Един текст от 2008 година, който може да бъде написан и днес

Още от автора

Този текст е писан в началото на 2008 година. „Хороскоп за България“, изпълнен с голямо чувство на сарказъм, ирония и критика към тогавашното положение в страната. Учудващо е, че днес…вероятно бих написал същия текст. Ситуацията е почти идентична. От написването на по-долните редове изминаха 6 години. Докато четете, колко прилики виждате с днес?

 

Януари

Ще вали сняг. Ще вали много сняг. И ще има задръствания, непочистени пътища, непроходими проходи и т.н. Общините няма да знаят за този сняг и ще са предупредени късно. Ето защо не е изчистено. Студентите ще мръзнат по факултетите. Европа ще обещава, но няма да дава.

Февруари

Ще вали по-малко сняг. Ще има повече катастрофи, тъй като машините ще са излезли с много и ще пречат на движението. Общините ще са смятали, че може да завали сняг. Студентите ще мръзнат.

Март

Ще посрещнем баба Марта и 3-ти март. Ще има тържество по случай националния празник. Ще излязат по улиците хора, които ще кажат, че не трябва да се празнува сега. Европа ще ни гледа отвисоко. Ние от ниско. Но ще мълчим.

Април

Като март, но без празниците. Ще започне великденска акция. Ще са събрани много пари и много деца няма да ги получат.

Май

Европа ще каже, че има корупция в България. Някой виден депутат от ЕС ще каже, че България и Румъния не трябва да са в ЕС. Този депутат ще е немец 100%. Бойко Борисов ще каже, че е време да ни оправи.

Юни

Настъпва жега. Хората получават удари – лекарите казват: “Пийте вода”. Европа ще изгори от пожари. Обвиняват арабите в парижките гета. Саркози ще напомни, че е помогнал на медиците в Либия… и на Кадафи със самолетчета.

Юли

Жегата е голяма. Обаче навлиза циклон от Гвинея, който ни заварва неподготвени. Общините казват, че няма пари. Министерството обвинява общините, те министъра.

Август 
Вали още дъжд. Вдигат се диги. Общините обвиняват министерството. То обвинява общините, те министъра. Той обвинява марсианците. Божидар Димитров споделя за пореден заговор срещу българите.

Септември

Дъждовете са спрели. Половината села ги няма. Виновни са комунистите. Започва учителска стачка, след като учителите се връщат от отпуска.

Октомври

Стачката продължава. Учителите не говорят с децата. На тях не им пука.

Ноември

Синоптиците казват, че ще е топло. Вали дъжд. Но малко. Стачката е свършила. Европа ни обвинява в корупция.

Декември

Синоптиците казват, че ще е слънчево. Завалява сняг. Общините не са готови. Стават задръствания, непроходими са половината пътища и проходи. Весела Коледа!