Безуспешно упоен, но успешно гръмнат...

Още от автора

„Избягалият“, по-точно излезлият (да не кажа пуснатият да излезе) в неделя сутринта от клетката си в ловешкия зоопарк ягуар е бил убит.

УБИТ!

Убит, без да носи и прашинка вина, че е орисан да живее зад решетки в далеч от нормални условия и още по-далеч от естествената му среда, за да служи за забавление на ловчанлии и техните гости.

Убит, без да е представлявал опасност за когото и да било, тъй като хората от района са били евакуирани
.

Убит от ловец, вероятно представител на пиянска ловна дружинка, който просто е искал да избие комплексите си като си поиграе на сафари в умереноконтиненталния климатичен пояс (кога друг път би му се отдала такава възможност), а после да се похвали с трофея си и да се направи на мотика в гнусната квартална кръчма, където той и подобни нему типове ежедневно търкат седалките, опитвайки се да заблудят себе си и обществото, че са големи и стойностни мъже.

Убит в страна, в която царят средновековно невежество, битов кретенизъм и диващина;

където всеки откачен идиот притежава оръжие;

където кравата яде ежедневен бой, защото неудачният й стопанин, който ще продаде млякото й, за да си купи цигари, че даже и ще пие от него, не е доволен от партията, за която е гласувал и пак ще гласува;

където безстопанствените животни са повече от домашните, а всяко второ домашно куче прекарва целия си живот вързано на синджир на двора – зиме и лете, на студ, пек и дъжд;

където през ден хора и животни се давят от най-обикновен валеж; 

където животът не е безценен, а просто не струва нищо.

Ягуарът е изчезващ вид. В света днес има само 15 000 броя (по данни от 2012 г.), като това число непрекъснато намалява. И ние, българите клети, които също сме на изчезване, допринесохме за заличаването на живота от лицето на Земята. Ние, дето претендираме, че сме особено интелигентен, мъдър и древен народ, на който едва ли не му е отредено да коли и беси в света, но всички велики сили ни тъпчат, защото ни завиждат за киселото мляко и Кубрат Пулев.

Иначе Законът за защита на животните в нашата велика страна определя, че който умишлено умъртви животно, той се наказва с лишаване от свобода и парична глоба!

Щом ягуарът Алонсо е бил застрелян от ловец, значи е било възможно да бъде улучен с упойващи стрелички. Факт!
А кметът на града (осиновителят на убития ягуар!) и институциите могат да се плямпат каквито си искат оправдания пред медиите.

Това, което са направили те, а именно да застрелят животното, което при все е и от застрашен вид, е отвратително. И нищо в случая не може да оправдае комбинацията от невежество, мързел и жестокост. Ягуарът дори не се е отдалечил! И едва ли е щял да отиде по-далеч, тъй като винаги е живял затворен зад решетки и не е познавал свободата. А шефовете на институциите, разбира се, взимат заплати. И най-нахално ще продължат да взимат такива, въпреки некадърността си. Заплати за некадърност. 

Дали Цацаратурата ще се самосезира по случая с убийството на ягуара от ловешкия зоопарк? Съмнявам се.

Дали кметът на Ловеч си направи добър пиар? Сред простата маса – със сигурност.

Дали институциите спасиха някого или нещо от ягуара Алонсо? Не.

Дали същите убиха някого или нещо? Да.



Как да не се ядосваме, ако ни обидят?
Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Обидите са част от т.нар. агресивна комуникация според популярния психиатър Жак Лакан. Не знаем дали фактът, че се коментират и дефинират от психиатър...