X
 
 

Пере ли мозъци Ислямска държава

Автор: Александър Ангелов
5285 20

Още от автора

Не! Или не точно както сме свикнали чрез идеологическа пропаганда позната ни от авторитарните времена.

Не много широко разпространен факт е, че на страната на Ислямска държава се бият хора от над 80 държави. Истински интернационал, биха възкликнали някои. Да, навярно е така, но по-смущаващ е фактът, че една крайна религиозна идеология каквато е идеята за джихад, може да привлече привърженици от цял свят, включително от Европа.

Наскоро изследователи от двете страни на Атлантическия океан се заеха да отговорят на въпроса: Как един мюсюлманин се радикализира до степен, че е готов да умре в името на Аллах и Ислямска държава? Оказва се, че първоначалната хипотеза за насилствена мобилизация или промиване на мозъци е почти изцяло погрешна. Това заблуждение се дължи предимно на медиите, които не вникват достатъчно задълбочено в терористичната проблематика, игнорирайки факта, че върху големи малцинствени групи, каквито са мюсюлманите, се осъществява политическа несправедливост, особено след 11 септември 2001 г., бивайки наричани варвари, диваци, маргинали, нецивилизовани или криминален контингент (нещо, което се случва и по отношение на циганите в България). Всъщност, причината няколко хиляди европейци да отидат да се бият в Ирак и Сирия, се корени много по-дълбоко, а именно във възпитанието у дома, където те биват повлияни от своите роднини и близката заобикаляща ги социална среда. За това говори и проведено емпирично изследване от Кралския колеж в Лондон сред 450 джихадисти, намиращи се в Сирия и Ирак, интервюирани предимно чрез социалните мрежи. Между 80-85% от тях заявяват, че са били мобилизирани главно от свои близки. Това обяснява и неравномерното географско разпределение. Например, голяма част от над 600 бойци за които се знае, че са от Великобритания, са предимно от столицата на Уелс, Кардиф и големия южен пристанищен град Портсмут.

"Добрата" новина е, че бройката от няколко хиляди е прекалено малка на фона на мнението на половината от запитаните западно-европейски и американски мюсюлмани по отношение на борбата срещу режима на Асад – малко над 50% от тях декларират, че не биха заклеймили нито един сунит, който се бори против режима на Асад, както всъщност правят джихадистите. Въпреки, че като цяло малка част от мюсюлманите в Европа се бият на страната на Ислямска държава, то е важно да се отбележат и основните фактори за тяхното радикализиране, а те изглеждат чисто човешки и са широко разпространени навсякъде: несполуки в личния живот; криза на идентичността, която отваря съзнанието към възприемане на радикални идеи; чувството, че групата, към която индивидът принадлежи, е подложена на репресия от страна на държавата или други групи в обществото; морално възмущение от заобикаляща несправедливост (например, дискриминация на личността или към близък човек).

Въпреки, че има доказателства, че част от радикалните ислямисти са били под влиянието на твърдолинейни духовници, то това е рядко посочвана основна причина.

Всички тези факти ни карат да хвърлим много по-сериозен поглед върху някои новини, приемани с насмешка, като например тези за т.нар. "сексуален джихад" (жени, които отиват в Сирия и Ирак с цел да задоволяват първичните нужди на бойците от Ислямска държава) или пък на непълнолетни тийнейджъри, които молят да се върнат обратно в Европа, разбрали сериозността на положението. Най-страшното е, че голяма част от въпросните деца не са избягали от своите родители, а почти сигурно са там с тяхно знание. Който е пътувал в непълнолетна възраст в чужбина, знае, че се вади специален документ за това, подписан от родителите.

За трансферирането на хора в размирните райони на Близкия Изток спомагат и много ефектни канали за пряка комуникация между джихадисти, които вече се намират в Ирак и Сирия и такива, на които им предстои пътуване. Това става възможно по два начина. Наскоро стана ясно, че Ислямска държава има разработена своя апликация "The Dawn of Glad Tidings" ("Зората на благата вест"), базирана на Android, чиято функция е да отдели профилите на привържениците на радикален ислям в своя подмрежа, където спокойно, без да бъдат обезпокоявани и проследявани, да комуникират помежду си.

Вторият начин е използването на платформи като Ask.fm, където обикновено хора с някакъв проблем се оплакват и търсят съвет и съответно някой им отговаря, като и двете страни остават абсолютно гарантирано анонимни. Това прави връзката между бойци на Ислямска държава и кандидат-джихадистите изключително лесно осъществима.

Също така е интересно разпределянето на новобранците. То става като се събират на едно място хора с еднакви социални белези. Например, много по-вероятно е хора, които говорят един език или са от една страна, да бъдат заедно; или такива, които са на една възраст и имат общи интереси. Така адаптацията към новите условия става изключително лесна, а освен това се завързва и истинско другарство на бойното поле (тук историята малко напомня за спартанските воини, които освен другари на бойното поле били и другари в леглото).

В заключение бих добавил, че справянето с проблема "радикален ислям" и неговото институционализиране в лицето на Ислямска държава не зависи само от широката военна коалиция, тъй като проблемът не е само военен. Необходимо е също така световната общественост, а и ние самите, да се замислим какво правим, за да бъдат мюсюлманите интегрирана общност, както и останалите малцинствени групи. Също така и да обърнем внимание на реалните причини, които карат европейската младеж да се радикализира – безработица, отчужденост, липса на перспектива пред личността. От нас зависи справянето с тези проблеми.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 20 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  mnogo dobre napisana statia, koiato, osven vsichko drugo, zasiaga dosta bolni vyprosi za systoianieto na neshtata v Evropa. Avtoryt pravilno otbeliazva za fenomena na mladite britanski djihadisti, moga da dobavia i skoroshno prouchvane za djihadistite ot Francia, ot koito se smiata che pone 25% idvat ot chisto 'frenski' (ne emigrantski) semeista, v povecheto pyti ot srednata klasa. oznac виж още ›› hava che naistina niama granici za radikaliziraneto i niama 'tipichen djihadist'. kato se zamisli chovek, mnogo kofti...
 • Анонимен 19 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Перо пере, пере пари препира по три ги пъти препира.
 • Анонимен 18 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Много олигофрени и шизофреници нямат елементарни познания за ИСЛЯМА и само глупости бълват изроди гнусни итъпи образоваите се малко поне и тогава пишете
 • Анонимен 17 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Перели мозъци ?Ами не само ги накисва!
 • Анонимен 16 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Не е нужно да си психично болен ,комплексиран и нещастен за да говориш против гнусня ислям.Нужно е да имаш малко разум,исляма е най голямото зло на тази земя,исляма трябва да бъде забранен!!!! Амин дай боже!
 • Анонимен 15 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Тоя паразит adolfo е психично болен и комплексиран и нещастен за да говори против свещения ИСЛЯМ....изрод долен кого си хранил досега,сам не може да се изхранваш долен боклук....елементарно възпитание нямаш и без морал за къде си тръгнал....скрий се в кочината си и си изчакай реда...
 • Xristianska dyrjava 14 Xristianska dyrjava преди 5 години Профил на трол?
  Какъв е този европейски младеж дето се бил радикализирал????Не европейските, а оринталските младежи из Европа на които не им е мястото тук се радикализират.Аз питам като българин, кога ще направите нещо за мен да ме интегрирате ,зада не се радикализирам със хирстянството и да почна нови кръстоносни походи че тогава всички ислямисти ще станат християни!Господи по милуууууи!!!!
 • Adolfo 13 Adolfo преди 5 години Профил на трол?
  Кой кого храни ? Ако спрем да плащаме социални и детски помощи циганите ще спрът да се размножават и след 50 години един циганин няма да е останал Да си циганин е професия а не народностщ
 • Adolfo 12 Adolfo преди 5 години Профил на трол?
  Той исляма сам се е обидил като допусна десетки хиляди да бъдат убити в негово име Преди всички мюсолмани Само в Турция бежанците от исляма са вече 2 милиона Чудя се кога ли ислямистите ще направят и атомна бомба. Какво ще стане после не смея да гадая
 • Анонимен 11 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Възможно е да си учен - за такива като тебе Иван Вазов е казал в ''Под игото'': - Много чело - много знай!?'' Масоните милиардери, които командват САЩ и са от 2 години в съюз с масоните милиардери на Европа командват САЩ, Европа и България - от народа (от нас) и/или от партии, парламенти и президенти - абсолютно нищо не зависи - безсилни са! Та масоните приеха да се виж още ›› удари християнството по цял свят - изпълняват го - създадоха и въоръжиха до зъби Мюсюлманска държава, така както навремето създадоха Хитлер и Фашизма... 100% ще има 3-та световна война, която вече си е започнала - и там нямаш избор: или ти убиваш мюсюлманина или той - тебе и цялото ти семейство - връщане назад е невъзможно! България е обречена - за сега тя е Полу-Мюсюлманска държава! Но такъв е плана на масоните милиардери! Скоро Турция (тя и сега си е Мюсюлманска държава) ще савземе част от България - всичко е подготвено - а че някои като тебе учат, ама не виждат - проблема си е техен! (Междудругото има и пророчества на пророци,които пророкуват на 100% вярно и казват точно това от преди много,много години...ама ти нали тях не смееш да прочетеш...) Вместо наивно да твориш тука, по-добре вземи ходи и говори с 100 от различни места български мюсюлманина и всичките 100 ще ти обяснят, че в Корана им е записано да превземат и помюсюлманчат всичко живо на света - инъче няма да отидат в Рая. Всичките 100 ще те ''открехнат'' , че ''от кон магаре не става'' - обаче конете са мюсюлманите, а магаретата - нещо като наивните и добродушни български християни. Понеже в България почти всички медии лъжат и мамят заради парите на тези мюсюлмани начело лично с Ердоган - то реших да кажа ''очевадното'' , макар и да не съм чел толкова много, като тебе... Успех!
Нагоре