Ромите ли са ни the проблемът?

Още от автора

Опорните точки на дясноцентристките реформатори все повече наподобяват тези на добре известните на всички ни псевдонационалистически и псевдолеви елементи. Покрай патардията, която възникна от едно публично изказване на здравния министър Петър Москов, се случи така, че "либерал" вече е обидна дума в част от реформаторските среди. Много жалко... И докога така? Докато и думата "човек" ли стане обидна?

Всеки, който набие лекар, журналист или кученце, без значение от какъв етност е или колко пари има, трябва обезателно да бъде натикван в пандиза! Защо това не се случва и голяма част от българските граждани имат чувство за безнаказаност? Значителна част от ромите са такива, защото някому е угодно те да бъдат такива. Значи е напълно възможно хиляди полицаи да охраняват властта всеки ден в продължение на цяла една година, но не може да се охраняват лекарите, когато отиват на потенциално опасни адреси. Не е ли малко абсурдно?

Вместо в обществото да се обсъжда как Бърза помощ да стане по-ефективна, защото с нея със сигурност има сложен, но не и нерешим проблем, без съмнение по-голямата част от него умува как да лиши десетки хиляди наши съграждани, живеещи в социална изолация, от правото да оживеят. Защото затова съществува Бърза помощ – за да не умрем. Що за абсурд?!


До гуша ми дойде да слушам как данъкоплатци се възмущават, че парите им отивали за ромите и пенсионерите. Как пък веднъж не чух някой от тях да се възмути от стотиците хиляди българи, които срещу скромна почерпка на личния си лекар получават формално еди-колко си процента неработоспособност и така източват средства, които не би трябвало да им се полагат? Или от милионите държавни гърла, значителна част от които са крайно некомпетентни и просто не са нужни на държавната администрация, но стоят на работа, защото са залепени за чиновническите си столчета със стабилни приятелски и роднински контакти?

Ромите ли са ни THE ПРОБЛЕМЪТ?

Роми или българи ограбиха цялата държава, за да карат луксозни коли и да почиват по най-скъпите курорти в чужбина? Ромите ли създадоха мафията, за да бъде убит българския предприемачески дух? Те ли станаха олигарси? Те ли ни доведоха до хиперинфлацията преди почти 20 години, за да станат кредитни милионери? Те ли фалираха КТБ? Те ли са виновни, че гинем като мравки в наводнения, случващи се заради това, че на никоя държавна институция, а и май на никой обикновен гражданин не му дреме, че в страната ни има стотици опасни язовири, докато бедата не го засегне лично?  

Осъзнавате ли, че моят, вашият или на който и да било живот в тази държава няма абсолютно никаква стойност, без значение дали е българин, ром, турчин, арменец, кениец, японец или перуанец? И за това ли са виновни ромите?!

Хайде, ако обичате, помислете си дали позицията ви по отношение на стотици хиляди ваши сънародници е правилна. Поставете се на тяхното място. Защото и нашите предци са изглеждали като тях само преди 150 години, а и не се знае какво ни предстои насетне и дали пак няма да станем като тях. А като гледам така, хич не вървят към добро нещата. Нещо, за което изолираните от обществените процеси роми имат най-малка вина.

Ромско население има по целия свят. У нас, за съжаление, то умишлено се държи в бедност и неграмотност от задкулисието, за да има кой да гласува за партиите на мафията и олигархията, когато по-голямата част от населението се вразуми. Ето това е единственият свързан с тях реален проблем, който трябва да решим.

Понеже винаги се намира някой, който да ме попита защо ги наричам "роми", а не „цигани“ (или по някакъв друг звучен начин), пояснявам, че е поради същата причина, вследствие на която наричам и македонците "македонци", а не „българи“ - когато някой се дразни от нещо, ти не е нужно да му го натякваш. Иначе и аз мисля, че няма нищо обидно в думата „циганин“.

Отнасяйте се критично към информацията, която ви се поднася, особено що се отнася до новините, в които се съобщава за престъпления, извършени от еди-какви си по етничество или националност хора. Това, че има „журналисти“, за които е много важно да наблегнат върху това, че някое престъпление е извършено от ром, обикновено не се дължи на обективност, а на повсеместните невежество и агресия, в които е потънало цялото ни общество. Как ви звучи заглавието "Българин ограби КТБ"? Може би патриотично? Колко пъти срещнахте заглавие „Българин ограби магазин“? Мислите ли, че етнически българи не крадат от магазините всеки ден?

Подхване ли се етническата тема, значи в държавата се случва нещо голямо, нередно и вредно, което трябва да се прикрие с някаква димка. А освен с нея, напоследък ни бълбукаха и с назначаването на Слави Бинев за председател на Комисията по култура в НС. Помислете си какво може да се спотайва. А после си помислете защо Бърза помощ наистина не е достатъчно ефективна и дали проблемите с нея не се решават толкова години, просто защото всеки министър гледа само как да си запази мястото във времето докато му изтече мандатът и никой не мисли в перспектива. И така я карат и здравният, и културният, и образователният министър, и министър-председателят... и цялата държава.