Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да платим!

31 Friday 2014, 10:48 часа • 3342 прочитания

По-значителната част от новата власт активно се занимава с оздравяването на КТБ, още преди да сме разбрали кой всъщност ще бъде формалният премиер на България през следващите 4 (надали!) години.

„След като бюджетната комисия в парламента прие предложение на ГЕРБ за законодателни промени, които да задължават Българската народна банка да оздравява Корпоративна търговска банка, от партията на Бойко Борисов обявиха, че няма да позволят оздравяване на банки с публични средства. С поправките просто искали да принудят централната банка да спази закона и да дадат шанс на потенциалния инвеститор,“ пише в Дневник.

Има си действащ закон за банковите институции. Че какво му е на него? Ако новоизбраната власт се безпокоеше по същия начин и за проблемите в здравеопазването, образованието и културата, както и за тези на малкия и средния бизнес, това направо щеше да е същинско чудо, достойно за сравнение с второто пришествие на Христос.

Има ли поне една банка в света, която да е била затворена за цели 4 месеца, а впоследствие да е продължила да функционира нормално? Всеки човек, който разполага с по-високо IQ от това на безгръбначно мекотело, би се усъмнил във възможността това да се случи. Нещо повече – доста експерти също твърдят, че този замисъл е нереализуем.

Кой адекватен частен инвеститор би изсипал милиарди в скъсана кесия, след като с тези средства би могъл да си открие чисто нова банка? Какво е това, което ни спестяват?
Не сме чак толкова тъпи, за да се вържем.

Сред потърпевшите вложители със сигурност има и хора, които са изкарали парите си с честен труд; които се чувстват подлъгани, измамени и отчаяни. Вероятно има и изпаднали в същинска безизходица. Нещо повече – живеем в суров свят, в който на всекиго, само след един грешен или наивен ход, може да се случи това, което ги сполетя и тях. Всяка грешка, породена от глупост или от алчност, се заплаща скъпо.

Искрено им съчувствам на тези хора. При други обстоятелства не бих имал нищо против дори и данъкоплатците да възстановим загубеното от тях.

Но съм готов да се обзаложа, че всичкото това, което се прави в момента, е само в полза на непочтените хора с голямо икономическо и политическо влияние, които се страхуват да не изгубят част от своите мръсни пари.  

Нямам абсолютно никакво намерение да възстановявам пачките с неизвестен произход на една тумба непочтени хора, иначе казано – проклетници и негодници. Благосъстояние, което преди това те са го откраднали от нас.

Не да протягат ръка за помощ, а направо да посягат дори и към нищото на народа, който ограбиха, съсипаха и почти напълно унищожиха... Това ли е дъното на тяхното нахалство и на повсеместното им нравствено падение? Или има още с какво да ни изненадат? Явно има.

Когато обикновен човек няма възможност да изплаща кредита си, да не би политиците се застъпват за него и да променят законите в негова полза? Нищо подобно – той губи всичко – парите си, мечтите си, а понякога и живота си.

Ами хората и семействата, които си закупиха апартаменти на зелено, но жилища им си останаха просто един въздух? Някой промени ли поне един закон в тяхна полза? Или поне направиха ли нещо политиците, за да не се случват повече такива измами? Медиите тръбят ли от сутрин до вечер какви са тревогите на тези хора? Не, не и не.

А изпадналите в беда хора, които се нуждаят от десетки, а понякога и от стотици хиляди левове, за да спасят живота си, но държавата не прави нищо за тях и им се налага да разчитат на нечия чужда доброта?  

Меренето с двоен аршин просто не е честно. А непрекъснатите компромиси са сред основните причини за липсата на морал в българското общество. От волята на суверена зависи дали ще бъде извлечена поука от случая с КТБ.

Или точно сега ще им покажем категорично, че няма да платим, което би било и прекрасен повод за политическия елит да преосмисли покровителстването на изключително долни хора, както и цялостно своя морал, или ще продължат да ни ограбват пладнешки, когато и колкото пъти си пожелаят.

Хаштагът е #нямадаплатим.




Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес