Цената да въстанеш срещу Ислямска държава

Още от автора

Цената да въстанеш срещу силите на Ислямска държава се вижда много добре от кадрите, идващи от едно малко градче в източната част на Сирия от началото на август т.г. В продължение на три дни отмъстителните бойци на радикалната групировка обезглавяват, разстрелват, разпъват на кръст и се гаврят със стотици членове на рода Шайтат, осмелил се да се надигне срещу екстремистите.

Когато клането спира, оцелелите преброяват 700 убити. Едно от най-големите кланета, извършени от Ислямска държава в Сирия, откакто обяви съществуването си преди 18 месеца.

Почти нищожното медийно отразяване на този провален племенен бунт в Абу Хамам, в източната част на сирийската провинция Дейр ез Зор, показва нагледно трудностите пред всеки, живеещ в териториите на Ислямска държава и решил да се присъедини към борбата срещу джихадистката група. Борбата на терен е решаваща в битките срещу ИД, според американската администрация, но реално надигащите глава не са подкрепени. Или поне не всички.

Смята се, че днес територията на Абу Хамам пустее. От кадрите, идващи от района се вижда, че все още има непогребани тела, напомнящи на хора от други области какво може да им се случи, ако се осмелят да се бунтуват.

Но международната общност замълча. Точно както замълча за кървавата баня, на която бяха подложени батальони на Свободната сирийска армия от страна на Ислямска държава. 

Новините за клането дойдоха едновременно с решението на президента на САЩ Барак Обама, да нареди нанасянето на въздушни удари, за да се предотврати разгръщането на Ислямска държава на изток в Ирак към кюрдския град Ербил, столица на автономната област Иракски Кюрдистан и да се възпрат ударите срещу малцинството на язидите в планината Синджар.

Но мнозина сирийци започват да се оплакват от неравното третиране от страна на международната общност и в частност Щатите.

Военни самолети на САЩ извършиха редица въздушни удари около и в град Кобане на границата на Сирия с Турция, където кюрдски бойци се сражават с Ислямска държава. На 19 октомври американската администрация заяви, че самолети ще доставят оръжия и медицински консумативи на обсадените кюрди.

Но дори днес, Вашингтон и съюзниците му, полагат незначителни или малки усилия, с които да помогнат на арабите сунити, които искат да се бият срещу Ислямска държава, но не разполагат с необходимите ресурси. Касапницата в Абу Хамам е оставила дълбоки следи в местните.

Американските дипломати твърдят, че ударите в Кобане не са били предназначени, за да покажат предпочитание към една или друга общност, а по-скоро са послужили като възможност да бъдат ударени голям брой бойци на ИД, струпали се около града. Пентагонът твърди, че са убити стотици джихадисти около Кобане, като целта е да бъде разрушена инфраструктурата и складовете с ресурси на ИД в Сирия, за да се попречи на техни операции в Ирак.

Основната цел на американската стратегия остава Ирак и предотвратяването на нова офанзива на Ислямска държава там. Това заяви генерал Лойд Остин на пресконференция във Вашингтон миналата седмица. Генерал Остин потвърди, че всички усилия, които се хвърлят в момента в Северна Сирия, са свързани с подсигуряването на позициите в Ирак.

Тези коментари подсилиха съмненията на мнозина сирийци, че водената от САЩ война по въздух, не е в техен интерес. Разликите между изявления и реалност отчужди голяма част от бунтовническите групи, които се бият срещу Ислямска държава преди да се намеси американското правителство.

Сунитските райони в Сирия, завзети от Ислямска държава, изглеждат по-вероятно място за бунт от Ирак, където екстремистите поеха контрол над огромни територии, подпомогнати от местни племена и сунитски бунтовници срещу шиитското правителство на Нури ал Малики. В Сирия обаче успехът на ИД е за сметка на бунтовниците, които се борят срещу силите на сирийския президент Башар Асад, надхитрени от по-добре въоръжените и нововъзникващи екстремистки групи.

Племето Шайтат, заедно с много други в богатата на петрол провинция Дейр ез Зор, прекараха по-голямата част от годината в борба срещу посегателствата на Ислямска държава. След падането на Мосул лятото, надеждите за отпор са смазани. Ислямска държава придобива контрол над оръжие, пари, техника, изоставени от иракската армия, и насочва усилията си към укрепване на властта си над сунитските райони в Сирия.

След първата вълна от недоволство, започват екзекуции. Мнозина бягат в Турция с фалшиви паспорти или тайни пътища.

В момента оцелелите от рода Шайтат и техни съюзници в Дейр ез Зор правят планове за отмъщение срещу Ислямска държава, без да разчитат на международна подкрепа.