В какво се превръщат мечтите?

Още от автора

Спомняте ли си кога за последен път сте мечтали за целувка, за здраве, за приключение, за ново начало, за вкусна супа, за незабравима вечер с приятели, за това да оставиш следа след себе си, за щастие, за свобода?

Някак неусетно с годините изгубваме свободата да мечтаем за истинскте неща от живота и започваме да затъваме в блатото на битовото задоволяване. Мечтата за целувка е заменена с избелваща паста за зъби. Мечтата за здраве е заменена с фитнес и диети. Мечтата за приключение е заменена с туристическа оферта за някоe приказно място за 7 дена, All-Inclusive за двама. Мечтата за ново начало е заменена със закупуване на нов HD телевизор или на нова кола на изплащане. Мечтата за вкусна супа е заменена с готова суха супа, полуфабрикат. Мечтата за незабравима вечер с приятели е заменена с преяждане и препиване. Мечтата за това да оставиш следа след себе е заменена с постване на статус във Facebook, а мечтата за щастие е заменена с like-овете под този статус. Мечтата за свобода е заменена с излизане на протест, с гласуването срещу 20 лв. или със смяната на техните във властта с нашите.

Казват, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Хм... Може би, затова има все по-малко лидери и все по-малко личности, които да променят света. Така става, когато погледът ни към звездите вече не е от стремеж да ги достигнем и опознаем, а е само от желание да видим падаща звезда, която да сбъдне някое битово желание. Така става, когато вкусът в изкуството и в живота се диктува от рейтингите и телевизионните риалита. Така става, когато вместо заглавия на книги се цитират заглавия от жълтите вестници. Така става, когато престанем да мечтаем, и се оставим на течението.

И като стана дума за течение. Преди 2 седмици за първи път отидох на рафтинг. Толкова е хубаво да ти се случи нещо, за което никога не си мечтал, а винаги си желал да преживееш като емоция. Животът е пълен с мечти, за които дори и не сме мечтали. Но да се върна на рафтинга. Вярно е, че течението на реката е това, което ни движеше напред. Но усилието на всеки един в лодката ни направляваше в правилната посока, за да не се обърнем във водата. Така е и с мечтите. Те са греблата, с които направляваме нашия живот. Затова, какъв живот живеем, зависи от това в какво се превръщат мечтите ни!