериозни стъпки – кодифициране на нова схема за неопределено задържане на територията на САЩ; идея да се прехвърли Гуантанамо в Илинойс; увеличаване на нивото на секретност, репресии и ограничение на освобождение от лагера; подновяване на подслушванията, а Патриотичния акт е подписан без нито една реформа, дори с нови ограничения по отношение на освобождаването на задържани.

Звучат ли това като правителство в очакване на края на войната срещу тероризма в скоро време? Или звучи като някой, който работи трескаво, за да увеличи своите правомощия, обосновани с тероризма, наблюдението, убийствата и постоянната тайнственост?

Въпреки, че има зачестяване на атаки отвътре –например от афганистанци войници срещу американски войници – атаки породени от постоянните нарушения, безпилотни удари и задържания - американските официални лица нямат намерение да сложат край на войната срещу тероризма поради безброй причини, повечето от тях свързани с паричния поток. Ако бяхте лидер на САЩ, служител на службите или имате фирма за военно оборудване, защо ще искате да спрете този бизнес? Това би било най-лошото за вас решение. Войната генерира неограничена власт, тайни, контрол над гражданите и разбира се – огромна печалба.

През юли тази година стана ясно, че списъкът с „терористи“ съдържа имената на над 1 500 000 души! Според докладите на AP, този списък се увеличава с всяка година: 468 749 имена са добавени през 2013 година, в сравнение с 336 712 през 2012 и около 250 000 през 2009 и 2010 година.

Както споменава Цицерон, “по време на война законът замлъква”.