Какво означава да мислим в зелено?

Още от автора

На 9-ти юни за пета поредна година се организира кампанията за почистване на националните природни паркове със съдействието на международната природозащитна организация WWF и мобилния оператор Globul. Тази година кампанията включва почистването на 11 природни парка, както и изграждането на допълнителни места за отдих в тях. През изминалите години в кампанията взеха участие над 10 000 души и бяха събрани над 50 тона боклук. Мобилният оператор Globul дори заяви, че в следствие на кампанията за почистване на националните ни паркове,  над 40 % от клиентите на оператора са отказали да получават сметките си на хартиен носител и са започнали да полагат повече грижи за околната среда. Тази кампания се организира само 4 дни след световния ден за защита на околната среда и по-малко от месец след инициативата на частната телевизия „Би Ти Ви” – „Да изчистим България”.

Смятам, че подобни каузи са наистина похвални и стойностни и се надявам те да печелят все повече привърженици в бъдеще. Тъй като българската народопсихология винаги е била малко изкривена по отношение на глобалните въпроси. Ние сме склонни да упрекваме за всички наши неуспехи институциите и другите хора, но реално погледнато никога не сме готови сами да поемем инициативата и да се опитаме да променим нещата. Българинът е свикнал да цъка с език при вида на подредените и почистени места в чужбина и да си повтаря като развалена грамофона плоча: „Европейци сме, ама все не сме до там...”.

Затова смятам, че подобни масово организирани мероприятия помагат за промяната на българския манталитет и разширяват родния ни кръгозор. Целта на националните кампании за почистване е не само да се премахнат създадените сметища в парковете, но и да възпитат у гражданите чувство на дълг и отговорност към природата. Фактът, че кампанията за почистване на „Би Ти Ви” събра над 18 994 тона боклук определено заслужава похвала. Но аз смятам, че е още по-достоен за възхищение  фактът, че в тогавашната национална кампания  се включиха над 322 000 доброволци. Това са хора, които са осъзнали, че опазването на околната среда не е само задължение на държавата, а е чувство на дълг, което трябва да се появи и възпита в  отделния човек. Всички тези доброволци, които се включиха тогава и които ще чистят националните ни природни паркове  на 9-ти юни, са хора, които уважават Земята и искат да живеят на едно по-добро и чисто място.

Това са хора, които не си хвърлят торбичките с отпадъци през балкона и не си пускат боклука на улицата, само защото наблизо няма кошче. Искрено се надявам, че един ден именно благодарение на този тип хора, България ще стане една чиста и подредена страна, с величествена природа и много приятни места за отдих. Типична европейска държава, в която хората няма да газят в боклуци, когато отидат на разходка в парка и ще служи за пример и на останалите нации. Страна, която благодарение на своите граждани, ще е успяла да съхрани и опази безценната си природа и неземната си красота. За да се превърне тази мечта в реалност обаче всичко зависи от отделния човек. Подобно на много други битки, които българите трябва да водят и да си извоюват, и тук нещата тръгват от индивидуалния човек и неговото чувство за отговорност.  Хората трябва да осъзнаят, че те сами трябва да си помогнат, ако искат да живеят по-добре. Затова и не трябва да се отказват.

Вярно е, че в България често има проблеми с организацията и всяка благородна инициатива се опитва да бъде опорочена по някакъв начин. Но ако подобни каузи като това да се изчистят природните ни паркове или пък дори и междублоковите пространста се провеждат по-често, българите ще се възпитат на ред и дисциплина и ще са готови да дадат своя принос към общото благо. Всичко започва от културата и начина на мислене на отделния човек, за да прерастне в нещо по-голямо и стойностно. Искрено се надявам все повече хора да започнат да осъзнават това и да са готови да дадат своя малък, но значителен принос за опазване на околната среда.