В България русофили няма

Още от автора

Проруската пропаганда у нас е мощна и доста по-натрапчива от проамериканската, която на свой ред също не липсва. Най-ярките й източници са люде, които определят себе си като русофили. Сред тях има и хора с уважавани професии и с много добро обществено положение.

Русофилите в България си имат национално движение, честват преломната за българския народ дата девети септември, правят си сбирки по планински полени и край язовири, развяват гордо руския трибагреник, наричат любимата си страна „Майка Русия“ и си гласуват за 3-4 политически партии с официална проруска ориентация, въпреки че е под въпрос дали у нас изобщо съществува политическа формация, която да не е прорурска.  

Колкото и романтично да е на пръв поглед описаното в горния абзац, огромна част от тези десетки или стотици хиляди души (едва ли някой се съмнява, че са много) са просто жертви на пропагандата, живеят в заблуда, пък и ние покрай тях.

A у нас русофили почти няма.

За повечето от тях русофилството се свежда до думичката „Южен поток“, до някой друг руски икономически интерес и най-вече до носталгията по времето, когато България е била сателит на Москва.

Някога замисляли ли сте се колко от имащите се за русофили са наистина такива?

Колко от тях са прочели поне една творба на някой от гениалните руски класици? Или са способни поне да назоват автора на „Война и мир“, но без да отворят „Уикипедия“ непосредствено преди това?


Могат ли да познаят поне едно музикално произведение на Чайковски, ако го чуят, и да го назоват?

Колко от тях могат да напишат писмо на руски език поне на средно ниво? Или барем да кажат колко на брой са падежите му?

Знаят ли, че старобългарският е бил официален език в Русия чак до 17-ти век и именно той е оказал най-силно влияние във формирането на съвременната руска реч?

Колко от русофилите в България знаят през коя година е създадена държавата Русия (и всъщност коя държава на коя е майка)?

Дали са запознати с произхода на руските царе и какъв е бил животът на обикновения народ в Царска Русия?

Колко от тях могат да назоват по име Царя Освободител, често наричан просто „коня“ от софийската „аристокрация“?

А дали са много милеещите за православието русофили, които знаят кой е Александър Невски, името на когото носи най-големият православен храм в България, а и на целия Балкански полуостров?

Дори не смея да попитам колко ли от българските руски патриоти са наясно с миналото на любимия им Владимир Путин, както и при какви обстоятелства той става президент в навечерието на 2000 г.

Не че голяма част от имащите себе си за американофили знаят кой е първият президент на САЩ, могат да кажат какво е сторил Мартин Лутър Кинг или пък са прочели поне една творба на Марк Твен. Но това не оправдава другите, които умирисват на кебапчета взаимоотношенията между България и Руската федерация. Взаимоотношения, които можеха да бъдат чудесни и полезни и за двете страни, ако управляващите и олигарсите в по-силната от двете не спонсорираха и не командваха управляващите в по-слабата.  

Съжалявам, ако съм разрушил нечия идилия. Но е очевидно, че кръчмарската врява, която се вдига в момента от политици и общественици, изобщо не е съпроводена от обич към руския народ, а от алчност за руски пари, които да бъдат изхарчени за луксозни западни стоки.

Когато всичкият ти мироглед се свежда до една тръба, тогава си загубен. Иначе няма абсолютно нищо лошо в това да бъдеш русофил. Но дори и баба Ванга не може да ти помогне, когато си ограничен.