Как медиите разрушават стереотипите

Още от автора

Голяма част от обществото не осъзнава някои положителни характеристики на медиите, които в крайна сметка определят дневния ред на публиката и оказват влияние върху всеки отделен индивид, особено що се отнася до забавните телевизионни програми.

Погрешно се възприема, че продуцентите на игрални филми, музикални клипове, телевизионни сериали и риалити програми гонят единствено рейтинга, загърбвайки мисията да възпитават. Ежедневно се коментира, че медиите влияят отрицателно на морала на обществото и най-вече на младите. Но това не е съвсем така. Въпреки всичко, медийните продукции разрушават стреотипите, които определено пречат на човешкото щастие и забавят цялостния прогрес на обществото.

В момента тече поредният сезон на риалити шоуто „Вип Брадър“ – програма, която почти всеки гледа и коментира, но малко са добре образованите хора, които признават, че я следят с интерес. Колкото и да не е харесвано, вероятно донякъде с право, това шоу разрушава стереотипите у по-глупавите хора. Обещава им сеир по нелепия им вкус, който те съответно получават. Но в същото време им се пробутват едни битови и житейски ситуации, които малко по малко стават по-приемливи (или неприемливи) за тях.

Ето пример. Преди години в шоуто участваха двама македонци. Макар и отношенията между България и Македония да изглеждат обтегнати, най-вече предвид историческите спорове, състезанието беше спечелено от един от тях. Стреотипът, че нечии позитивни лични качества ще бъдат пренебрегнати, само защото човекът е чужденец, беше разрушен.

Ще дам още един пример с този риалити формат, но с британската му версия. Преди години имигрантка от Индия спечели шоуто там, след като бе словесно нападната от друга участничка, която беше расистка. Скандалът имаше толкова широк обществен отзвук, че се обсъждаше дори в парламента на Обединеното кралство.

Нагласено или не – чужденка да победи в телевизионно риалити в консервативното британско общество, в което днес виждаме, че именно националистичеcка партия е най-силната политическа сила, си е събитие и смело разрушаване на стереотип. Очевидно е, че случилото се в шоуто не е повлияло върху цялото общество, а и няма как да се случи това, щом днес национализмът на Острова е толкова силно чувство. Но и само един посредствен човек да е променил закостенялото си мислене, пак е чудесно.

Ето още примери.

Предполагам, че сте гледали поне един епизод от американския сериал „Д-р Хаус“. Главният герой в него е невъздържан, груб, егоцентричен и нетактичен. Но въпреки тези му недостатъци, той спасява човешки животи. Посланието тук е, че професионалните качества не бива да бъдат подценявани заради особеностите на характера на човека. Чрез образа на д-р Хаус се разрушава стереотипът, че лошите хора (най-общо казано) не могат да правят добри дела.

В „Д-р Хаус“ се разрушават поне още два стереотипа. Една от лекарките в екипа на Хаус е хем цветнокожа, хем е с нетрадиционна сексуална ориентация. Въпреки своите характеристики, които според някои по-консервативни хора представляват недостатъци, тя също спасява човешки животи.

Повечето почитатели на екшъните със сигурност са гледали все някой епизод от немския сериал „Кобра 11“. В него вече почти 20 години се разбива един предразсъдък, който съществува все още в тамошното общество. Главният герой (Семир) е турски имигрант. Но въпреки това, че Семир е чужденец и религията му е различна, той служи със съвест на немската полиция, партнира си отлично със своите колеги, залавя престъпници и спасява човешки животи, всеки път излагайки на опасност своя собствен. И не само това – той се обвързва със своя красива колежка и сключва брак с нея. (А смесените бракове в Германия са все още рядкост, макар и етническите турци да представляват близо 5 % от населението на Германия).

В същия сериал се разбива и друг стереотип – че жените не се справят добре, когато са поставени на отговорни постове. Шефът на магистралната полиция  в „Кобра 11“ е жена, която успешно управлява екип, съставен предимно от мъже. Сексизмът тук категорично е сразен.

Сигурен съм, че и вие се сещате за десетки сериали, игрални филми и риалити програми, в които закостенелите стереотипи се разбиват. Затова мога да кажа, че донякъде съм доволен, че нацията гледа риалити формати като „Вип Брадър“, „Survivor“ и други, защото в мирогледа на най-невежите зрители промяна може да се постигне само чрез много зрелища.

Разбира се, има и телевизионни предавания, както и всякакви медийни продукти, в които положителни послания липсват, а сеирът изобилства. Пример за това е една програма с реални герои и истории, претендираща да е съдебно предаване. Но неин противовес е друга телевизионна програма, в която героите не са реални, но историите са доста обичайни.

Колкото и наивни да изглеждат на някои зрители сюжетите в „Съдби на кръстопът“, това предаване възпитава аудиторията да прави консултации с адвокати и да търси справедливост в съдебната зала – нещо, което все още се случва рядко в българското общество.

Преди категорично да зачеркнем някое медийно произведение, добре би било първо добре да го опознаем, а чак след това да го определим като пошло, неморално и просташко. Дори и за някого дадена телевизионна програма да е посредствена, то за друг зрител тя може да е нещо чудесно, което би могло да го направи по-добър и по-разумен човек.