Няма ли полиция, няма и държава

Още от автора

Едва ли полицейските издевателства, които нашумяха през последните дни, се дължат на някаква дълбока и задкулисна конспирация. Най-вероятно просто нещо куца във възпитанието на голяма част от служителите на МВР, съответно и в техния подбор. Лошото възпитание далеч не е сериозен недостатък само на значителна част от грижещите се за обществения ред, а и изобщо на работещите в българския публичен сектор. Не е достатъчно прецизно подбирането на почти всичките държавни кадри у нас.

Вероятно в системата на МВР има много честни и почтени полицаи, които обичат работата си и осъзнават от колко голямо значение е техният дълг за добруването на цялото общество.
Морално престъпление би било да ги слагаме под общ знаменател с техни несъвестни колеги и да не ги толерираме заради хора, които може би и те самите трудно понасят. Във всяка една гилдия има черни овце.

Нека не забравяме и нещо много важно – тази работа изобщо не е лесна и меко казано не е безопасна. Често се случва полицаи да бъдат ранени или да загубят живота си при изпълнение на служебните си задължения. Едва ли някой би оспорил тези факти.

Но хората масово нямат доверие у полицията, съответно те не изпитват и уважение към служителите на реда. Нещо повече – все повече граждани не възприемат полицаите като техни закрилници, в чиито ръце могат да се чувстват спокойни и сигурни, а като мутри, от които по-добре би било да се пазят. След като това е така, значи със сигурност има налице някакъв поведенчески проблем. Да не говорим за корупцията и другите мъчнотии в МВР, които се дъвчат от медиите почти ежедневно.

Не разбирам кому е нужно прекомерното демонстриране на сила и власт от страна на служителите на реда, което често се констатира от граждани при рутинни проверки и при извършване на незначителни прегрешения, особено когато човекът съдейства и не оказва никаква физическа съпротива. Странно е, че някои полицаи доста се изнервят, когато проверяват нечия лична карта, а проверяваният им зададе някой обичаен въпрос, свързан с извършваната справка, или просто ги помоли да се легитимират. Нима така наистина всяват респект у престъпниците? Едва ли. По-скоро възбуждат съмнения у гражданина, че извършват нещо нередно с него или просто им липсват първите 7 години.

Съгласно законите и наредбите, служителите на реда нямат право да упражняват насилие при проверка, арестуване, задържане или разпит, освен в определени случаи като бягство и буйстване. Но ако полицаите не биеха и извън тези слуки, щяха ли хората да се оплакват толкова често от полицейско насилие? Дали в полицията наистина има някакви вътрешни правила, противоречащи с законовите, според които полицаите трябва да бият? Нима всички потърпевши си измислят?

Без значение какъв точно е неговият пост в системата на МВР, всеки един служител на реда трябва непременно да притежава хладнокръвие (за да може да се владее), силно чувство за справедливост, бърза и логична мисъл, добро възпитание, хуманност и още много добродетели.

Искреното желание да служи на обществото и хората, а не в техен ущърб, би трябвало да е водещо за всеки един бъдещ полицай
. За съжаление, струва ми се, че за голяма част от тях амбицията се свежда само до служебните благинки, които едва ли са много, но вероятно са примамливи за някои младежи и все повече девойки.

Тъй като в нашата страна доста хора обичат да се уреждат на дадена длъжност чрез всякакви връзкарски способи, макар и добре да осъзнават, че хващат лъжица не за тяхната уста, нужно е много стриктно отсяване на полицейските служители, и то още при назначаването им. Ако критериите за подбор на полицейски кадри са ниски, това не е личностен проблем на мечтаещите да станат служители на реда, а е организационен пропуск от страна на ръководствата на МВР през годините. Много сериозен, при това.

Страшно е да си помисли човек, че законите в страната ни не важат за полицейските служители. Още по-страшно е като се сетим, че полицията може да бъде инструмент в ръцете на всяка една коварна политическа власт.

Дано ръководството  на МВР признае пред себе си, че в системата има проблем и положи необходимите реформи, за да може обществото непринудено да уважава полицията. В противен случай, ако няма искрено доверие към служителите на реда, анархията и цялостният упадък на държавата са гарантирани. Няма ли полиция, няма и държава.