Спешна манталитетна помощ

Още от автора

По нашите географски ширини е изключително лесно да станеш много харесван, без значение дали си политик, журналист или най-обикновен квартален гъзар. Просто изръсваш нещо популистко и агресивно, дето няма абсолютно никакво реално приложение, и на мига те обиква маса народ.


Защо пък здравният министър да не се възползва от тази примитивност?
 

Той представи данни, че от 225 нападения над медицински екипи от началото на годината, 175 са били в ромските гета – числа, от които МВР категорично се разграничи, защото, както потвърди министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, такава статистика, която да дели извършителите на престъпленията по етнически принцип, не се води от десетилетия.

Нито е възможно при всеки спешен случай да се търси съдействие от кметовете на населените места, нито е постижимо местните „лидери на мнение“ да бъдат винаги на линия, за да гарантират безопасността на спешните екипи. Впрочем, означава ли това изказване, че държавата допуска, че на територията на гетата не законът, а местните бабаити представляват върховенството?

Тонът на изказването на Москов можеше да бъде къде-къде по-мек, но далеч не само от български политик може да се очакват подобни изцепки. А и човекът вече се извини.

Мен повече ме тревожи друго – циничният манталитет, който пролича от реакциите на значителна част от обществото.
А именно, че когато българин ограби магазин или набие лекар, то е от мизерия и отчаяние. Дето се вика, патриотично дело е. А когато го направи някой представител на малцинствата, тогава вече не е от мизерия и отчаяние...

Дори и хора, за които съм се убедил, че по принцип са разумни, проявиха изключителна нелепост по отношение на емоционалното изказване на здравния министър, подкрепяйки безусловно думите му. На практика те са съгласни, че е напълно допустимо на страдащ човек да му бъде отказана спешна медицинска помощ, при това заради провиненията на някой друг. В България е пълно с прекомерно агресивни хора. Ако някой ваш съсед набие лекар, защо трябва вие да сте потърпевшите от тази му постъпка?

А проблемът с гетата е много по-дълбок, отколкото си мислим – ако някой „лидер на мнение“ е подтикнал подчинените си да нападнат лекар, дали той е понесъл предвидените от Закона последствия?  За никого не е тайна, че този етнос се държи умишлено в бедност и неграмотност, за да бъде използван като удобна и лесна за управляване електорална маса, която се контролира от лидерите на мнение. Няма как да искаме от една група хора да бъде цивилизована, без значение дали е съставена от роми, арменци, шведи, японци или новозеландци, когато обществото им е изпълнено с предразсъдъци спрямо тях. Докато е по-нормално те да са изолирани в гетата, отколкото да са сред нас, тази беда просто няма да се реши.

Проблемите у нас се решават по схемата: троп по масата, тоя да се оправя както може и проблемът е решен! Масите са доволни и всички се радват на заметеното под килима (перефразирам един популярен потребител във Фейсбук). Така я караме не 25 години, не 65, а от векове. Докога все човекът ще е зависим от системата, вместо системата да е зависима от човека? И докога ще сме със съзнанието, че един български гражданин може да е повече гражданин от друг български гражданин, въпреки написаното в Конституцията?

Дори и наистина представителите на малцинствата сами да са виновни за положението си, което сякаш е най-разпространеното мнение в българското общество, то със сигурност нищо няма да се промени с лош подход. В САЩ да не би да успяха да решат с лошо техния идентичен проблем?

Щом беше възможно стотици служители на МВР от цялата страна да пазят предишното правителство от народа в продължение на повече от година, значи е възможно да пазят и лекарите, когато посещават места, в които обществото е приело за нормално, че законът не важи. Нима депутатите са по-важни от лекарите?!