Шумна нощ, селяндурска нощ

Още от автора

На Бъдни вечер и в нощта на Коледа непрекъснато се чуваха гърмежи в софийските квартали, що-годе като на Нова година. Свикнал съм на тези хорски забавления и почти не им обръщам внимание. Но много ми е чудно каква е представата за Рождество Христово на хората, които отбелязват „тихата и свята нощ“ с пиратки, фойерверки и други разновидности на пиротехниката. Толкова ми е интересно да разбера, че посвещавам цял текст на тази модна забавленческа дейност.

Защо го правите, бе, хора? Защо е нужно да изстрелвате такъв огромен артилерийски заряд баш на Коледа? Не сте имали капсови пистолети като деца ли? Искате да покажете на целия квартал, че разполагате с толкова голямо благосъстояние, че можете преспокойно да си позволите да изгърмите килограми пиротехника в рамките на 1 минута? Или пък сте обвзети от онова стадно чувство, което те изкушава да направиш нещо тъпо, само защото много други подобни на теб също го правят?

Разберете, глупаво е да вдигате цялата махала във въздуха. Без значение дали го правите, защото преди повече от 2000 години (май) се е родил Исус, защото се казвате Христо и имате имен ден, защото сте станали на 50 години, прекарвате първата си брачна нощ или понеже синът ви най-сетне е завършил тракторизъм в старозагорския свободен. Вдигането на излишен шум не е проява на престиж, величественост и превъзходство, а на лошо възпитание, парвенющина и селяндурщина.

В София живеят между един и два милиона души. Различни хора, които имат различни съдби. Може би не всеки е в настроение за шумен празник. Може би някой е тъжен. Може би на някого му е лошо. Може би друг е на работа. Или просто има хора, които искат да усетят романтиката на тихата (надали) и свята нощ. Никой не се е подписвал, че е длъжен при всички положения да празнува в нощите между Коледа и Нова година. И то по начина, по който „пиротехниците“ желаете.

За да не навлизам в подробности, само споменавам, че има и някои по-чувствителни живи същества - хора (особено сред децата), кучета (особено бездомните и вързаните в дворовете), котета (май всичките), врабченца (със сигурност всичките) и т.н. Божи създания, които изпитват същински ужас, когато чуват артилерийската ви забава. 

Няма да е зле да се позамислите върху тези неща и да проявявате малко повече толерантност спрямо останалите жители на града, селото или гората, която обитавате. Въпрос на човечност, цивилизованост и величие е дали ще го разберете и дали ще се съобразите.

Весели празници, миряни! До следващия хейт. ;)