Забравената човешка коректност

Още от автора

Вече все по-рядко нещата се наричат с истинските им имена.

Политическата коректност ни докара до там, да бъдат цензурирани класическите романи на Марк Твен "Приключенията на Том Сойер" и "Приключенията на Хъкълбери Фин" и навсякъде думата “негър” да бъде заличена, защото звучала обидно и расистки. В същия идиотски политически коректен стил е и последната редакция на "Пипи Дългото Чорапче". В новата, цензурирана версия бащата на Пипи вече не е “негърски крал”, както Астрид Линдгрен го е написала, а е неутрално “крал”, както е по-приемливо днес.

Съобразяването с политически или здравословни коректности доведе до там, на места в Австралия операта Кармен да не бъде поставяна, защото действието се развивало в цигарена фабрика и през цялото време героите на сцената пушели. В този ред от мисли може би вече не трябва да определяме Кармен като свободолюбива циганка, която пуши и съблазнява мъже, а като либерална ромка, която има никотинова зависимост и се бори за интеграция в несправедливото общество. Така дали е по-коректно?

Същевременно е впечатляващо как непрекъснато се сблъскваме с двойния стандарт на либералното ни общество, което от една страна забранява да използваме думата “циганин”, но от друга страна приема, когато някоя демократична страна, като Франция забрани носенето на бурки.

Така много често в търсенето на подходящ изказ, оставяме проблемите да се натрупват и затлачват с години. Повод за всичко казано до тук е реакцията на здравния министър Петър Москов след побоя на екип на Бърза Помощ в една циганска махала и разразилата се реакция на реакцията. Но нека се върнем на случката с побоя, защото повечето от коментиращите, случайно или не, не коментират самия инцидент.

И така:

В неделя, 30 ноември, около 21 часа екип на Спешна помощ с дежурен лекар д-р Ирена Маринова пристигат в ботевградското село Врачеш, за да окажат помощ на бременна жена. Качили жената в линейката и потеглили. За да избегне огромна дупка на пътя, шофьорът спрял внезапно. Отзад се ударили със скутер двама близки на бременната жена, които следвали линейката. Двамата 22 г. и 24 г. мъже, криминално проявени и осъждани, вдигнали скандал на екипа на Спешна помощ и започнали да бият първо шофьора на линейката, а после и самата лекарка. Д-р Маринова е била бита с част от счупения скутер, в следствие на което сега е с няколко шева на главата.

Това са фактите по инцидента. От тук нататък въпросите:

Можеше ли Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов да реагира хладнокръвно и да не избухне с думите: Бесен съм! Това са цигански банди! - Можеше!

Щеше ли една Политически коректна и хладнокръвна министерска реакция да разреши проблема? - Не! Макар някой да оспори, че това е спекулативно и невярно твърдение и, че отговорът би могъл спокойно да е “Да”!!!

Трябваше ли този пореден случай на насилие над екипи на Спешна помощ да бъде потулен? - Не!

Има ли значение дали нападателите са българи, цигани, арменци, турци или евреи? - Няма значение!

Трябва ли Министърът на здравеопазването да защитава своите колеги, лекарите в България? - Трябва!

Има ли квартали с повишена престъпност? - Има!

Това само цигански квартали ли са? - Не са!

Трябва ли държавата да осигури здравна помощ за ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, независимо от техния етнически произход? – Да!!!!!

Трябва ли всички български граждани да са равни пред закона? - Трябва!

Трябва ли екипите на Спешна помощ да имат сигурност! - Трябва.

Може ли това да стане за сметка на човешката коректност? - Не може!

Ако за миг сложим на кантар човешката и политическата коректност, кое ще се окаже по-голям обществен проблем - това, че две криминално проявени лица са пребили д-р Ирена Маринова, или това, че Министърът е избухнал, наричайки ги циганска банда!

Етническата нетърпимост днес е наказуема, но защо човешката нетърпимост не е?

Нали първо сме хора, човеци, а след това демократи, роми, либерали, християни, българи, мюсюлмани, пациенти, лекари ...