Какво знаем за въздушния удар срещу лидера на Ислямска държава и бил ли е ранен?

Още от автора

Иракски официални лица заявиха миналата неделя, 9 ноември, че въздушен удар е ранил лидерът на екстремистката групировка Ислямска държава (ИД), Абу Бакр ал Багдади, което породи множество спекулации. При все това, официални лица съобщиха, че са убити няколко видни командири от Ислямска държава, но не бяха посочени имена. Министърът на отбраната Халид ал Убайди добави само, че заместник на лидера на Ислямска държава, е сред убитите. От своя страна, служители на Пентагона съобщиха, че не са знаели за подобен въздушен удар или за раняване на Багдади. Малко по-късно служител на иракското министерство на вътрешните работи потвърди пред Асошиейтед прес, че ал Багдади е бил засечен от иракските служби и е последвал иракски въздушен удар в град Кайм в западната провинция Анбар по време на среща между лидери на Ислямска държава. Иракското длъжностно лице се позовава на „източник вътре в Ислямска държава“, което потвърждава предположенията, че се засилва внедряването на агенти сред редиците на групировката.

Не се знае къде се намира Багдади в момента. Рами Абдуррахман, директор на базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека, заяви, че членове на Ислямска държава са били ранени при въздушен удар в близост до Кайм и са откарани през граничния сирийски град Букамал. Той няма информация Багдади да е сред тях.

Въпреки ударите, общото мнение сред коментатори и анализатори е, че бойците на Ислямска държава ще продължат офанзивата си, въпреки разклатения морал заради въздушните удари и убийството на високопоставени лица в групировката.

На 10 ноември централното командване на САЩ заяви, че ръководената от Щатите коалиция е провела 18 въздушни удара в Ирак от 8 до 10 ноември, включително два удара в Кайм, където са унищожени бронирани автомобили на Ислямска държава и два контролно-пропускателни пункта на групировката. Министерството на отбраната на Великобритания също заяви на 10 ноември, че са използвани за първи път британски безпилотни самолети по цели на Ислямска държава в Ирак.

За главата на амбициозния иракски лидер на групировката Ислямска държава Щатите са определели 10 милиона долара награда. Смята се, че досега Багдади е направил само една публична изява по време на проповед в джамия юни месец във втория по големина иракски град Мосул, превърнал се в опорен център на групировката.  След обявяването на „халифат“, Багдади ориентира основната си стратегия към това да създаде образа на истински владетел, а не само на лидер на въоръжена групировка. В някои части от Сирия, които са под контрола на Ислямска държава, има административни центрове, поправят се пътища и дори има създадена пътна полиция. Наскоро бе одобрена и учебна програма в училищата в сирийския град Ракка – смятан за своеобразна столица на ИД – като в нея са забранени философията и химията, а останалите предмети са преструктурирани така, че да са в съзвучие с идеологията. ИД също така имат детски лагери, ориентирани към младежите до 16-годишна възраст.

Водената от САЩ коалиция стартира въздушни удари срещу позиции на Ислямска държава през последните три месеца, като част от усилията да се даде време на иракските сили да оформят офанзива срещу бойците на ИД, въпреки липсата на голяма народна подкрепа за иракските сили за сигурност на север от Багдад.

На 7 ноември президентът на САЩ Барак Обама разреши разполагането на 1500 американски войници за подсилване на иракските сири за сигурност, включително в провинция Анбар, където е най-ожесточена борбата с бойците на Ислямска държава. Планът предвижда американските военнослужещи да нараснат до 3100. В момента на територията на Ирак има 1400 американски войници.