Септември ще бъде Май

Още от автора

Някак пророчески звучат думите на поета по отношение на 2014 г. През месец септември, отново ще се чувстваме като през месец май. Ще завалят отново обещания, скандали, дебати, надлъгвания. Миризмата на власт ще се усеща във всеки предизборен щаб.

Макар официално кампанията да започва на 5-ти, тя отдава тече. Плакати и билбордове ни подсещат за най-напористите. Столицата отново е залята с нови рекламни материали на българския фюрер. Из страната за себе си напомня от големи билбордове един бивш журналист. Този път ми изглежда по-угрижен. Може би заради проблемите на спонсора му. Говорителят на РБ игра вабанк преди изборите, събра много симпатии и сега е на път да бъде избран за лидер, който да поведе Реформаторите в най-важната им битка. Основната етническа партия в България реши да направи реверанс към интелигенцията като си взе флейтист за PR. Явно в сараите не са наясно какво е мнението на музикалното съсловие за този човек. Столетницата по-слаба от преди 5 месеца отива на изборите с чувството, че много ще боли. Момчето от Банкя, по-слаб от преди година и той отива с горчивото чувство, че ще трябва да прави коалиция. Това го кара да изпраща все повече противоречиви сигнали. Бившият президент в типична за себе си тактика тихо привлича избиратели от бившата си към новата си партия.

Иначе есенният листопад започна още в края на август. Всякакви листи, червени, зелени, сини, лилави, сиви, кафяви, черни, затрупаха политическия хоризонт, зад който горкият избирател трябва да види светлото си бъдеще. За да го види обаче първо ще трябва да се ориентира в политическата логика на тези листи. Понякога имам чувството, че политиците непрекъснато искат да тестват издръжливостта на избирателите. Как иначе да си обясним налагането на Вигенин за водач на червената листа в Благоевград, където си искаха Корнелия Нинова за водач? Как да си обясним, че ДПС отново издига Пеевски за депутат и то като водач на 2 листи? Как да си обясним и водача на Реформаторите в Русе - Румен Христов, който преди 2 години лично участваше в разбиването на Синята коалиция? Как да си обясним водаческото място на Цветан Цветанов в две листи, при условие, че е дългогодишен клиент на прокуратурата? След мощните граждански протести, които свалиха правителството на Орешарски, партиите трябваше да се постараят повече поне с водачите на листите си. Не случайно вече се говори, че на тези избори ще спечели преференцията в листите.

Разбира се започнаха да валят и крилати фрази, като например: "Аз ще съм новият Ахмед Доган в българската политика, защото ББЦ ще е новият балансьор в българския парламент и политика!" - думите са на Николай Бареков, които е по-добре да подминем без коментар, защото иначе ще сме принудени да използваме терминология от психиатрията. Ето и друга крилата фраза: "Пеевски хората го харесват, затова води две листи!" - думи на Камен Костадинов, които показват, че в бастиона на Доган нищо не се е променило. Разбира се не може да изпуснем и най-крилатата фраза за този сезон: "Да подкрепим инициативи, свързани с благотворителност за децата с алТУизъм" - С тaзи знаменита реплика Цветан Цветанов се включи в световната инициатива Ice bucket challenge. Каква ирония, един lapsus linguae така добре да показва отношението на политическата класа към гражданите. Такъв тип грешки на езика имат своето научно обяснение, разбира се когато не става дума за чиста глупост.

Хубаво е в началото на предизборната кампания кандидатите за народна любов първо да научат какво е алтруизъм и да не се борят срещу него. Тогава може би ще започнат да имат по-човешко отношение към избирателите си.