Защо търсенето на ИДИЛ в Пазарджик трябваше да бъде придружено от толкова много шум?

Още от автора

Ако наистина съществуват радикални елементи в България, то те обезателно трябва да попаднат под ударите на закона. Пропагандата на най-богатата в света терористична групировка ИДИЛ, която разполага с над 30 000 бойци в Ирак и Сирия, несъмнено представлява потенциална опасност за всяка една държава по света. Нещо повече – географското разположение на България не е особено далеч от завладените от групировката „Ислямска държава“ територии.

Но защо покрай тази операция на ДАНС, МВР и Прокуратурата трябваше да се вдига толкова много шум в медийното пространство?

Случайност ли е това, че тази акция се проведе точно след завихрилия се скандал покрай едно изчезнало тефтерче и изписаните в него инициали, съвпадащи с тези на един преуспял млад мъж?

Като се вземе предвид, че хората по принцип копнеят да наблюдават демонстрации на сила от страна на държавата спрямо злото, възможно ли е тези действия просто да са спускане на димна завеса или пък проявления на мащабна пиар акция?

И въпросът, който може би буди най-силна тревога: ако се допусне, че в едно общество може да присъстват източници на религиозен фундаментализъм, тогава няма ли опасност показните акции срещу тях да радикализират тези елементи? Не би ли било по-добре, ако покрай такива операции не се вдига много шум?


След като така или иначе този въпрос вече е поставен на дневен ред, няма да е зле да се запитаме и за причините, поради които от много години някои представители на ромското малцинство, каквито са и мюсюлманите в Пазарджик, желаят да се свързват с една друга идентичност, която не им е присъща. Но всеки да потърси вината и у себе си! Именно социалното изключване е ключовият проблем, който привлича бойци на страната на „Ислямската държава“ по цялото земно кълбо.

Силно се надявам, че тази групировка не представлява реална заплаха за нашата страна. Дано опасенията на службите за сигурност се окажат безпочвени. Но има една явна заплаха за държавата, която беснее вече почти 25 години и се е впила дори и във властта, но не виждам да се осъществяват някакви сериозни акции срещу нея. А именно мафията.

Нейните „бойци“ се веселят всяка вечер в заведенията, демонстрирайки своето материално и властово превъзходство. Те разполагат със своите територии и крепостници, раздават тяхното си правосъдие и възпират обществото да се движи нормално напред. В медиите се говори непрекъснато за ненаказаните престъпления на мафията, но до този момент няма държавен орган, който да се е осмелил да сложи край на бабаитлъка на нейните босове и да ги накаже.

Ако грижещите се за сигурността ни служби се отнасяха подобаващо спрямо престъпниците, които превърнаха страната ни в Меката в ЕС на корупцията, наркотрафика и прането на пари, сега едва ли щеше да има хора, които да се съмняват в необходимостта от някои от провежданите от тях операции.