X
 
 

Мизерни пенсии и за следващите поколения?

Автор: Найо Тицин
4634 21

Още от автора

Смея да кажа, че съм от поколението, което отдавна се е отказало да мисли как ще доживее пенсионна възраст у нас. И то не заради друго, а заради унижението, което се нарича ПЕНСИЯ в България.

Държавното обществено осигуряване е въведено за първи път в Германия от Бисмарк в края на 19-ти век, след което примерът е последван и от повечето европейски, включително и от нашата страна. Надали обаче някога пионерите на държавно социалноосигурителната система са си представяли, че тази система може да се ползва за други цели. Е, в България пенсионният фонд не веднъж е бил възприеман като ресурс за източване. И знаете ли, това се вижда по улиците. Не случайно в Германия пенсионерите изглеждат спокойни и сигурни, докато българските пенсионери изглеждат като най-онеправданата социална група. Може това сравнение да ви се стори манипулативно и дори да кажете, че това как изглеждата хората в една страна не е критерий за пенсионната система. Тогава ще го кажа с други думи - това какво е отношението на една държава към гражданите ѝ се вижда най-добре, когато видиш нейните пенсионери.

У нас, когато бившите комунисти, заедно със създадената от тях мафия източиха пенсионния фонд през 90-те години стана ясно, че трябва да се създадат механизми да не може това да се случва повече. И през 2000 г. беше въведена новата пенсионноосигурителна система изградена от три основни стълба.

1. Държавно обществено осигуряване;

2. Допълнително задължително пенсионно осигуряване при старост и смърт (професионален и универсален фонд);

3. Допълнително доброволно пенсионно осигуряване за безработица и/или професионална квалификация.

Освен, че тази система е взаимствана от Европейския социален модел, тя е един от малкото реални механизми за осигуряване на по-прилична пенсия и по-човешки стандарт на живот на старини. Взаимотношенията между трите осигурителни стълба гарантираха поне до сега, че дори ако на някой отново му хрумне да източи държавния пенсионен фонд, то не всички пари, внасяни за пенсия, ще бъдат откраднати и поне нещо, а именно внесеното в универсалните фондове, все пак ще остане.

Сега обаче какво се оказва - че тези универсални фондове разполагат с огромен финансов ресурс, от който държавата силно се интересува и иска да придобие. И това е разбираемо. В страна, в която няма чужди инвестиции, бюджетният дефицит е над допустимия от ЕС и постоянно се взимат заеми за покриване на политически безобразия, е съвсем нормално едни 8 милиарда лева да изглеждат повече от апетитни.

И дори да приемем, че поправките в пенсионна система са за добро (нещо в което май никой не вярва), то има лесни въпроси, на които трябва да се отговори:

- Ще се подобри ли стандартът на българските пенсионери?

- Ще се вдигнат ли пенсиите на българските пенсионери?

- Ще бъдат ли по-защитени парите за пенсиите на българските пенсионери ако бъдат съсредоточени в един държавен фонд?

Каквито и да са отговорите на управляващите обаче, за моето поколение си остава нежеланието да се доживее пенсионна възраст в България! Не се чудете защо.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 14 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  до Антипаразит-за съжаление и във Францата те са взели ключови постове в медии,телевизия ,правителство.Имат много силно влияние защото са най-голямата общност в Европата -милион и половина
 • антипаразит 14.1 антипаразит преди 5 години Профил на трол?
  знам,това касае почти цяла ПОДЧИНЕНА Европа !
  : 0 !
 • Анонимен 13 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Знайо Цицин. Само многознайковци се насъбрахте, затова нищо не се получава нормално в БГ.
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  - Това е гей дружинката на Сорос. В момента в Украйна на власт са същите юдеи - хомосексуалисти.
  : 2 !
 • АНТИ-ПАРАЗИТ 12 АНТИ-ПАРАЗИТ преди 5 години Профил на трол?
  САМО ЕВРЕЙЧЕТА С ДЪЛГИ НАГЛИ НОСЛЕТА И КЪС АКЪЛ КАТО ТОВА ЖАЛКО КЕЛЕМЕНЦЕ НА СНИМКАТА ГО МОГАТ ТОВА.ТОВА Е ЗАПАЗЕНА ТЯХНА МАРКА! САМО ЗА СЕКУНДА-ДВЕ ХВЪРЛЯТЕ ОКО,ВИЖДАТЕ СУРАТЧЕТО ИЛИ ЧУВАТЕ ФАЛЦЕТНОТО ПЕДАЛСКО ГЛАСЧЕ И...НАТАТЪК НИТО СЛУШАЙТЕ,НИТО ГЛЕДАЙТЕ,ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВИЛНО,НО ПРОСТО НЕЩО,КОЕТО ТРЯБВА ДА СТОРИТЕ ЗА ДА ЗАПАЗИТЕ ЛИЧНАТА СИ ХИГИЕНА!ЕДНО ПОРЕДНО ПОСРЕДСТВЕНО КОМСОМОЛСКО ЧО виж още ›› ВЕЧЕНЦЕ,ДОЛЕПИЛО ЖИДСКА УСТИЧКА ПО ПОЛИТ-ПАРТИЗАНСКО-БАНДИТСКА И ШУРОБАДЖАНАШКА ПАРАЗИТНА ЛИНИЯ ДО ЕДИН ОТ МНОГОТО МАФИОТСКИ ЧУЧУРИ ЗА ЛАПАНЕ И БОЗАЕНЕ В БУЛГАРИСТАН,НАРЕЧЕН БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ!!! ТАКА ЧЕ ТОВА Е ЗАПАЗЕНА НАГЛА ЕВРЕЙСКА МАРКА- ТОЯ,КОЯТО ИМА СЪЩО ДЯЛ ДА Е БОЗАЛ ОТ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ГРЕШНИ НАРОДНИ ПАРИ,КЪРВАВИ ПАРИ,ТОЗИ,КОЙТО ИМА ДЯЛ ЗА ОБИРА ПО ТОЯ НАЧИН ОТ ПЕНСИИТЕ НА ХОРАТА,ЧЕ И ИЗДЪРЖАЩ СЕ С ТИЯ НАРОДНИ БУЛГАРИСТАНСКИ ПАРИЦИ НЕ КЪДЕ ДА Е,А В ПАРИЖ- ТОЙ СЕ ЗАГРИЖИЛ,СИМУЛИРА ГРИЖА ЗА ПЕНСИИТЕ НА МИЗЕРНИЦИТЕ НЕ В ПАРИЖ(ТАМ МИЗЕРНИЦИ НЯМА,ТЪЙ КАТО ТАМ НЕ СЕ ТОЛЕРИРАТ ДА КРАДАТ ТАКИВА КАТО НАШИЯ ЗАЙО ЦИЦИН!!),А В БУЛГАРИСТАН??? ТИПИЧНА ЖИДКСКО-ГАНЮВСКА ЮРОДИВОСТ,НА КОЯТО ТОВА ПЕДАЛСКО КЕЛЕМЕ Е ТИПИЧЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ПРИМЕР! ЗА ДА МУ ДАВАТЕ ТРИБУНА ЗА ИЗЯВА(А ТО Е ИЗЛАГАЦИЯ!)- ТОВА ПОКАЗВА ЧЕ И Т.НАР. МЕДИИ И ЖУРНАЛИСТИКА СА ЕДИН ДЖУРНАЛИЗЪМ БОКЛУЧЕН!
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  АНТИ -паразит- ти си ТРОЛ. Докъде ще те оправят 30-те сребърника ????
  : 5 !
 • АНТИ-ПАРАЗИТ 12.2 АНТИ-ПАРАЗИТ преди 5 години Профил на трол?
  Не само сребърници,а жълтици ще търсиш при паразитни твои другарчета като Зайо Цицин,на които си първа подложка! А ти си просто ДЕБИЛ! Спокойно,не е нужен и един петак за да видиш какви нагли човечета са ти насреща,да ги премериш че не чинат пет пари и да си кажеш мнението!Това определение "трол" вече остана в обръщение само от дебилите! И то е същото,което даваха навремето комунистите и виж още ›› подлогите им на хора,които са несъгласни и си казват личното мнение,което кореспондира с ФАКТИТЕ- но тогава в обръщение,ГОВЕДО<бяха определения като "неблагонадежден", "враг с партиен билет","враг на народа" и други подобни!Не трябва всеки да има достъп до Интернет,да пишува,да дращи,да се изхвърля....защото инак цяла България заприлича на туй,което е- КЕНЕФ! Но многоумни глупачета ненебозали се като Найчо са ,о,чудо...чак в Париж,а не в България?!Я какви предатели били?!Но плюскат усилно на българската трапеза,нали!!!! ГОВЕДО ДЕБИЛНО!
  : 2 !
 • Цицин-бозайниче на стотици хиляди грешна народна пара 11 Цицин-бозайниче на стотици хиляди грешна народна пара преди 5 години Профил на трол?
  Тука сме за анатомия, полит-болгарска содомия, За известни персонажи, не орат със нос паважа! Левият ташак на Костoф, Зайо Цицин многопластoф, десният е Ивчо Берката, двама с вдлъбната манерката! Иде реч за левий орех, Цицинът педал,не спорех сладък той е компаньон на Командото Черньон. Фаворит му е от малък, досега го вади..жалък! И до днес се облажават, двамцата отз виж още ›› ад сближават! “Хайде,Найчо,я подръж, ти да видиш к’ъв съм мъж!” Зайо мигом се навежда, с дупето назад поглежда, радостта го завладя, цял поема го –файда! Чичката го облада, цяла чепка му навря, няма фира,няма,да! Бай Иван го цял затреска, Цицин с устичката фреска: “Още,още,чичо Вааанчо, да съм силний Обладанчо!” Споко,Найчо,ти си мъж! Меко говненце на дъжд! Ще дадем да усвоиш, яки пачки да доиш, кинаджийче си голямо, ох,поемай,ох,на мама! Найчо мутра издължава, Лаборантът не прощава! Пак милиончета ще имам с хАртистичната дружина, демокрац’ята все е наша, другите да лапат … паша! Я да лапна тоз дебел, за да бъда педи смел!
 • Против паразитните посредствени подложки 10 Против паразитните посредствени подложки преди 5 години Профил на трол?
  Тука сме за анатомия, полит-болгарска содомия, За известни персонажи, не орат със нос паважа! Левият ташак на Костoф, Зайо Цицин многопластoф, десният е Ивчо Берката, двама с вдлъбната манерката! Иде реч за левий орех, Цицинът педал,не спорех сладък той е компаньон на Командото Черньон. Фаворит му е от малък, досега го вади..жалък! И до днес се облажават, двамцата отзад сближават! виж още ›› “Хайде,Найчо,я подръж, ти да видиш к’ъв съм мъж!” Зайо мигом се навежда, с дупето назад поглежда, радостта го завладя, цял поема го –файда! Чичката го облада, цяла чепка му навря, няма фира,няма,да! Бай Иван го цял затреска, Цицин с устичката фреска: “Още,още,чичо Вааанчо, да съм силний Обладанчо!” Споко,Найчо,ти си мъж! Меко говненце на дъжд! Ще дадем да усвоиш, яки пачки да доиш, кинаджийче си голямо, ох,поемай,ох,на мама! Найчо мутра издължава, Лаборантът не прощава! Пак милиончета ще имам с хАртистичната дружина, демокрац’ята все е наша, другите да лапат … паша! Я да лапна тоз дебел, за да бъда педи смел!
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Сигурно това стихоплетство ще се хареса на някой посредственик....Но с обиди по нечий адрес пенсионния фонд няма да се върне - нито този от преди 9,09,1944, нито отпреди 1989. Факт, че комунистите през социализъма са го попиляли. Даже Окръжна болница в Стара Загора навремето е строена от пенсионния фонд. Сега за пенсии няма, не за инвестиции, какво да говорим.....Не може военни и полиция да внас виж още ›› ят 16-20 години по 200 лв,месечно, ако изобщо държаватаим ги внася, а после 35 години да получават максимална пенсия 780 лв. Да си спомним задачата за басейна, който се пълни от 1 тръба и се изпразва през 3 тръби. Или всички безработни цигани да вземат социална пенсия....Никога няма да има пари за нормални пенсиии за работещите.
  : 3 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  СМЪРТ или СВОБОДА...на бунтове и въстание народе...до кога ще продължи това мръсно,миризливо БЪЛГАРСКО,ГЯУРСКО РОБСТВО......
 • Анонимен 8 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Бившите комунисти се превърнаха на мафиози.По тъпите и недодялани бабаити в мутри.Хванаха се заедно на хорото за изпечени политици."Строят"съдбините на България и народа ги преизбира щото няма алтернатива.
 • Анонимен 7 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  О-о-о-о Зайо, как е халката, смазваш ли я редовно ?
 • Анонимен 6 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Тъпо червено говедо знаеш ли какъв е бил пенсионния фонд през 1939 година ? 6 милиарда и 750 милиона златни лева плюс огромно недвижимо имущество ! Знаеш ли какъв е бил през 1945 година ? 0.000,000 .......лева !! Комунистически шумкарски бандити .......
 • Анонимен 5 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Заю Цицин ,за кои бивши комунисти става дума?? Подхвърляш нещо полувярно ама назови имена >> Кои са те?? Щото истински демократи във управлението нямаше . България попадна в капан на зпадните колониалисти , на които хич не им дреме за бг пенсионера . Никой нямаше идея как да проведе прехода с минимални сътресения . НИКОЙ
Нагоре