Ислямска държава затяга контрола за прием на нови членове

Още от автора

Ако има групировка с много мощни врагове, то това днес определено е Ислямска държава (ИД). Поради засилващите се позиции на ИД, все по-голям интерес представляват бойците, които се присъединяват в редиците на Абу Бакр ал Багдади, лидерът на т.нар. халифат. Ето защо не е чудно, че лидерите на групировката са все по-параноични, а за джихадисти става все по-трудно да се включат, поради опасения за шпионаж.

Екстремистката организация издаде нови инструкции към западни граждани, които искат да се присъединят към терористичната група, включително необходимостта за издаване на справка през надеждно религиозно лице, близко до ИД, което да гарантира за съответния боец. Това съобщават британски ислямски лидери пред медии миналия уикенд.

Новите инструкции включват подробни съвети за това какво трябва да носят новобранците, искащи да се включат в ИД, когато пътуват за Сирия и Ирак, както и насоки за това как да се избегне разкриването им. Но желаещите да станат бойци се препоръчва да не носят религиозни книги със себе си, но съвсем спокойно да демонстрират, че пушат или пият.

Сред съветите се споменава, че „дрехите не трябва да показват по някакъв начин религията“ и е нужно „да се създава впечатление, че сте обикновен пътник“.

Най-новите директиви следват страховете на ИД, че е възможно западни служби да се опитват да инфилтрират агенти в редиците на групировката. За първи ИД изискват новите попълнения за предоставят доказателство за самоличност, както и свидетелство от най-малко едно религиозно лице, което да гарантира за тях.

Британското правителство обнови своите усилия да възпира включването на британски граждани към Ислямска държава. Смята се, че около 500 британци са в момента бойци на ИД. Доклади сочат, че все по-трудно е на граждани на Обединеното кралство да се присъединят към Ислямска държава поради спадащия брой на религиозни лица на Острова, свързани с групировката. Според някои организацията Sharia4Belgium е една от групите, предоставящи препоръки на кандидат-бойци. В момента тази организация е подсъдима в Антверпен по обвинение, че подпомага крайни групи и изпраща младежи в Сирия.  

Съгласно новите препоръки, на новобранци се препоръчва да не съобщават на свои близки и приятели относно намеренията им да пътуват в чужбина, да избягват местни джамии и религиозни институции преди да заминат. Позволява се, обаче, на новопостъпилите в редиците на ИД да съобщят, че са членове на организацията щом преминат основния курс на обучение.

През април тази година британската служба за борба с тероризма стартира кампания, насочена към жените мюсюлманки. Според обученията жените трябва да съобщават когато техни близки желаят да заминат да се бият на страната на терористична групировка. В този период полицията във Великобритания спря 66 души, които са тръгвали за Сирия – именно след сигнал от семействата им. Десетки са предполагаемите джихадисти, които са арестувани в Обединеното кралство за последните месеци, очакващи съдебен процес. Външния министър на Великобритания заяви, че подсъдимите могат да бъдат обвинени и в държавна измяна.

Що се отнася до новобранци в Ислямска държава, които не са предоставили документ с препоръки, организацията предвижда „проверка за сигурност“, за да гарантира, че не са свързани с някоя служба. Според различни данни тестовете за проверка на личността могат да продължат между 3 месеца и една година. Според разследване на арабския вестник „Аш Шарк ал Аусат“, много бойци се включват в редиците на Фронт ал Нусра и Ислямска държава през контакти, базирани в турския граничен град Антакия. Според свидетелство на боец, публикувано във вестника, турските власти не пречат на арабски граждани да влизат в Сирия, но арестуват веднага лица, заподозрени, че имат връзки с Ислямска държава.