Колко тъпи са американците (#IceBucketChallenge)

Още от автора

Oх, колко прости са американците! Могат да се забавляват и в същото време да правят нещо наистина стойностно, при това без да са употребили грам алкохол.

Ако все още се чудите защо толкова много известни и неизвестни хора по целия свят се заливат с ледена вода и качват клипчета как го правят в социалните мрежи и в сайтовете за видео споделяне, трябва да знаете, че това изобщо не е поредната посредствена глобална ексцентричност, нито е съпричастност към страдащите от ежегодните летни профилактиките на топлата вода у нас. Oще по-малко пък е разхищение на вода, каквото масово се твърдеше, че е сред консервативната българска Фейсбук общност (видите ли, в Африка децата нямат достъп до чиста питейна вода, а американците я пилеят от скука, а за популяризирането на кампаниите за благотворителност имало и много други начини).

Предизвикателството “Ледената кофа“ (на английски Ice Bucket Challenge) всъщност e много добре замислена благотворителна кампания, която цели чрез забавление да привлече средства към неправителствената американска организация “ALS Аssociation”, която финансира изследването на амиотрофичната латерална склероза (накратко АЛС) и болничното лечение на страдащи от заболяването. Тази организация също така се ангажира да информира обществото за болестта и е активен застъпник на страдащите от нея пред държавата и правителството.

АЛС (Амиотрофична латерална склероза) е тежко неврологично заболяване, което води до атрофия на мускулите (мозъкът изгубва напълно способността си да ги контролира), парализа и смърт. Един от симптомите са мускулните спазми.

От началото на кампанията за борбата със заболяването вече са събрани повече от 23 милиона щатски долара, което си е една наистина сериозна сума.

Както всяка игра, Ice Bucket Challenge също има правила. Щом бъдат предизвикани, участниците трябва да запишат видео в рамките на 24 часа. В него те първо трябва да обявят, че приемат предизвикателството, след това да изсипят студена кофа вода върху главата си, а накрая да предизвикат хора по техен избор, които също биха могли да го направят. Приелите предизвикателството трябва да дарят поне 10 долара за каузата, а отказалите да го направят даряват поне 100 долара.

Защо намирам за важно да коментирам точно това? Защото ми се иска да започнем да приемаме подобни инициативи с добро настроение и готовност да се отзовем, а не да реагираме първосигнално, например с „хм, поредната американска простотия“. И защото голяма част от американските „простотии“ всъщност теглят целия свят напред.

В никоя друга страна не се отделят толкова много средства за наука, колкото в САЩ. Факт! Съвсем друга тема е това, че същата отделя и огромни средства за военни интервенции.

Обожавам някои качества у голяма част от американците, било то популярни личности или обикновени хора, които рядко се срещат у нас, европейците:

че не се срамуват да реагират като деца;

че слабо ги вълнува какво ще кажат или ще си помислят хората (ако например се залеят с кофа студена вода и качат видео как го правят в интернет или просто се случи така, че неволно изпуснат флатус на обществено място);

че повечето от тях са над суетата, макар и масмедиите им от десетилетия неспирно да бълват такава.

Още в края на 19-ти век Алеко Константинов описва в своите пътеписи, че е възхитен от това, че в американското общество стереотипите, които са толкова присъщи за европейците (особено за тези в Източна Европа), почти не съществуват – че беден и богат човек седят съвсем спокойно един до друг в театъра, разговарят и се забавляват и развличат заедно.

Ако за нас е сензация заливането с ледена кофа вода в името на благотворителна кампания, целяща да събере средства за откриването на лекарство срещу болест, от която страдат десетки хиляди само в САЩ, то там това е просто поредният начин чрез забавление да се постигне нещо добро за цялото общество.

Сред приелите вече предизвикателството популярни личности са политици, спортисти и хора на изкуството като бившия американски президент Джордж Буш – младши, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг,  Вин Дизел, Опра Уинфри, Бритни Спиърс, Бейонсе, Лейди Гага, Джъстин Тимбърлейк, Чарли Шийн и още стотици други, а сред отзовалите се на предизвикателството българи са тенисистът Григор Димитров, Стилиян Петров, Димитър Бербатов, Соломон Паси и др. Последният си позволи да предизвика римския папа Франциск.

ПР експертът Максим Бехар побългари инициативата и предизвика Кристалина Георгиева да направи същото, но да дари средства за пострадалите в Мизия. Тя отказа предизвикателството, но уточни, че ще участва в каузата и ще дари 5 000 лева лични средства, които ще преведе по сметката на БЧК.

Актьорът Вин Дизел предизвика руския президент Владимир Путин. Но неговият говорител е заявил пред руски сайт, че Путин най-вероятно все още не е разбрал за предизвикателството на Вин Дизел, защото бил „зает с по-важна работа“.