Предизборното танго на руските енергийни интереси в България

Още от автора

Докато НАТО обмисля разширяване на базите си в Източна Европа заради Украинската криза, проруската енергийна мафия в България залага на нова управленска формула, която да управлява  след изборите. Публично известно е, че управлението в България е зависимо от руските енергийни интереси. В продължение на цяла година премиерът Орешарски полагаше неимоверни усилия да "надхитри" ЕС и да доведе проекта "Южен поток" до етап, в който няма връщане назад. Това беше последният коз, на който правителството на БСП, ДПС и АТАКА залагаше за да се задържи на власт. От партията - столетница най-добре знаят, че в България тази власт, която не се съобразява с руските интереси, е обречена. Така или иначе мощни граждански сили доведоха до невъзможност правителството на Орешарски да остане повече на власт. Месец преди предсрочните избори се наблюдава отдръпване на проруските енергийни лобита от БСП и АТАКА.  За никого не е тайна, че в момента тези формации са в слаба позиция. Затова е логично Кремъл да търси път към новите победители в лицето на ГЕРБ, да заложи на тях и да им осигури надежден, проруски коалиционен партньор.

В тази връзка е добре да си отговорим на въпроса на каква политическа конфигурация би заложила Русия още преди изборите в България.

Бареков? Не! След като Интерпол обяви за издирване Цветан Василев, ББЦ се превърна в гротеска, за която няма смисъл да се говори.

АБВ? О, Да! Тук има смисъл! Кремъл винаги ще помни как бившият президент Георги Първанов нарече руските енергийни проекти "Големия шлем" за България. След политическия залез на АТАКА, формацията АБВ е тази, която ще заложи на патриотично-носталгичните, умерено-националистични, силно леви и проруски послания - нещо като сбор от посланията на БСП и АТАКА в едно! О, Да! Оглеждайки листите и спонсорите на АБВ, може да се види, че проруските енергийни интереси влагат значителни усилия и пари в този проект.

Реформаторският блок? Не! Те са може би единствената политическа сила в България, която има ясна реторика анти-Путин. Кремъл няма да забрави, че именно Реформаторите извадиха на светло скандалното разкритие, че БСП пише законите за Южен поток под диктовката на Газпром! Не! Проруските енергийни интереси могат единствено да увеличат усилията и парите за дискредитирането на този политически субект.

ДПС? Това е любимият политически резидент на руските интереси у нас! Заради гарантирания електорат на ДПС не се налага да се влагат допълнително нито средства, нито усилия. А лоялността на Доган към Москва е доказана нееднократно през годините.

ГЕРБ? С повратливата си позиция и за украинската криза, и за "Южен поток", ГЕРБ дава ясни знаци към Москва, че са надежден партньор. Освен това Борисов е такъв медиен талант и може всичко така да извърти, че никой, никога да не разбере дали и как действа в полза Русия, както се видя по време на неговото управление. Кремъл със сигурност високо е оценил и последните изказвания на Борисов против Уестигхаус. Така че връзката е съвсем топла и здрава!

В навечерието на предизборната кампания социолозите предвиждат в следващия парламент да влязат със сигурност 4 партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и Реформаторският блок. В тази конфигурация руските интереси са на кантар. Затова е логично да бъдат вложени усилия и пари АБВ на Първанов непременно да попадне в следващия парламент.

Добрият резултат за руските интереси, е ГЕРБ и АБВ да имат мнозинство за съставяне на правителство. Ако пък случайно не им достигнат депутати, "национално отговорно" ДПС ще ги подкрепи. Като се замисли човек, Борисов, Първанов и Доган винаги са играли тази игра, или да го наречем по-артистично - танго! Някак закономерно в последните години винаги се намират три партии в българския парламент, които да играят танго по свирката на Кремълските енергийни интереси.

Лошият резултат за тези интереси е АБВ да не влезе в парламента и да се наложи ГЕРБ  да състави правителство с Реформаторския блок. Това ще бъде провал на рубладжиите в България и шанс за страната ни отново да се отдалечи от руската орбита на влияние, в която центростремително се върти в последните 10 години.