Нацистка България

Още от автора

Доскоро ми беше жал за многострадалния български народ, към когото и аз самият принадлежа. Но след поредицата от нагли нападения над чужденци, чиито епидермални багри не отговарят на българския държавен стандарт, вече не ми е жал. Как да съчувствам на хора, сами отдали се на саморазпад?

Дълго се чудех кой е виновен за българското нещастие. Но днес разбрах. Това са 2-мата негри, които, по някакво странно стечение на обстоятелствата, са се озовали в KLETA MAJKA BALGARIQ...

Последният случай на нагло нападение над чужденци, който нашумя в медиите, е от петък вечерта. Почерпени младежи са нанесли побой над българка и над съпруга ѝ от Гана, при това пред очите на тяхната дъщеря. Не искам и да си представям колко точно са подобните инциденти, които не достигат до ушите на журналистите. Но със сигурност знам едно – прекалено много са.

Прекалено често, за съжаление, ми се налага да пиша за такива и подобни случаи, особено през последната една година, откогато пропагандната машина започна да всява абстрактни страхове у посредствената си аудитория. И винаги стигам до едно и също заключение – причината за тези свирепи проявления е липсата на какъвто и да било морал и на повсеместната тъпота. А недостигът на нравствени ценности и ограничеността се дължат предимно на лошото семейно възпитание на значителна част от българите. Именно в лошото възпитание е стъкмен същинският бич на нашия народ.

Властите (парламент, правителство и съд) сякаш нарочно не правят нищо по въпроса, за да усмирят всеобщата народна лудост, която лишава хора от изконните човешки добродетели и ги превръща в просто едни враждебни помежду си консуматори и електорални единици. Нещо повече – те работя за обездуховяването ни.

Разбира се, че в Народното събрание ще има предимно прости хрантутници, в правителството - предатели, а съдът няма да раздава справедливост. Неадекватен, страхлив, пасивен и обезверен народ, заблуден, че всички са маскари, се управлява къде-къде по-лесно. А представителите на задкулисието, срещу което няма постоянна съпротива, съвършено добре знаят това.

Но оказващата най-голямо влияние върху обществото власт е медийната – четвъртата власт. Колкото по-потънал в невежество е един народ, толкова по-крупно е въздействието на медиите върху психиката на масите.

В нормалните западни общества чрез медиите се разрушават много шаблони и закостенели предразсъдъци. Това се случва чрез сериалите, риалити програмите, публицистиката и т.н. И в България има много масмедийни произведения, чрез които се подкопава системата от стари навици и консервативни догми, в това число и отношението към различните.

Но без значение какво е доброто намерение на продуцентите, често се случва така, че вместо да възпитават, техните продукции всъщност мотивират посредственото и агресивното поведение при различни обстоятелства. Защото хората, които те подбират да коментират човешките взаимоотношения и шокиращите просташки изцепки, не са достатъчно интелигентни, за да говорят възпитателно. Следователно ефектът е тъкмо обратен – лошото възпитание се легитимира и хората от публиката не изпитват нужда да бъдат спокойни и нормални човеци.

Но нищо не оправдава липсата на родителските грижи, които би трябвало да се полагат, за да изградят у децата устройство от навици и обноски (в това число и чувства за отговорност и справедливост), без които всяко  общество наподобява по-скоро джунгла, отколкото модерен колектив.

Родителите са тези, които трябва да изградят критично мислене, отговорност и чувство за справедливост у своите чеда. Да възпитаваш децата си да мразят и да бъдат нагли, без значение кого и за какво, ни най-малко не признак за цивилизованост и прогресивност. То е признак единствено за разруха. А точно това възпитание е тенденция в момента и през последния четвърт век.

Ако смятате, че тази родителска педагогия е нормална предвид времето, в което живеем, и така просто подготвяте децата си за суровия живот, час по-скоро идете на психолог. Ако детето ви утре стане убиец, докато раздава неговата си справедливост, моралната вина няма да е нито на политиците, нито на медиите. Тя ще е изцяло ваша.