X
 
 

Движение България на Гражданите се обяви срещу Гражданите

Автор: Найо Тицин
5616 11

Още от автора

Заглавието на този текст повече прилича на игра на думи, но за съжаление не е. Да наречеш политическото си движение България на Гражданите, а след като влезеш във властта да поискаш да се запуши устата на Гражданския съвет на Коалицията, която те е вкарала в тази власт е все едно да стреляш директно в крака си. През изминалите вече 17 месеца страната ни се промени. Най-продължителният граждански протест в историята на България пренаписа взаимоотношенията между гражданите и политиците. Всеки представител на политическата класа, който още не е разбрал това рискува да изглежда неадекватен и ретрограден. Ако в миналото въпрос на адекватност беше само да  сложиш високопарно в името на партията си думи като Свобода, Граждани, Демократи, Реформатори то днес присъствието на тези думи трябва да се защитава и отстоява, чрез политическо поведение. Затова още по-неадекватно изглежда това, единствената партия в Реформаторския блок, която носи в името си думата Граждани, да настоява за закриването на Гражданския съвет, който е равноправна част от коалицията. Още по-абсурдни и неадекватни звучат аргументите на това искане. Облечени в обли думи всъщност те звучат така: Благодарим на Гражданите, че ни помогнаха да влезем в парламента, но вече сме във властта и нямаме нужда от тях, защото ни клатят лодката.

Това мислене може би можеше да мине преди 2, 5 или 10 години, но днес - ¡No Pasarán! - (Не минава!) Едно от най-ценните завоевания на Реформаторския блок беше създаването на този Граждански съвет, който да бъде непартийно обременен и да поддържа пряка връзка между партиите в коалицията и гражданското общество. Тук ще вметна, че любима фраза на политиците е: Ние не сме ли граждани? - Ами не сте! Защото, когато влезете в парламента или в изпълнителната власт изгубвате представа за реалността. Затова Гражданският съвет на РБ е нещо като имунитет срещу това отделяне от действителността. Не било редно ГС да се произнася по отношение на кандидатури за министри. А защо да не се произнася? Защото не е някак редно от "нашите" среди да се казва това, което всички говорят. Има ли такава тема, има. Има ли проблем, има. Какво по-здраво от това, Гражданският съвет да си каже мнението по този проблем. Това е имунитетът, за който става дума. Не депутатския, а политическия имунитет от самозаблуди и самозабрава. Нека го кажа директно - т.н. традиционна десница разбра, че първо тя трябва да се реформира, за да търси подкрепа. Осъзна, че без съюзяване с гражданската енергия в борбата с мафията няма да получи подкрепа. Проумя, че може да търси подкрепа, само ако като се откаже от старото разбиране, че партиите съществуват за да осигурят на партийния си състав назначения в държавната администрация. През лятото на 2013 г. убедени в правотата на тези разбирания, политици и граждани се събраха и създадоха  Реформаторския блок. Днес ако някой смята, че името на тази коалиция е само благовидна опаковка за докопване до властта, а не същност на поведение, значи е сбъркал коалицията. Избирателите на РБ дадоха своето доверие за ново политическо поведение, а не за старо! Влизането в управляващата коалиция, беше първото горчиво хапче, за тези избиратели. Ако имате разум не пренатягайте пружината. Повдигането на въпроса за закриване на Гражданския съвет само ще отблъсне, хора, които после няма да може да привлечете. С други думи - Мислете и действайте като Граждани на България, а не като членове на България на Гражданите.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 11 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Абсолютно точен коментар! Поздравление за автора!
 • Анонимен 10 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Уж България на гражданите, пък не позволява на гражданина Костов да поеме юздите на РБ.
 • Maйо 9 Maйо преди 5 години Профил на трол?
  кво е това найо,какво ще рече това име,че си най ли или какво
 • Анонимен 8 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Ох на бати педерастчето с пискливото гласченце !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Четеш Найо, слушаш Костов.
 • IAPA 6 IAPA преди 5 години Профил на трол?
  Kreten-komunist!!!!!!!
 • ОКТОМВРИ ЕООД 5 ОКТОМВРИ ЕООД преди 5 години Профил на трол?
  ГРАЖДАНИНЪТ ТИЦИН НИ ЗАНИМАВА С ВЪТРЕШНО/ПАРТИЙНИ ДЕЛА. ТЕ НЯМАТ НИКАКВО ПРЯКО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПРОБЛЕМИТЕ НА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА. ГРАЖДАНИНЪТ ТИЦИН ПОНЕЖЕ СА МУ СЛОЖИЛИ ТОЧНИТЕ ОЧИЛА И НЯКАК СИ НЕЗАБЕЛЯЗВА , ЧЕ В Р. БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ НЯКЪДЕ СЕ ОТНЕМАТ ПРАВА ГАРАНТИРАНИ ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НА Р. БЪЛГАРИЯ. ОСТАВЯМЕ НА СТРАНА СЕРИОЗНИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ НА ДЪРЖАВАТА . ТОВА НЕ СЪМ ЗАБЕЛЯЗА виж още ›› Л ДА ВЪЛНУВА ГРАЖДАНИНЪТ ТИЦИН. ВСИЧКИ ТЕЗИ ЗЛОВРЕДИ НЕЩА МЪЧЕЩИ РОДИНАТА СЪЗДАВАТ ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ЕДНА ДИКТАТУРА. И ЕДНО ГЕОПОЛИТИЧЕСКО ПРЕОРИЕНТИРАНЕ. ВСЕ ОЩЕ НЕЩАТА СА СПАСЯЕМИ , МОЖЕ БИ.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Още едно поредно доказателство че умните знаещите и можещите липсват от политическия живот на българия..прехода продължава само не знаем какво прехождаме..
 • КОЙ КОЙ КОЙ 3 КОЙ КОЙ КОЙ преди 5 години Профил на трол?
  БГ народ НЕ е гласувал за змиите,крадците,утайките на прехода,за ДЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК...бюлетините бяха подменени от путката Плевнелиев,Близашки и курвата на Костов Бакалов......факт е...но всеки се прави на ударен от управляващите
 • КОЙ КОЙ КОЙ 2 КОЙ КОЙ КОЙ преди 5 години Профил на трол?
  КОЙ КОЙ предложи националната предателка madam YES на поста вицепремиер......мястото на madam YES е народен съд и бесилооо...
Нагоре